Ennyi a havi törlesztője 10-100 millió Ft lakáshitelnek szeptemberben

Ennyi a havi törlesztője 10-100 millió Ft lakáshitelnek szeptemberben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-06 Frissítve: 2023-09-07
 

A Bankmonitor elemzése szerint a hirdetmények szerinti legkedvezőbb lakáshitelek költsége nem módosult szeptemberben, így a végig fix lakáshitelek kamata 7,85 százalékról, a 10 éves kamatperiódusú konstrukcióké 7,7 százalékról indul jelenleg. A magasabb hitelösszeggel és igazolt nettó jövedelemmel elérhető kamatkedvezményeknek köszönhetően azonban már akár 7 százalék alatti hitelkamat is elérhető lehet.   

A nyolc hazai bank lakáshitel-ajánlatait összehasonlító Bankmonitor hitelkalkulátor adatai szerint szeptemberben nem változtak a banki hirdetmények szerinti legkedvezőbb hitelkamatok. Eszerint végig fix lakáshitelhez 7,85 – 8,60 százalékos kamattól lehet „listaáron” hozzájutni, míg a 10 éves kamatperiódusú konstrukciók esetében 7,7 és 8,60 százalék között van az induló kamat. Az elérhető legkedvezőbb kamat mértéke függ a hitelösszegtől és az igazolt nettó jövedelem nagyságától egyaránt, de számít az is, hogy a kedvező feltételekért cserébe az adós hajlandó-e például jövedelemérkeztetést vállalni a hitelező banknál vezetett bankszámlára.

Hirdetés

Hirdetés

Többnyire drágábbak a végig fix hitelek

Az elemzés szerint a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek – ezek kamata és havi törlesztője évtizedenként egy alkalommal módosulhat egy előre rögzített képlet szerint – kamata jelenleg szinte minden vizsgált hitelösszeg/jövedelem kombináció esetében kedvezőbb a fix kölcsönökénél, ám érdekes módon éppen az átlagosnál kisebb és nagyobb összegű kölcsönöknél eltérés tapasztalható.

A legkedvezőbb lakáshitel kamata a Bankmonitor hitelkalkulátora alapján

10 millió forint hitelösszegnél, amennyiben 300 ezer forint nettó jövedelmet tud igazolni az adós, fix és 10 éves kamatperiódus esetén egyaránt az UniCredit Bank adja jelenleg a legkedvezőbb ajánlatot, a kamat pedig mindkét esetben 8,6 százalék. Egészen más a helyzet 100 millió forint hitelösszegnél – itt nettó 2 millió forint családi jövedelemmel kalkuláltunk -, ahol fix kamatra az OTP Banké, míg 10 éves kamatperiódusra a CIB Banké a legjobb ajánlat, az előbbi 8,09, míg az utóbbi 8,40 százalékos kamattal. (Az OTP Bank egy ideje már kizárólag végig fix lakáshiteleket forgalmaz, ezért is fordulat elő, hogy más-más pénzintézet a befutó különböző kamatperiódusok esetén.)

Egyébként 80 millió forint hitelösszegnél fordult még elő, hogy nem ugyanaz a pénzintézet adta a legalacsonyabb kamatot a két vizsgált kamatperiódus esetében, itt 1,5 millió forint jövedelemmel és végig fix kamattal az UniCredit Bank a befutó, míg 10 éves kamatperiódussal az MBH Bank hitele a legolcsóbb.

Milliókat érhetnek az egyedi ajánlatok

Van olyan bank, amelyiknél egyedi árazás mellett már akár 7 százalék alatti kamattal is kaphatunk 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt, a kedvezmény mértéke azonban függ az igazolt nettó jövedelem és a hitelösszeg nagyságától. A banki hirdetményekben, kondíciós listákban nem találkozhatunk a legkedvezőbb jelzáloghitel kamatokkal. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján a prémium ügyfélkör kaphatja meg ezt a kamatszintet, mégpedig egyedi banki döntés alapján, amiben egy hitelközvetítő igénybevétele is nagy segítséget jelenthet.

Mennyi a havi törlesztője 10-100 millió Ft lakáshitelnek?

Nagy a különbség a legdrágább és a legkedvezőbb ajánlatok között

A bankok nagyon különbözőképpen árazzák a hiteleiket, ezért könnyen előfordulhat, hogy ugyanakkora hitelösszegnek az egyik banknál magasabb, míg egy másiknál alacsonyabb lesz a havi törlesztője akkor is, ha egyébként minden egyéb feltétel – igazolt nettó jövedelem, futamidő, kamatperiódus, ingatlanfedezet becsült forgalmi értéke – azonos.  A Bankmonitor számításai szerint 20 millió forint végig fix lakáshitel havi törlesztője – 20 éves futamidőre, 450 ezer forint nettó jövedelemmel – 167 ezer és 200 ezer forint egyaránt lehet, ami teljes visszafizetésben csaknem 8 millió forint különbséget jelent.

Ám akár maga a hiteligénylés sikere is múlhat azon, hogy az adós megtalálja-e a legkedvezőbb hitelt, például akkor, ha az igazolt nettó jövedelem nem bírná el a drágább kölcsön havi törlesztőjét. Az úgynevezett adósságfék szabály szerint ugyanis egy legalább 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelnél legfeljebb a nettó jövedelem 50, illetve 60 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, az arány pedig attól függ, hogy a kereset 600 ezer forint alatt van, vagy eléri azt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés