Ennyit kérnek egy bankszámláért a vállalkozásokhoz

Ennyit kérnek egy bankszámláért a vállalkozásokhoz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-08-12 Frissítve: 2021-10-08
 

A vállalkozások esetén nincs kérdés arról, hogy szükséges-e bankszámla vagy sem. Ebből kiindulva az se lehet mindegy, hogy melyik bankszámlát használja a vállalkozás, hiszen a költségek itt is jócskán eltérnek számla és számla közt. A költségek persze attól függnek, hogy milyen bankolási szokásokat veszünk figyelembe. Ugyanakkor az általunk vizsgált négy vállalati bankolási szokás mindegyike mellett találtunk kifejezetten olcsó és kifejezetten drága számlacsomagokat is. A különbségek magukért beszélnek: akár 20 – 150 ezer (!) forint különbség is lehet két számla közt használati szokásoktól függően éves szinten!

A Kis- és Középvállalkozások elég tág keretet adnak bankszámla-használati szokásoknak. Akár beszélhetünk egy frissen alapított 10 millió forintos éves nettó árbevétellel rendelkező kisvállalkozásról vagy egy 500 millió forintos éves nettó árbevételű középvállalkozásról is. A különbség látványos a bankszámla költségekben is: míg az első kategória talál akár ingyenes, vagy közel ingyenes számlát is, addig az utóbbi számára közel 100 ezer forint éves kiadást jelent a legolcsóbb számla is.

A különbség számla és számla közt ugyanolyan bankhasználati szokások mellett még fontosabb. Nagyságrendi különbségek vannak ugyanis, ha egy azon vállalkozás az első vagy az utolsó számlát választja az adott szokások mellett felállított rangsorban. A legkisebb éves nettó árbevételű kisvállalkozásnál a különbség 20 ezer forint. A középvállalkozásnak minősülő 500 millió forintos éves nettó árbevételű vállalkozásnál viszont már 150 ezer forint! Az árbevétel arányában persze kevésbé éles a kép, ugyanakkor 150 ezer forint éves „nyereségért” megérheti váltani.

A legjobb mikrovállalati számlák 10 millió forintos éves nettó árbevétel mellett

profil1_koltsgek_2013.08.12

A legjobb mikrovállalati számla a lenti bankhasználati szokások mellett az Erste Bank Válogatás számlacsomagja lett. Az éves díj 0 forint az első évben és a második évtől kezdve is. A második a Gránit Bank Vállalkozói alapszámla 2 lett 100 forintos éves díjjal az első évben és 767 forintos éves díjjal a második évtől kezdve. A harmadik helyezett a Cib Bank Bázis Üzleti számla plusz lett. Az első éves díj itt 182 forint, míg a második évtől kezdve 621 forint költségre számíthatunk.

A lista teljes értékeléséhez persze szükséges tudni, hogy milyen szokások mellett vizsgáltuk a bankszámla költségeket. Az első és leginkább mérvadó tulajdonság, ami meghatározó, az az éves nettó árbevétel. A mikrovállalkozásoknál ezt 10 millió forintban határoztuk meg. 8 db havi bejövő forgalommal és 15 netbanki utalással számoltunk 1 bankkártya használata mellett. A további részletes használati szokásokat a következő lista tartalmazza:

profil1_szokasok_2013.08.12

Bankszámlák kisvállalkozásoknak 50 millió forintos éves nettó árbevétel mellett

profil2_koltsgek_2013.08.12

Az kisvállalkozások alsó szegmensében már jelentősebb éves költségekkel találkozhatunk. A listánkban első helyezettje K&H Bank Start számlacsomagja éves 11.809 forintos költséget jelent mind az első évben, mind pedig a második évtől. A második helyezett az AXA Bank Vállalkozói számlája lett 12.664 forintos díjjal az első évben. A második évtől a számla díja 12.498 forint. A harmadik helyezett az 50 millió forint éves nettó árbevételű kisvállalati rangsorban szintén a K&H Bank egy számlája, 13.010 forintos díjjal az első és az azt követő évre is.

A fő meghatározó tényező, az éves nettó árbevétel, mely több tranzakciót és bankhasználatot vetít előre. A havi bejövő forgalom 30 db, több, mint 5 millió forint értékben. Az utalások száma szintén 30 db kicsit több, mint 3 millió forint értékben.

profil2_szokasok_2013.08.12

Bankszámlák kisvállalkozásoknak 100 millió forintos éves nettó árbevétel mellett

profil3_koltsgek_2013.08.12

A kisvállalati szegmens középső-felső részében, 100 millió forintos éves nettó árbevétel mellett a lista legolcsóbb bankszámlája az AXA Bank Vállalkozói számlája lett. Az első éves díj itt 30.066 forint, míg a második évtől 29.733 forintra számíthat az, aki ezt a számlát választja. A második helyezett a K&H Bank Dinamikus számlacsomagja lett 34.610 forintos díjjal, mind az első évre, mind pedig a második évtől. A harmadik helyre a Raiffeisen Bank aktív számla 4 került. Az éves költség 35.244 forint, szintén az első és a többi évre is.

Az éves nettó árbevétel növekedésével a tranzakciók száma várhatóan tovább nő. Ez utóbbi feltételezést alapul véve 50 db összesen 10,6 millió forint értékű bejövő forgalommal és 60 db 10 millió forint értékű átutalással számoltunk. Nagyobb méretet feltételezve a bankkártyák száma ennél a vállalkozásfajtánál 2-re nőtt.

profil3_szokasok_2013.08.12A legjobb bankszámlák középvállalatok számára: melyik a legolcsóbb 500 millió forint éves nettó árbevétel mellett

profil4_koltsgek_2013.08.12
A középvállalati bankszámlák közül, vagyis ha 500 millió forint éves nettó árbevételre nézzük, hogy melyik a legjobb bankszámla, az első helyezett ismét az AXA Bank Vállalkozói számlája. A számla éves díjaként első évre 79.362 forintra számíthatunk, míg a második évtől 78.862 forint lesz a díj, ha a lenti szokásoknak megfelelően használjuk a számlát. A K&H Rugalmas E bankszámla kapta a második helyet a sorban, ennek költsége az első évre és a második évtől is 89.684 forint. A harmadik helyezett is megegyezik a kisvállalkozások felső helyezetti rangsorában található számlával: ez a Raiffeisen aktív számla 4. Az éves számlahasználati díj 96.808 forint.

Az 500 millió forintos éves nettó árbevételhez 125 darab átutalást vettünk alapul összesen 53 millió forint értékben. A havi utalások száma szintén 125 darab összesen 30 millió forint összértékben. A költségtételek között természetesen több bankkártya, készpénzfelvétel és sms szolgáltatás is szerepel.

profil4_szokasok_2013.08.12A választás ezért is egyre fontosabb

A tranzakciós adó bevezetése majd emelése a vállalati számlákra is rányomta bélyegét. A díjemelések közt a legtöbb bankszámla esetében a fő ok a tranzakciós adó volt, ami a nagyobb pénzmozgások miatt még jelentősebb összeget tesz ki, mint a magánemberek részére. A már említett bankszámla-díjkülönbségek jelentősek lehetnek egy vállalat számára is. De a legújabb emelést még nem építette be mindenki, így időről időre érdemes újra kiszámolni, melyik a legolcsóbb bank a vállalkozásunk számára.

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

A választásban segít a Bankmonitor.hu kalkulátora. Az összetett keresővel aprólékosan megadható, hogy a vállalkozás milyen bankhasználati szokásokkal rendelkezik és a 14 bank számláit mutatjuk meg. Az egész nem tart tovább pár percnél, ami nem rossz hasznot hoz, ha az első és az utolsó középvállalati számlák közti 150 ezer forintos különbséget nézzük…

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés