Érdemes hitelből finanszírozni a diplománkat?

Érdemes hitelből finanszírozni a diplománkat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-16
 

A kevésbé tehetős anyagi háttérrel rendelkező fiatalokban egy ponton bizonyosan felmerül a kérdés, hogy érdemes-e hitellel belevágnia az egyetemi évekbe, vagy inkább középfokú végzettségével próbáljon meg elhelyezkedni. Sokszor hallhatja azt, hogy nem jó döntés már az életpályája elején eladósodnia. Tekintettel arra, hogy pénzügyi kérdésről van szó, érdemes ezt objektíven, a számok nyelvére lefordítva megvizsgálni: a hitel törlesztését kompenzálja az alacsonyabb munkanélküliségi valószínűség és a magasabb diplomás átlagbér?

Milyen előnyökkel jár a felsőfokú végzettség?

1. Kisebb eséllyel leszel munkanélküli

A felsőfokú végzettséggel járó egyik pozitív következmény a munkanélküliség alacsonyabb kockázata. A középfokú végzettséggel rendelkezőknél egyértelműen magasabb ez a rizikó, amit a számok is jól mutatnak. Normál gazdasági helyzetben több mint 50%-kal alacsonyabb a felsőfokú végzettségűek között a munkanélküliek aránya. Ráadásul egy pénzügyi válság hatására az olló még jobban kinyílik a közép- és a felsőfokú végzettségűek között. A 2008-as válságot követő évek átlagai alapján elmondható, hogy a diploma 4,9 százalékponttal csökkenti annak az esélyét, hogy munkanélküli legyél.

2. Magasabb fizetést vihetsz haza

A felsőfokú végzettség másik fontos pozitív következménye, hogy magasabb bérszintet érhetsz el. Az alábbi ábrán láthatod, hogy egy közgazdász diplomával mekkora jövedelemtöbbletre tehetsz szert az életpályád során. Közgazdász, illetve pénzügyes végzettséggel a jövedelmed már a 20-as éveid végén is átlagosan 97 ezer forinttal (77%-kal) haladja meg egy középfokú végzettséggel rendelkező társadét. Az életpálya első szakaszában egyre nagyobb jövedelemtöbbletre tehetsz szert, a csúcspontot a 40-es éveidben éred el, amikor is 164 ezer forinttal (116%-kal, azaz több mint kétszer annyit) keresel többet. (Sokakban felmerülhet, hogy ez csak a közgazdász szakmára igaz! De nem! Minden szektor – egészségügy, informatika, stb… – esetén számottevő a felsőfokú végzettség jövedelemtöbblete.)

Mekkora terhet jelent a hitel visszafizetése?

Vizsgálatunk során a felsőfokú tanulmányok legolcsóbb finanszírozási forrásával, a Diákhitel igénybevételével kalkuláltunk.

Számításaink során egy olyan fiatalt vettünk alapul, aki az egyik legnépszerűbbnek számító gazdasági szakon kezdi meg tanulmányait. A piacképes diploma megszerzéséhez 10 féléven keresztül igényel Diákhitel 1-et, szemeszterenként átlagosan 180 ezer forintot és öt év alatt sikeresen el is végzi az egyetemet. Számításaink során a közép- és a felsőfokú végzettség jövedelmét is korrigáltuk a munkanélküliség valószínűségével.

A Diákhitel törlesztőrészleteinek összege szinte teljesen eltörpül az elérhető többletjövedelem mellett. A Diákhitel visszafizetésének teljes ideje alatt a törlesztőrészletek átlagosan az aktuális többletjövedelem mindössze 17%-át teszik ki, tehát a többlet nem egész ötödéről kell csak lemondanod nagyságrendileg 15 éven keresztül, ahhoz hogy jelentősen magasabb bérpályán mozoghass. Azaz egy pillanatig sincs veszélyben a többletjövedelmed.

Mennyit nyerünk a felsőfokú végzettséggel?

  • A teljes életpályád alatt összesen több mint 71 millió forint összegű többletjövedelemre teszel szert a magasabb végzettségednek köszönhetően,
  • ha ebből levonjuk a Diákhitel visszafizetéséből származó teljes összeget, a 3,3 millió forintot, még úgy is 67 millió forintot tesz ki,
  • E többlet a közgazdászok esetében 90 százalékban a magasabb jövedelemnek köszönhető, míg a maradék 10 százalék a kevesebb munka nélkül eltöltött idő eredménye.

A számításokból egyértelmű, hogy a diploma megszerzésére fordított erőforrásaid (legyen az anyagi, vagy időben mérhető), jócskán megtérülnek hosszú távon. A felsőfokú végzettség két módon is segít majd boldogulnod; egyrészt a munkaerőpiacon való tartós elhelyezkedésedet könnyíti meg, másrészt a jövedelmed többszöröse is lehet a középfokú végzettséggel elérhetőnél. Azok számára, akik anyagi nehézségek miatt fontolgatják, hogy nem jelentkeznek, vagy nem kezdik el az egyetemet, a Diákhitel remek befektetési lehetőséget kínál.

Fontos azonban, hogy a Diákhitel felvétele csak abban az esetben ilyen előnyös, ha az egyetemi éveket nem csak szórakozásnak fogod fel, hanem piacképes tudást is szerzel hallgatói léted alatt. A másik fontos, ámde nem triviális körülmény, hogy ha több éven át folytatott tanulmányok után úgy alakul, hogy nem szerzed meg a diplomát, akkor a Diákhitel törlesztőrészleteit nem fogja kompenzálni a fent bemutatott többletjövedelem, így még rosszabb helyzetben leszel, mintha el sem kezdted volna az egyetemet.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés