6 dolog, amire feltétlenül figyelj, ha most vennél fel hitelt!

6 dolog, amire feltétlenül figyelj, ha most vennél fel hitelt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-14 Frissítve: 2022-04-27
 

Varga Mihály pénzügyminiszter a néhány nappal ezelőtt tett nyilatkozatában maximális óvatosságot javasolt a hitelfelvevőknek, tekintettel a koronavírus várható gazdasági hatásaira. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venniük azoknak, akik a jelen helyzetben új hitel felvételét fontolgatják. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

1. Egy forinthitelnek is van kockázata!

A változó kamatozású hitelek legjellemzőbb kockázatát az jelentheti, ha a kamata megváltozik, ami egy bizonytalan gazdasági környezetben gyakran előfordulhat. Habár napjainkban leginkább hosszú időtávra rögzített kamatozású hiteleket vesznek fel a lakossági szereplők, továbbra is vannak, akik a rövid kamatperiódus mellett döntenek. Nekik különösen érdemes felkészülniük arra az eshetőségre, hogy egyik napról a másikra megváltozik a hitelük havi törlesztőrészletének összege, melyet továbbra is ki kell tudniuk gazdálkodni a családi kasszából.

Hirdetés

Hirdetés

2. Ne vállaljuk túl magunkat!

A legmagasabb felvehető hitelösszegeket a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) szerint határozzák meg a bankok, de az így kapott maximum nem feltétlenül egyezik meg azzal, amelyet biztonsággal vissza is tudunk fizetni. Ha valaki a jövedelmének túlnyomó részét el szokta költeni, annak nem szabad magas arányban eladósodnia, ugyanis így a hitel havi törlesztőrészletei miatt életszínvonalbeli kompromisszumokra kényszerülne, ami rendkívül nehéz helyzetet jelenthet.

3. Mindig legyen biztonsági tartalékunk!

Ez a pont nem csak a hitelfelvevőknek szól, hanem általánosságban is érvényes, mégis kiemelt figyelmet érdemel azoktól, akik éppen eladósodni készülnek. Egy hitelfelvétel nagy felelősség, és csak úgy szabad belevágni, ha rendelkezünk legalább 3-6 hónapra elegendő biztonsági tartalékkal, amelyből akkor is finanszírozni tudjuk a havi törlesztőrészleteket, ha semmilyen más megoldás nem jöhet szóba. A jelenlegi gazdasági környezetben, amikor a vírus negatív hatásai számos országban és ágazatban érzékelhetőek, fel kell készülnünk arra is, hogy bevételeink lecsökkenhetnek.

4. Kössünk hitelfedezeti biztosítást!

Pénzkereső képességünket illetően bármikor bekövetkezhet egy nem várt negatív esemény, úgymint betegség, baleset, esetleg elbocsátás. Ezekre a helyzetekre szolgál a hitelfedezeti biztosítás, amely szerint a biztosító ideiglenesen átvállalja tőlünk a terheinket, bizonyos feltételek teljesülése esetén. A legokosabb megoldás az, ha ilyen módon is védekezünk a bizonytalanság ellen, hogy még néhány havi jövedelemkiesés se okozzon leküzdhetetlen nehézséget a hitel visszafizetésében. Jó tudni, hogy ilyen biztosítás utólag is köthető egy hitel mellé.

5. Igényelhetünk ingyenes hitellehetőséget

Ha nem egy azonnali és konkrét célra szeretnénk hitelt felvenni, hanem csak nincs félretett pénzünk, akkor a „biztonsági tartalék” képzésének egy speciális formája lehet, ha folyószámlánk mellé hitelkeretet igénylünk. Fontos, hogy ezt kizárólag vészhelyzet esetén szabad használnunk, nem pedig megfontolatlan költekezésre. A hitelkeret előnye, hogy nem jár költséggel egészen addig, amíg nem kezdjük használni, mégis rendelkezésünkre áll, ha minden kötél szakad. Ugyanakkor a folyószámlahitel rendkívül drága tud lenni, ha nem rendeltetésszerűen használjuk, éppen ezért különös körültekintést igényel a kezelése.

6. Intézzük online a banki ügyeinket!

A fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében most lehetőleg egyáltalán ne járjunk bankfiókba, hanem minden banki ügyet igyekezzünk emailben, telefonon vagy netbankon keresztül intézni. Ebben a Bankmonitor kalkulátorai is segítenek, ahol egyes banki szolgáltatások közvetlenül is igényelhetőek, személyes ügyintézés szükségessége nélkül.

Erste Online Babaváró hitel igénylés
Ingyenes CIB ECO Bankszámla igénylés – egyszeri bankfióki ügyintézéssel

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés