Ez kész vicc – 7000%-os hozam fél év alatt

Ez kész vicc – 7000%-os hozam fél év alatt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-16 Frissítve: 2021-08-06
 

A részvények világában akár még a 7000 százalékos hozam sem lehetetlen, ahogy arról a napokban jött hír is beszámolt egy hongkongi vállalat esetében. Persze nem biztos, hogy jól jár, aki ebbe a részvénybe fektet, hiszen a frissen tőzsdére került vállalatoknál még nagy a bukás esélye. Kisbefektetőként nekünk is érdemes vigyáznunk a hasonló lehetőségekkel, így inkább maradjunk a biztonságosabb megoldásnál, a befektetési alapnál. Például egy részvényalappal minden további nélkül részesedhetünk akár az ázsiai piacok felfutásából is. Azért nem árt vigyázni, ez már mélyvíz, ahol igen nagy rizikót vállalunk fel.

7000 százalékos hozam? Még ez is lehetséges

Az alacsony hozamlehetőségek világában bizonyára mindannyian arra törekszünk, hogy a legjobb helyen fialtassuk a pénzünk. Néha még a nagy kockázattól sem riadunk vissza, ha jónak tűnő lehetőséggel találkozunk, azonban érdemes vigyáznunk mivel nem minden arany, ami fénylik.

A frissen tőzsdére bevezetett cégek körében nem ritka, hogy a nyilvános részvénykibocsátás után nagy árfolyam emelkedéseket könyveljenek el, és a napokban jött hír szerint már az idei év befutója is megvan. A Hongkongban működő Luen Wong építőipari cég árfolyama a tőzsdére való bevezetése óta eltelt félévben mintegy 6715 százalékot emelkedett. Ráadásul a világnak ezen a részén nem is ritka a hasonló szárnyalás a részvény árfolyamokban, 2013 és 2015 között 56 hongkongi cég ért el, több mint 1000 százalékos emelkedést a tőzsdére kerülést követő 6 hónapban, úgy, hogy nagyrészük még csak nyereséget sem tudott felmutatni.

Persze ezek az emelkedések sokszor tiszavirág életűek, a legtöbbször kiderül a cégekről, hogy nem képesek a jövőben olyan nagy növekedést elérni, mint azt a befektetők gondolták, így az árfolyam is zuhanni kezd. A hongkongi cég kapcsán az elemzők legfőbb tanácsa is az, hogy aki teheti, ne szálljon be a cégbe befektetőként, mivel a hongkongi tőzsdei terep igen változékony, tele kiszámíthatatlan tényezőkkel. Persze a kisbefektetők hajlamosak első látásra beleszeretni az ilyen nagy hozammal kecsegtető befektetésekbe anélkül, hogy felmérnék, milyen kockázattal is járnak, és csak későn eszmélnek rá a veszélyekre, mikor már jelentős veszteségekbe futottak.

1

Hirdetés

Hirdetés

Inkább befektetési alapban utazzunk

Talán a mi fantáziánkat is megmozgatja egy hatalmas hozamlehetőség, viszont semmiképpen sem éri meg ilyen kockázatnak kitenni magunkat. Tartsuk észben, hogy a nagy hozam mindig nagy kockázattal is jár, így érdemes lehet annak megfelelően megválasztani a befektetésünk, hogy milyen mértékű kockázatot tudunk bevállalni. Ha az alacsony hozamokkal nem vagyunk megelégedve inkább a befektetési alapok felé forduljunk, hiszen általuk is lehetséges akár kétszámjegyű hozam elérése is.

A befektetési alapok révén egy értékpapír csomaghoz juthatunk hozzá, tehát befektetésünk értéke nem egy adott értékpapírtól függ, mivel az alapban lévő befektetések képesek kiegyensúlyozni egymást. Ráadásul az alapban lévő pénzünk profik kezelik, így nekünk nincs is más dolgunk csak figyelni hogyan alakul a befektetésünk értéke.

A kockázatvállalási hajlandóságunk függvényében többféle befektetési alap közül is választhatunk, így mindenki megtalálhatja a számítását. A bankbetéthez hasonló kockázattól egészen a legmagasabb kockázatú részvényalapokig lehetőségünk nyílik befektetni. Így ha mindenképpen részvényekben látunk fantáziát, jobban megéri egy részvényalapot kiszemelni, mint egyedi részvényekbe fektetni.

A részvényalapok között is igen széles a paletta: a portfóliómenedzserek akár világszerte is mazsolázhatnak a cégek között, de találunk olyat is, amelyek bizonyos földrajzi térségekre koncentrálnak. Akadnak olyan alapok is, melyek a fejlődő országok, vagy a fejlett országok piacaira fókuszálnak, így lehetőségünk adódik arra is, hogy egy ázsiai kitettségű alappal például a kínai gazdaság felfutásából is részesedjünk.

Összegyűjtöttük az elérhető befektetési alapokat, melyek kifejezetten az ázsiai részvényekre specializálódtak. Jól látszik, mennyire együtt mozog a 3 ázsiai kitettségű alap, de a K&H Ázsia Alapja a legtöbbször le tudta körözni a Generali és a Pioneer ázsiai alapját. Azt le kell szögeznünk, hogy ezek a befektetések is csak az erős idegzetűeknek valók, mivel a fejlődő piacok számottevő kockázatot hordoznak magukban. Így benne lehet az is, hogy akár több 10 százalékot is csökkenjen a befektetésünk értéke, de az is, hogy bizonyos években kiemelkedő 30 százalékos hozamot termeljen nekünk.

Hirdetés
Hirdetés