Ez nem áprilisi tréfa – Az összes nagybanknál megdrágult a lakáshitel

Ez nem áprilisi tréfa – Az összes nagybanknál megdrágult a lakáshitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-05 Frissítve: 2022-04-06
 

A Bankmonitor által vizsgált valamennyi pénzintézetnél drágábban lehet jelenleg lakáshitelt igényelni, mint egy hónappal ezelőtt. Átlagosan 0,63 százalékponttal emelkedett a lakáscélú jelzáloghitelek THM értéke, ez egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű konstrukció esetében 7 300 forinttal magasabb kiadást jelent.

A lakáshitelek drágulása már szinte mindennapossá vált az elmúlt hónapokban. A magas infláció miatt ugyanis – 2022. márciusában 8,3% volt az éves áremelkedés mértéke – a jegybank az irányadó kamatok emelését kezdte meg. Ez a folyamat pedig komoly hatást gyakorol a pénzpiaci hozamokon keresztül a lakáshitelek kamatára is.

Ez a folyamat nem csitult márciusban sem, sőt, még nagyobb fokozatra kapcsoltak a bankok. A hiteligénylők április elején átlagosan 6,67%-os THM érték mellett tudnák felvenni a jelenleg legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt. Egy hónappal ezelőtt ez az érték 6,04% volt. Vagyis egyetlen hónap alatt 0,63 százalékpontot emelkedett a lakáshitelek éves átlagos költsége.

Mennyit drágultak az új lakáshitelek 2022. március és 2022. április között?

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint ez a kamatemelkedés egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében 7 300 forinttal magasabb törlesztőrészletet eredményez. (143 700 forintról 151 ezer forintra emelkedne a törlesztőrészlet.) Emiatt összességében a teljes visszafizetendő összeg 1,7 millió forinttal lenne magasabb azok számára, akik egy hónappal később igényelték meg ez a kérdéses kölcsönt.

A Bankmonitor által vizsgált valamennyi banknál drágultak az új lakáscélú jelzáloghitelek: van olyan pénzintézet, ahol a THM értéke 1,5 százalékponttal emelkedett.

A drágulás az új hitelekre érvényes, a már meglévő hitellel rendelkezők közül csak azoknak kell aggódnia a mostani pénzpiaci változások miatt, akiknek a kamatfordulója a közeljövőben lesz. Egy 3 éve felvett 10 éves kamatperiódusú lakáshitel kondíciói ugyanis csak 7 év múlva, az akkor érvényes állapotoknak megfelelően módosulhat.

Sajnos minden jel arra mutat, hogy a hitelek drágulásának még nincs vége: a továbbra is kiemelkedően magas infláció miatt ugyanis várhatóan az irányadó kamatok is tovább fognak emelkedni. Emiatt a hiteligénylést tervezőknek továbbra is érdemes sietniük, ezzel megelőzhetik az újabb kamatemelkedést.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés