Ezek az elérhető legjobb lakáshitelek – kik és hogyan kaphatják meg?

Ezek az elérhető legjobb lakáshitelek – kik és hogyan kaphatják meg?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-22
 

2,88%-os kamatot kérnek a bankok az aktuálisan elérhető legjobb lakáshitelért. Ez a kamatszint mintegy a fele a válság előtt még svájci frankban, hatalmas devizakockázat mellett felvett hitelek kamatának. Megvizsgáltuk, hogy a legjobb kamatszintet az igénylők milyen feltételek teljesítése esetén érhetik el az egyes bankoknál, illetve mire számíthatnak azok, akik a legjobb hitelt nem tudják felvenni.

Ennél már nem igen lehetnek olcsóbbak a lakáshitelek

A jegybanki alapkamat csökkentési sorozattal párhuzamosan a lakáshitel kamatok is lejtmenetbe kapcsoltak, aminek köszönhetően a nagybanki ajánlatok között 2,88%-as éves kamat mellett kapható meg ma a legolcsóbb ajánlat (ez 10 millió Ft 20 évre történő felvétele esetén 55 ezer Ft havi törlesztőrészletet jelent). Várhatóan ennél már nem lesznek számottevően kedvezőbbek a kondíciók, így aki lakásvásárláson, egyéb lakáscélú beruházáson gondolkodik, annak most érdemes igazán kihasználnia a lehetőséget.

Hirdetés

Hirdetés

Jó jövedelem, jó ingatlan, és az egyéb feltételek sora

A legolcsóbb ajánlatokért cserébe a bankok természetesen elvárnak pár feltételt a leendő adóstól. Többek között makulátlan hitelmúltra van szükség, átlag feletti jövedelemre, de az ingatlan értéke sem mellékes. Továbbá előszeretettel kötik a legalacsonyabb kamatokat bizonyos hitelösszeghez, valamint a bank palettáján lévő egyéb termékek (bankszámla megbízások, biztosítások, megtakarítási termékek) igénybevételéhez. Az egyéb termékek költségét mindig vegyük számításba, mert ha azzal is kalkulálunk, már nem biztos, hogy a legjobb ajánlattal állunk szemben!

Ami összességében a legfontosabb: a kiváló adósminősítés

Minden bank alkalmaz ügyfélminősítést, viszont csak bizonyos bankok árazása függ ennek eredményétől. Míg egyik banknál a meghirdetett legalacsonyabb kamat érdekében „csupán” teljesíteni kell a feltételeket és átmenni a rostán, addig egy másiknál a felvehető hitel kamata attól is függ, hogy a rosta melyik lyukán esünk ki. Hogy mi alapján minősítik az ügyfeleket, az természetesen nem publikus, de amit biztosan figyelembe vesznek:

  • a jövedelem mekkora hányadát fordítja az adós hiteltörlesztésre (a legjobbnak ítélt ügyfelek esetében ez jellemzően maximum 25-30%),
  • mennyire terhelt az ingatlan, azaz a hitelösszeg az ingatlan érétkének hány százalékát teszi ki,
  • az adós mióta, és hol dolgozik, mi a legmagasabb iskolai végzettsége, van-e adóstárs, stb.

20160822_legolcsobb_hitelek

 

A realitás: 1%-kal magasabb kamat

Mivel az átlagember nem rendelkezik félmillió körüli fizetéssel, vagy éppen 40 millió forintos hiteligénnyel, megnéztük, hogy az egyes bankok mit kínálnak egy átlagosnak tekinthető élethelyzetben. Szűken 1%ponttal magasabb, azaz 4,20% átlagos éves kamatot, amennyiben egy 14 millió Ft értékű ingatlan megvásárlásához 8 millió Ft a hiteligény, és 320 ezer Ft a háztartás igazolható nettó havi jövedelme.

Az egyedi hiteligény, jövedelmi adottságok és egyéb élethelyzetek függvényében más-más az ideális megoldás, így mindig érdemes személyre szabott, részletes kalkulációt kérni akár bankfiókba térünk be, akár hitelszakértő segítségét kérjük!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A legolcsóbb hitelek veszélyei

Az extrém alacsony kamatokhoz kockázat is társul: a jegybanki alapkamat csökkenés áldásos hatása azokon a hiteleken érezhető leginkább, amelyek úgynevezett referencia kamathoz kötöttek. Ezeknél az adós a referencia kamat + kamatfelár összegét fizeti ki hitelkamatként. A referencia kamatok (3, 6, 12 havi Bubor) erről a szintről természetesen felfelé is mozdulhatnak a hitel futamideje alatt, ami egyenlő a törlesztőrészlet emelkedésével. Ez megtörténhet 3, 6, 12 havonta, tehát akár egy éven belül többször is emelkedhet a havi kiadás.

A 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel példájánál maradva 1%-kal magasabb kamat havonta 5 ezer forinttal magasabb kiadást jelent! Ezért a legolcsóbb ajánlatokat mindig vessük össze hosszabb távon kiszámítható, akár 10, 20 évre fix kamatot biztosító hitelekkel is. Ezek drágábbak ugyan, de megvédenek a banki kamatok emelkedésének kellemetlen mellékhatásaitól.

A lehető legolcsóbb és egyben biztonságos megoldás jelenleg a három gyermekeseknek járó maximum 10 millió Ft összegű CSOK lakáshitel, amely évi 3%-os kamattal bír, azonban kizárólag új lakásra vehető fel CSOK támogatással együtt.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés