Ezek nem azok az ATM-ek, amiket kerestél

Ezek nem azok az ATM-ek, amiket kerestél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-05
 

Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy mi az a maximális összeg, ami bankautomatából (ATM) egyszerre felvehető. Ezért a Bankmonitor utánajárt, hogy mégis mennyi az annyi. Míg valamelyik ATM legfeljebb 200 ezer Ft-ot képes kiadni, addig többnél akár 1 millió Ft-ot is felvehetünk egy művelettel. Persze nem minden az ATM-en múlik…

Az, hogy mennyi készpénzt tudunk egy művelettel ATM-ből felvenni egyrészt a bankkártyánk készpénzfelvételi limitétől, másrészt az adott ATM kapacitásától függ. 

Bankkártyánk készpénzfelvételi limitét vagy tetszőlegesen módosíthatjuk, vagy bizonyos keretek között van erre lehetőségünk (pl.: legfeljebb napi 500 ezer Ft-ig emelhetjük). De vannak olyan bankok is, ahol a felső értékhatár attól függ, hogy elektronikus vagy dombornyomott bankkártyával rendelkezünk. 

Másik izgalmas kérdés az ATM kapacitása. Egyfelől korlátot jelent, hogy hány darab bankjegyet képes kiadni az automata és milyen címletek érhetőek el, másfelől, hogy mennyi készpénz van a berendezésben. Néhány esetben még az sem mindegy, hogy saját bankunk automatáját vagy egy másik bankét használjuk erre a célra.

Legfeljebb 800 ezer Ft vehető fel egyszerre a Budapest Bank, az Erste, az FHB, a Sberbank, valamint a Raiffeisen Bank automatáiból. Arra viszont ügyeljünk, hogy nem mindegyikből. A Budapest Bank világosan fogalmaz a kérdésben. Amelyik ATM zárt térben van abból legfeljebb 800 ezer Ft-ot, míg nyílt helyen találhatóból legfeljebb 400 Ft-ot. A többi banknál már nem ennyire egyértelmű a dolog. Az Erste Banknál legalább előre tájékozódhatunk a telefonos ügyfélszolgálaton, hogy melyik ATM-hez menjünk, ha 800 ezer Ft-ot vennénk fel egy összegben. Az FHB-nál, valamint a Sberbanknál viszont nem számíthatunk segítségre, tudtuk meg az ügyfélszolgálattól.

A legtöbb esetben teljesen mindegy, hogy saját bankunk automatáját vagy egy másik bankét használjuk, ugyanakkora összeget vehetünk fel egyszerre. Három bank automatáinál viszont csak kevesebb készpénzhez jutunk, ha nem ott vezetjük a bankszámlánkat. Azaz míg Raiffeisenes ügyfélként Raiffeisen ATM-ből akár 800 ezer Ft-ot is felvehetünk egy művelettel, addig CIB Bankos ügyfélként már csak 200 ezer Ft-ra van lehetőség. 

Az ilyen típusú megkülönböztetés viszont nem mindig jelent hátrányt. Az UniCredit automatáinál például bizonyos esetekben pont akkor járunk jobban, ha más bank által kibocsátott bankkártyát használunk. Ilyenkor akár 1 millió Ft-ot is felvehetünk egyszerre, míg UniCredites lakossági ügyfélként legfeljebb 500 ezer Ft-ot. Hasonló cipőben járnak a K&H, a MagNet, az OTP, vagy a Raiffeisen Bank ügyfelei is, 1 millió Ft-hoz egy összegben ők sem fognak hozzájutni. Esetükben ráadásul még az sem jelent megoldást, ha többször próbálkoznak egymás után. Ezeknél a bankoknál ugyanis a bankkártya limit egy napra értendő, nem pedig egy műveletre. 

Van ahol a felvehető összegnek tényleg csak bankszámlánk egyenlege és az ATM-ben rendelkezésre álló készpénz szab határt. A Budapest, valamint a CIB Banknál ugyanis akár korlátlan készpénzfelvételi limitet is beállíthatunk a bankkártyánkhoz. Így több, egymást követő művelettel bármekkora összeget felvehetünk. Persze a költségekről se feledkezzünk meg… 

Rendre több készpénzre van szükséged, mint amit a jogszabálynak köszönhetően díjmentesen felvehetsz? Kíváncsi vagy, hogy melyik számlacsomaggal úszod meg a készpénzfelvételt a legolcsóbban? Használd bankszámla kalkulátorunkat, módosítsd szokásaidnak megfelelően a beállításokat és azonnal megkapod a választ.


Hirdetés
Hirdetés