Ezeket a költségeket felejtik el a legtöbben lakáshitel felvételnél

Ezeket a költségeket felejtik el a legtöbben lakáshitel felvételnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-10-05
 

Jelzáloghitel felvételekor ne csak a banki költségre számíts! Természetesen a legfontosabb a megfelelő kölcsön kiválasztása, mind a törlesztőrészlet, mind az induló költség, vagy egyéb számodra fontos szempont tekintetében. Azonban vannak kötelezően teljesítendő feltételek és plusz teendők, amelyekről nem szabad megfeledkezni! Hová kell még menned a bankfiókon kívül és kinek mennyit fizetsz? Ha megfogadod tanácsainkat, felkészültebben vághatsz a lakásvásárlásba.

Előbb bank és utána adásvételi szerződés

Lakásvásárlás esetén, ha hitelt is igényelsz, addig ne köss adásvételi szerződést, amíg ki nem választottad a finanszírozó bankot. A szerződésnek ugyanis kötelező elemeket kell tartalmaznia, ami bankonként eltér. A kötelező tartalmi elemeken túl a fizetési határidőre is figyelj, ugyanis a bank csak akkor folyósít, ha a fizetési határidő még nem telt le. Ezért a végleges szerződés megkötése előtt kérd ki a szükséges információkat a banktól, amelyet az ügyvédnek átadva hibátlan adásvételi szerződéssel fogsz rendelkezni.

Ügyvédi költség

Jellemzően az ingatlan vételárának 1%-át kérik el az ügyvédek a szerződés létrehozásáért. Ügyvéd alkalmazása kötelező, így ez a tételt nem spórolhatod meg. Alkudni azonban mindig lehet: 10 millió Ft feletti ingatlannál ne félj 0,5%-ot ajánlani a szolgáltatásért!

Tanácsunk: Olyan ügyvédet keress, aki jártas az adásvételek világában és bátran alkudj!

Közjegyző

A kölcsönszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, amire azért van szükség, mert a banknak így nem kell peres úton érvényesítenie a jogait, hanem azonnal megindíthatja a végrehajtást, eladhatja a követelést, ha az adós nem fizet. Egy átlagos hitel (7 millió forint) felvételekor ez a költség 40-70 ezer Ft-ot is elérhet. Ezt a díjat, ha éppen nincs a választott banknál erre vonatkozó akció, akkor a helyszínen kell fizetnünk.

Tanácsunk: A közjegyzőnél bátran kérdezz! Ne csak felesleges időrablásnak érezd a nála eltöltött időt!

Földhivatal

Ha már megkötötted a kölcsönszerződést, fel kell keresni a területileg illetékes földhivatalt és érkeztetni a szerződéskötéskor kapott dokumentumokat. A földhivatal ez alapján tudja bejegyezni a tulajdoni lapra a banki kölcsönt, amely a folyósítás alapvető feltétele. Ennek egységes díjszabása van, jelenleg 1 ilyen bejegyzés 12 600 Ft / ingatlan. Ezt a költséget akció keretében átvállalhatja a bank is.

Hogy melyik banktól mennyi kedvezményt kapsz, azt lakáshitel kalkulátorunk segítségével egyszerűen és gyorsan megnézheted!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Biztosítás

Szintén elvárás a fedezetül szolgáló ingatlanra lakásbiztosítást kötni. Ha nem írják elő kötelezően, hogy csak az adott biztosítást veheted igénybe kamatkedvezményért cserébe, akkor nem árt szétnézni olcsóbb ajánlat reményében. A biztosításnak legalább tűz és elemi kár kockázataira kell kiterjednie, az ingatlan mindenkori újjáépítési értékére. Elemi kár többek között a robbanás, vihar, földrengés, földcsuszamlás, felhőszakadás, árvíz. Kedvezményezettként a hitelt nyújtó bankot kell megjelölni (ez a biztosítás engedményezése).

Ez azt jelenti, hogy ha kár éri az ingatlant, a biztosító értesíti a bankot (amely egyébként az adósnak is kötelessége), és a biztosító csak a bank engedélyével utal. Kisebb, néhány százezer forintos kárösszegeket nem kell jelenteni, ilyen esetben a bank közbeiktatása nélkül fizet a biztosító.

A biztosításnak a teljes futamidő alatt folyamatosnak kell lennie. Ha elfelejtenénk fizetni és a biztosítási szerződés megszűnik, a biztosító értesíti a bankot, aki emiatt fel is mondhatja a hitelünket!

SŐT! Amennyiben a biztosítást nem fizeted, a bank megemelheti a hiteled kamatát! A folytonosság nem azt jelenti, hogy nem válthatsz, ha kedvezőbbet találsz. De a váltásról is tájékoztatni kell a hitelt nyújtó bankot, mivel az új biztosításon ugyanúgy a bankot kell megjelölni kedvezményezettként. Az adott biztosításról mindig be kell nyújtanod a bankhoz a kötvényt, az engedményezés igazolását, valamint egy díjigazolást.

Tanácsunk: Nézd meg a választott biztosítás emelt szintű csomagjait is! Havi szinten csak pár száz forintos különbség, de sokkal széleskörűbb a biztosító szolgáltatása.

Bankszámla

A törlesztéshez a hitelt nyújtó banknál folyószámlát kell nyitnod, de a munkabéredet nem kötelező oda kérni. Ha mégis vállalod, cserébe kamatkedvezményt nyújt a bank, vagy az induló költségekből kapsz engedményt. Egy megfelelő hitel kiválasztásával 20 éves futamidő alatt milliókat takaríthatsz meg, ezért megéri bizonyos feltételeket teljesíteni.

Tanácsunk: Mérd fel alaposan a számlahasználati szokásaidat és ennek megfelelő csomagot válassz!

Illeték

Lakásvásárlás esetén, amikor már mindenen túl vagy, és éppen hátradőlnél, kapsz egy határozatot az illetékről. A visszterhes vagyonátruházás esetén egységesen 4%-os illetékkulcs az irányadó. Ez az illetékkulcs irányadó a lakások esetében is.

Illeték kedvezmény:

  1. Egyenesági rokonok közötti a vagyonszerzés illetékmentes
  2. A 35. életévét be nem töltött személy az első lakástulajdonának/tulajdoni hányadának megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.

Amint látod nem csak a THM-ben foglalt költségeket kell figyelembe venned. Jobb ha ezekkel tisztában vagy, mert ha később jössz rá, esetleg nehéz helyzetbe kerülhetsz. Egyébként is igaz, hogy nem célszerű kicentizni a lakásvásárlással kapcsolatos költségeket, mert mindig jöhetnek váratlan kiadások. Mentsd le magadnak ezt a csekklistát, és számold ki, mekkora összköltséget jelentenek majd neked, mikor eljön a lakásvásárlás és a hitelfelvétel ideje.

Te is laksávásárlás előtt állsz? Van tapasztalatod, amit szívesen megosztanál velünk? Oszd meg velünk véleményedet kommnetben és segíts másoknak saját meglátásaiddal!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés