Hitellehetőségek nyaralóra

Hitellehetőségek nyaralóra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-27 Frissítve: 2019-03-06
 

Folytatódik a nyaralók drágulása, van olyan Balaton parti település, ahol 40%-kal többet kellett adni egy családi házért 2018-ban, mint egy évvel korábban. Segíti a piacot az is, hogy a kedvező kamatú lakáshitelek nyaralóingatlanokra is felvehetők. De ha ez valamiért nem megy, akkor is van még egy Jolly Joker megoldás.

Átlagosan 30-50%-kal olcsóbban vásárolhat balatoni ingatlant az Otthon Centrum statisztikái szerint az, aki nem a vízpart mellett, illetve Budapesthez közel keres nyaralót magának. A Budapestről gyorsan megközelíthető keleti medencében a tavalyi évben átlagosan 400-500 ezer forintot kértek egy használt vízparti ingatlan négyzetméteréért, míg a távolabb eső nyugati medence településein a 100-300 ezer forint közötti négyzetméterár csupán a vízparti, kilátással rendelkező részeken volt magasabb.

A befektetők elsősorban a Balaton déli partján – a vasút és a part közötti területen található – 20-30 éve épült, jellemzően 4-600 négyzetméteres telken álló nyaralókat keresték 2018-ban: az elbontott épületek helyén új, modern nyaralók építése kezdődött. Az ingatlanközvetítő hálózat értékesítési tapasztalatai alapján a tavalyi év slágerei között voltak a vízparton vagy annak közelében épült 2-5 szintes és 5-10 vagy akár 50 lakással rendelkező, több épületből álló üdülőparkok is. A növekvő kereslet megmutatkozik az árakban is: 2013 és 2017 között 35-40 százalékkal emelkedtek és már nem ritka a fővárosban lassan megszokott milliós vagy e feletti négyzetméterár sem az újépítésű (és vízparti) ingatlanok esetében.

Az OC várakozásai szerint 2019-ben leginkább a vízparti és a fővároshoz közelebbi településeken várható néhány százalékos (1-10 százalékos) áremelkedés. Ettől távolabbi, nem vízparti területeken az árak stagnálása várható.

Hirdetés

Hirdetés

Hol nőttek legjobban az árak 2018-ban?

Nagy meglepetés, hogy az elmúlt évben a fonyódi családi házak átlagos négyzetméterára ugrott meg a legnagyobb mértékben (+39,5%), ami az alacsony bázisnak, valamint a település strandjának fejlesztésének tudható be. Balatonfüred vezető helyét ennek ellenére semmi nem veszélyezteti, már csak azért sem, mert a második legdrágább Balatonalmádiban tavaly valamelyest még vissza is esett az átlagos tranzakciós ár.

Hogyan kaphatsz hitelt nyaralóra?

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a bankok nagyon különbözőképpen hitelezik az ilyen épületeket, illetve nagyon sok szempontot vesznek figyelembe a hitelbírálat során. Van pénzintézet, amelyik egyáltalán nem ad kölcsönt nyaraló besorolású ingatlanra, de akik adnak, azok között is nagyok a különbségek.

Minden esetben KO kritérium hitelezési szempontból, hogy a kiszemelt ház legalább komfortos legyen, vagyis rendelkezzen állandó fűtéssel, fürdőszobával, valamint meleg/hideg vízzel. A 10 millió Ft alatti kategóriában sok nyaraló már itt elbukik, hiszen hiába szép és kényelmes egy faház, ha nincs téliesítve.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Legfontosabb a földhivatali besorolás

Ha lakóház besorolású az ingatlan, akkor nincs probléma, mert ebben az esetben a bankok többsége ad rá jelzáloghitelt, mégpedig a megállapított forgalmi érték akár 80%-áig. (Ez persze a maximum, felkészülhetsz arra, hogy a pénzintézet esetleg csak 50-60%-ig megy majd el, vagyis több önerőt kell előteremtened.)

A nyaraló besorolású ingatlanokat is hitelezi a bankok egy része, mégpedig ugyanazokkal a feltételekkel, mint a lakásokat.

Mezőgazdasági területen kivett gazdasági épület, vagy külterületen lakóház és udvar besorolás: a hitelezhetőség ezen esetben alapvetően az elhelyezkedésen múlik. Amennyiben egy adott ház belterülethez közel, vagy szinte már a településbe integrálódva jelenik meg, a finanszírozhatóság 60% körüli alakul. Amennyiben a ház tanyasias környezetben található, a bankok által kínált hitelösszeg nem fogja meghaladni a piaci érték 40-50%-át.

Egy árterületen lévő nyaralónál sem kell lemondanod a jelzáloghitelről, ám itt mindenképp szükséges biztosítást kötni árvízkárra, ami megvédi a hitel fedezetéül szolgáló ingatlant.

A Jolly Joker lehetőség

Ahogy láthatod, a jelzáloghitelek nem minden esetben, nem minden típusú ingatlan esetében jelenthet jó megoldást, ám ez nem jelenti azt, hogy mindenképpen le kell mondanod álmaid nyaralójáról. Jolly Joker megoldásként szóba jöhet még a személyi kölcsön, amit bármilyen célra, akár nyaralóra is felhasználhatsz. Itt nem elvárás az ingatlanfedezet, vagyis a nyaralóval kapcsolatban nincsenek elvárásai a banknak. A személyi hitelek mellett szólhat az is, hogy a kamatok (egyelőre) nagyon alacsonyak, a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint 8% THM-ért (teljes hiteldíj mutató) is találni ajánlatokat, ami egy 8 millió Ft-os, 7 éves futamidejű hitelnél havi 123 ezer Ft havi törlesztőt jelent.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés
Hirdetés