Ezekkel bankolhatsz útközben – Mobilbanki kínálat kishazánkban

Ezekkel bankolhatsz útközben – Mobilbanki kínálat kishazánkban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-06 Frissítve: 2018-04-04
 

Bankkártya limitmódosítás, sürgős átutalás, de még egy devizautalás sem jelenthet problémát a bankok mobil alkalmazásainak köszönhetően. A legfontosabb bankügyek intézése már útközben sem okoz nehézségeket! A klasszikus funkciókon túl, akár parkolási díjat fizethetünk, autópálya-matricát vásárolhatunk, de még bankszámlaszám nélkül is utalhatunk, ha tudjuk a fogadó fél telefonszámát. Számtalan új lehetőség az okoskütyükben!

Számos olyan élethelyzet adódik a mindennapokban, amikor a lehető leggyorsabban kapcsolatba kell lépnünk bankunkkal, de éppen nincs a közelben számítógép. Nem is kell messzire mennünk. Gondoljunk csak arra a helyzetre, amikor a hétvégi bevásárláskor csak a pénztárnál derül ki, hogy

  • limitbe ütközik a fizetés, vagy éppen
  • a szükséges fedezet a megtakarítási számlánkon parkol, amit át kéne vezetni, hogy az ellenértéket ki tudjuk egyenlíteni.

Mára ilyen helyzetekre szerencsére nem csak a telefonos ügyfélszolgálatok jelenthetnek megoldást, hiszen az esetek többségében az okostelefonoknak és táblagépeknek köszönhetően akár helyben, néhány pillanat alatt orvosolhatjuk a problémát.

Míg egy-két évvel korábban elvétve találhattunk a bankok kínálatában mobileszközre optimalizált alapvető netbanki funkciókat ellátó megoldást, addig mára a legtöbben felismerték ennek jelentőségét és aktívan kínálnak ügyfeleiknek ilyen szolgáltatást. A kivitelezés bankonként eltérő. Valahol a mobileszközre letölthető alkalmazásokra esküsznek, míg máshol a mobileszköz böngészőjén futtatható változat a nyerő. Tizenöt bank ajánlatát szemügyre véve az alábbiak szerint alakul a jelenlegi helyzet. Mobilbanki szolgáltatások megoszlása

Tehát 15 bank közül 9 választotta a letölthető alkalmazást, 4 döntött a mobilböngészőre optimalizált változat mellett és 2 sajnos semmilyen mobil eszközre optimalizált megoldást nem kínál ügyfelei részére. Az alkalmazások túlsúlyára való tekintettel nézzük először, hogy milyen banki ügyeket intézhetünk ezek segítségével.

Bankoknál eltérő mobil alkalmazások főbb funkciói

Természetesen szó sincs arról, hogy az alkalmazások funkciói a fentiekben kimerülnének, sőt. Az összehasonlíthatóság és átláthatóság érdekében viszont azokra a legfontosabb funkciókra koncentráltunk a fenti táblázat kialakításakor, amelyekre a napi pénzügyeink intézése során leginkább szükségünk lehet. A kínált funkciók ennél sokszor jóval szélesebb körűek.

Számlainformációk (egyenleg, számlamozgások) lekérdezésére, eseti átutalásokra majdnem minden bank felülete alkalmas. Sőt a K&H Bank,   Sberbank, valamint az UniCredit Bank alkalmazásán keresztül akár devizát is utalhatunk.  Némileg kiábrándító viszont, hogy több  banknál sincs lehetőség az alkalmazáson keresztül kártyalimitet módosítani, ezekben az esetekben sajnos kénytelenek leszünk továbbra is az  ügyfélszolgálat segítségét igénybe venni. Hasznos funkció több banknál, hogy szükség esetén akár lekötött betéteinkhez is hozzáférhetünk, vagy az alkalmazás segítségével a környéken bankautomatát, esetleg bankfiókot kereshetünk. Az elérhető szolgáltatások legszínesebb körét az egyéb kategória képezi. Nézzünk néhányat ezek közül! Az OTP Bank, valamint az Erste Bank alkalmazásán keresztül csekkbefizetésnél mindössze annyi a teendőnk, hogy az adatokat mobileszközünk kamerájával rögzítjük, és máris fizethetünk. Az előbbi két banknál akár autópálya-matricát is vásárolhatunk, vagy szükség esetén mobiltelefonunk egyenlegét is feltölthetjük. Az Erste Banknál pedig a parkolási díjat is rendezhetjük a mobilunkkal.

A legújabb innováció az Erste Bank nevéhez köthető, valamint az AXA Bank is hasonló megoldáson dolgozik. Tömören arról van szó, hogy az új funkció révén telefonunk névjegyzékében szereplő partnereknek küldhetünk pénzt akár közös, vagy eltérő a számlavezető bankunk.

Persze a különböző funkciókat naphosszat sorolhatnánk, de nem tesszük. Kíváncsiak kedvéért a teljesség igénye nélkül készítettünk egy részletesebb funkció leírást is.

Bankoknál eltérő mobil alkalmazások főbb funkciói

Persze a mobilalkalmazások fejlődésének még bőven van tere, de az új irányok némileg kezdenek körvonalazódni. Természetesen a mobilböngészőre optimalizált változatokat kínáló bankokról sem feledkeztünk meg, ezekről következő cikkünkben olvashatsz majd részletesen.

Addig is, főként ha a letölthető alkalmazásokat részesíted előnyben nézd meg, hogy a legjobb applikációkat kínáló bankoknál milyen feltételek mellett vezetheted bankszámlád!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés