Ezért bukja el sok cég a jó lehetőségeket: adóoptimalizálás a hitelképesség rovására

Ezért bukja el sok cég a jó lehetőségeket: adóoptimalizálás a hitelképesség rovására
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-23
 

A magyar vállalkozói szférában DNS szintig kódolva van a „minél kevesebb adófizetés”. A kimutatott profit nagysága nem szempont, lényeg, hogy több maradjon a zsebben… de tényleg vastagabb lesz így a pénztárcánk?
Sok vállalkozó számára kecsegtető lehetőség az olyan támogatott kedvezményes hitelkonstrukció, mint a növekedési hitel a maga fix 2,5%-os maximális kamatszintjével, vagy az 50%-os vissza nem térítendő támogatást biztosító EU-s pályázatok, ahol az önerő nagy része hitelből is biztosítható. Papíron is kimutatott profit nélkül azonban a bankok nem hiteleznek…
Jön tehát az égető kérdés: hitel és vissza nem térítendő támogatás, VAGY minimalizált adófizetés? Egy átlagos cégen keresztül bemutatjuk, hogy a különbség ugyanannál a cégnél több tízmillió, vagy akár százmillió forint plusz forráshoz jutási lehetőséget jelenthet.

Adott egy vállalkozás: éves szinten 500 millió Ft bevételt termel. Tényleges profitabilitása 15%, azaz 75 millió Ft adó előtti profitot képes elérni. A tulajdonos dilemmázik: miért fizessek annyi adót, amikor a megtermelt nyereségből több is maradhat a zsebemben? „Költségelek” inkább és kimutatok egy 5%-os profitot (25 millió Ft-ot).

1. Több adó, több hitel

Amennyiben a tulajdonos 5%-os profitabilitás kimutatás mellett az „adóoptimalizálást” választja, a cég adó előtti profitja 25 millió Ft lesz 2,5 millió Ft éves nyereségadó mellett. Ha kimutatja a valós profitot, akkor 7,5 millió Ft adót fizet, azaz a megtakarítása 5 millió Ft. Ez azonban nagy áldozatot jelent a hitelképesség terén.
A hitelképesség megítélésénél a bankok konzervatív megközelítésben a megtermelt működési profit felével számolnak, mint tőke és kamattörlesztésre fordítható összeg. Ekkora bevallott eredmény így 61 millió Ft 5 éves beruházási hitel felvételét teszi lehetővé, ha a növekedési hitel kedvezményes 2,5%-os fix éves kamatozásával számolunk.

A valós profit tényleges kimutatása 183 millió Ft 5 éves beruházási hitel felvételét teszi lehetővé. 5 millió Ft plusz adóteher mellett a felvehető hitel tehát 120 millió Ft-tal lesz magasabb. A valós kérdés tehát, hogy a 120 millió Ft plusz hitel lehetőség kitermeli a tulajdonos számára a plusz 5 millió Ft adóterhet. Azt gondoljuk, hogy egy jó cégvezető számára ez nem jelenthet különösen nagy kihívást.

2. Több adó, több EU támogatás

A hitellehetőségek bővülésével azonban nem ér véget a tisztességes adózás pozitív hatása. Pár hónappal ezelőtt megkezdődött az új EU-s pályázati ciklus lehetőségeinek kiírása, mely folyamatosan több tízmilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást tesz elérhetővé. Az EU-s támogatásokhoz azonban önerő is szükséges, mely részben hitelből is biztosítható. Így a magasabb összegben elérhető hitel közvetlenül megnöveli az elérhető EU-s támogatási összeget is.

EU-s támogatásoknál a saját forrásból biztosított önerő mértéke a teljes projekt 25%-ban elvárt, azaz az 50%-os vissza nem térítendő támogatás mellett a beruházás 25%-át akár kedvezményes banki hitelből is megvalósíthatjuk.

A fenti példa továbbvezetésével, amennyiben a teljes elérhető hitelösszeget támogatható projekt finanszírozására használjuk fel önerőként, akkor 244 millió Ft-tal magasabb EU-s forrásra tehetünk szert (122 millió Ft helyett 366 millió Ft). Mindez természetesen csak akkor valósítható meg, ha a vállalkozónak a pályázatra alkalmas projekt, magas hitelösszeg mellett, a beruházás teljes értékének 25%-a saját forrásként rendelkezésre áll.

Az alábbi kalkulátor segítségével számszerűsítheti, hogy vállalkozása jelenleg milyen hitelösszeget érhet el:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1.4 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Kétségtelen tény, hogy az adófizetés fájdalma azonnal érződik a banki utalás elindításakor, míg a tiszta adózási megközelítés révén elérhető többlet hitel, az elérhető vissza nem térítendő támogatás, majd az abból eredő többlet profit hatása csak hosszabb távon. A vállalkozás azonban már csak ilyen…

  Példánkban sok mindent leegyszerűsítettünk, a hitelképesség, a megítélhető hitel nagyságánál a bank vizsgálni fogja többek között:

  • a vállalat már meglévő kötelezettségeit
  • a saját tőke nagyságát (mely érdemben korlátozza a maximális hitelösszeget)
  • beruházási hitel esetén a hosszú távú üzleti terv megalapozottságát
  • a beruházáshoz rendelkezésre álló önerő nagyságát
  • a tulajdonos és a cég üzleti múltját

  A bankok hitelezési hajlandósága Magyarországon jelentős mértékben nőtt 2014 eleje óta. Érdemes végiggondolni minden cégtulajdonosnak a saját stratégiáját adó és hitelképesség vonalon…

  Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

  Hirdetés
  Hirdetés