Ezt tartogatja a befektetések világa a következő években!

Ezt tartogatja a befektetések világa a következő években!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-29
 

A „Kötvénykirály”, korábbi Pimco Alapkezelőnél dolgozó Bill Gross új cégénél szolgálja az ügyfeleit. Hiába a nehéz szituáció, szerinte kötvényekkel most is lehet keresni, ráadásul az USA sem fog újra recesszióba süllyedni. Ezzel szemben a Concorde Alapkezelő szakembere szerint ez nem ilyen egyértelmű. Ráadásul Zsiday Viktor az egész világgazdaságot felölelő 3 éves jövőképét meg is osztja az olvasókkal. Mi lesz 2017 év végéig a befektetések világában?

Egy-egy kockázatosabb befektetést évekre vásárolunk. Mégis kevesen vannak, akik ilyen hosszú távú előrejelzést adnak a piacról. Zsiday Viktor legutolsó blogbejegyzésében viszont pontosan ezt tette: 2017 év végéig leírta mire számít. Kitér benne a forintra (ami 300 és 315 között fog ingadozni), az orosz recesszióra és szerinte az USA is újra bevezeti a még ki sem vezetett mennyiségi lazítást (QE). Eközben a kamatok Amerikában folyamatosan nőnek. A 2017 év végéig tartó teljes jövőképet az Alapblogon lehet megtekinteni.

Jelenleg viszont rekord alacsonyan állnak a kötvények hozamai. Ilyen időszakban váltott a „Kötvénykirály” Bill Gross a világ legnagyobb kötvényalapjától (Pimco Total Return) egy kis alaphoz (Janus Global Unconstrained Bondhoz). Ráadásul a jelenlegi alapja nem olyan rég indult. Ennek ellenére az alapkezelő szerint a mostani piaci helyzetben (alacsony kamatok) is lehet szép hozamokat elérni kötvény típusú befektetésekkel. Az ő jövőképe szerint az USA gazdasága továbbra is emelkedni fog az európai és kínai nehézségek ellenére is. A teljes interjú magyar nyelven is olvasható.

A nap ábrája (kattints a képért) némileg alátámasztja Bill Gross jövőképét. Az ábra megmutatja, hogy egyes országok lakossága hogyan alakul a következő 20 évben. Ezek alapján az USA lakossága növekszik (ami növeli a gazdasági növekedés valószínűségét), míg Japán, Németország és Oroszország lakossága drasztikusan csökken. De ezen előrejelzés szerint Kína lakossága is csökkenésnek indul a következő években. Természetesen Indiában, Latin-Amerikában, Indiában és Törökországban nem kell tartani az elöregedő társadalomtól. Nehéz lesz azonban kezelni a Nigériai népességrobbanást.

És ha már Oroszország szóba került: nézzük meg (kattints az ábráért) a rubel árfolyamát. Jól látható, hogy a dollárral szemben a nyár óta gyakorlatilag folyamatosan gyengül az orosz fizetőeszköz. Ez önmagában még nem lenne egyértelműen baj, de az embargóval közösen viszont már erőteljesen sanyargatja az orosz gazdaságot.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés