Ezzel a trükkel a 100 ezer euró feletti bankbetétedet is biztosíthatja az OBA

Ezzel a trükkel a 100 ezer euró feletti bankbetétedet is biztosíthatja az OBA
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-09
 

Az alacsony betéti kamatok ellenére még mindig van néhány előnye annak, hogy lekötjük pénzünk. Az egyik, hogy betétünk értékét egy független fél, az OBA – Országos Betétbiztosítási Alap – biztosítja. Ilyen védelmet a legtöbb megtakarítási formánál sajnos nem élvezhetünk. De az is kiderült vizsgálatunk során, hogy az sem mindegy, hol vezeted a számládat, mert a manapság oly népszerű fintech cégekre nem feltétlenül terjed ki az OBA biztosítása.

A lekötött és látra szóló betétek biztosítottak

Ugyan a betétek kamata – a jelenlegi piaci környezetből adódóan –  eléggé alacsony, de lekötött pénzünket egy független fél az OBA biztosítja. Így akár 100 ezer euró értékig kártalanítanak minket, amennyiben valami negatív dolog történne bankunkkal, betétünkkel. Az összeghatár forint értékét a kártalanítás megkezdését megelőző napon érvényes hivatalos MNB árfolyamon határozzák meg. További jó hír, hogy a biztosítás nem csak a befektetett tőkénkre, hanem annak kamatára is kiterjed, így a hozamot sem veszítjük el.

100 ezer eurót, vagy azzal egyenértékű forintot meghaladó lekötésnél viszont már csak a felső limitig terjed a kártalanítás. Ezen az sem segít, ha egy banknál több részletben kötjük le pénzünk, a kártalanítás ugyanis bankonként jár, és a limitösszeg megállapításánál figyelembe veszik a bankszámlán lévő látra szóló egyenlegünket is. Ha viszont pénzünket több banknál helyeztük el, akkor pénzintézetenként külön-külön érvényes a biztosítás maximális összege.

Ez a biztosítás azonban nem terjed ki számos más típusú befektetésre. Ha részvényt vásárlunk és a tőzsdén a papír értéke csökken, akkor mi veszteségesen tudnánk azt eladni. Ha egy vállalati kötvényt veszünk, és a cég nem tudja a vállalt határidőre kifizetni részünkre a kamatot, vagy a kötvény névértékét lejáratkor, akkor bizony nem fizet az OBA. Létezik olyan alap, mely ezeket a befektetéseket biztosítja, ez a Befektető-védelmi Alap (BEVA). Ez azonban nem fizet abban az esetben, ha megtakarításunk értéke csökken, mert az a mi kockázatunk.

Hirdetés

Hirdetés

Érvényes a Revolutnál elhelyezett pénzünkre az OBA védelme?

Vizsgálataink során felmerült a kérdés, hogy vajon a jelenleg oly népszerű alternatív és olcsó fizetési, átutalási módokat biztosító cégeknél – például a Revolutnál – elhelyezett pénzünkre kiterjed-e az OBA biztosítása? Az OBA honlapján elhelyezett tájékoztatás alapján a Revolut ltd. egy brit bejegyzésű cég, rá a brit előírások érvényesek. Az ott elhelyezett összeget a cégnek alacsony kockázatú eszközökben kell tartania, vagy külön biztosítást kell kötnie rá. Vagyis a cég megfelelő működése biztosítja ügyfelei pénzét, de azért harmadik fél nem vállal garanciát – se a OBA se más hasonló brit betétvédelmi alap.

Nem tudunk arról, hogy bármely magyarországi bank vagy a Revolut anyagi problémákkal küzdene, vagy nem az előírtaknak megfelelően működnének. Így arról sem, hogy az ott elhelyezett pénzösszeg bármilyen veszélyben lenne.

Amennyiben meg szeretnéd keresni a legkedvezőbb kamatozású betétet, akkor használd a Bankmonitor Betéti Kalkulátorát. Ha pedig a bankolási szokásaidban leginkább megfelelő bankszámla érdekelne, akkor lenti kalkulátorral megtalálhatod a számodra legolcsóbbat.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés