Fejenként 500 eurót adhat a központi bank!

Fejenként 500 eurót adhat a központi bank!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-26
 

Tegnapi blogösszefoglalónkból kiderült, hogy egyes közgazdászok szerint monetáris lazítás helyett érdemes közvetlenül a lakosságnak pénzt adni. Most az Oxfordi Egyetem egy neves professzora állt elő azzal az ötlettel, hogy az Európai Központi Bank minden euróövezeti állampolgárnak 500 eurót adjon. Sajnos ebből mi kimaradunk. Viszont az olajár csökkenése idehaza is begyűrűzött: az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek az üzemanyagárak. Ám az Országgyűlésben mindig akad valaki, aki tudja, hogy még minek az árát lehetne még tovább csökkenteni (vagy adóját növelni), hogy eltűnjenek az „extraprofitok”.

A Superposition alapkezelője több alkalommal is foglalkozott már az alapjövedelem ötletével. Ő azonban rendszeres jövedelmet két részre osztaná: egy közvetlen pénzteremtésből (a központi banktól közvetlenül) származó monetáris alapjövedelemre és az adóbevételekből adódó monetáris alapjövedelemre. Ez a jövedelem nem kompatibilis a kereskedelmi bankokra alapuló pénzteremtéssel, viszont élénkíteni és hűteni is lehet vele a gazdaságot. Ráadásul a gazdaság azonnal reagálna a változásokra. Mégis úgy gondolja maga a szerző is, hogy a gyakorlatban nem tud működni egy ilyen modell.

John Muellbauer, az Oxfordi Egyetem professzora, a New Economic Thinking tudományos műhely főmunkatársa szerint viszont az Európai Központi Banknak az európai monetáris lazítás (QE) helyett, minden egyes európai monetáris uniós állampolgárnak át kéne utalni egyszeri 500 eurót. Hogy miért? Azért, hogy elköltse, és ezzel körülbelül 1,4%-os GDP növekedést generálnának. Az ötlet nem teljesen légből kapott: 2001-ben Amerikában már minden társadalombiztosítási kártyával rendelkező állampolgár kapott 300 dollárt. És hogyan segíti az egyszeri alapjövedelem a gazdaságot? A teljes folyamatot az Alapblogon megjelent interjúban olvashatod.

És mi pörgeti még a gazdaságot? Idehaza a rezsicsökkentés emelik ki, ám ahogy a világban máshol is igen jelentős pozitív hatással van az olajár csökkenése az energiaimportőr országokra. Mivel azonban orosz „barátaink” energiaexportőrök, így számukra ez csapás. Sokan összefüggésbe is hozzák az alacsony olajárakat az ukrán konfliktussal. Ugyanis egy háborús helyzet hatására általában emelkedni szokott az energiahordozók ára. Ám ezt valószínűleg az amerikai többlet olajkitermelés kompenzálja.

És mi zajlik még Magyarországon? Az extraprofit ellen küzdünk foggal-körömmel. De mi az az extraprofit? Az Alapblog ide vonatkozó bejegyzése szerint ilyen közgazdasági kifejezés nem is létezik. Az első említését Karl Marx-nál találjuk, és mindössze egy olyan politikai hívószó, aminek a definíciója egyszerűen nem is létezik.

Hirdetés
Hirdetés