Feltűnően megugrott júliusban a betétlekötések volumene és kamata

Feltűnően megugrott júliusban a betétlekötések volumene és kamata

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-31
 

Az MNB kimutatása alapján 2022. júliusában 1310,8 milliárd forint összegben kötöttek le betétet a magyar háztartások. Ez 524 milliárd forinttal haladja meg az előző hónapban lekötött összeget. A betéti kamatok is jelentősen emelkedtek a statisztikák szerint, 7,16% volt az átlagkamat, ami 2,60 százalékkal haladja meg a júniusi értékét. A hitelezés szempontjából azonban korántsem volt ilyen rózsás a júliusi hónap.

Mi történik a lakossági betétekkel?

A Magyar Nemzeti Bank statisztikája alapján a 2022. júliusában jelentősen felbolydult a betéti piac. A statisztikák szerint a háztartások 1310 milliárdot meghaladó összegben kötöttek le betétet júliusban. Ez 524 milliárd forinttal haladja meg a júniusban lekötött összeget. Hogy érzékelhető legyen ez a bődületes szám: 2015. januárja óta nem kötöttek le ekkora összeget, sőt a háztartási lekötések ettől fél milliárd forinttal elmaradtak minden hónapban.

A teljes betéti állomány ilyen mértékben nem növekedett: a háztartások teljes forintbetét állománya 11 092,9 milliárd forintról csupán 11 096,5 milliárd forintra emelkedett. Így lekötések hatalmas növekedése mögött hónapon belüli – sokszor egyedi – ügyletek lehetnek.

A lekötött volumen emelkedése nem is olyan meglepő, ha a kamatszintekre tekintünk: a statisztikák szerint júliusban a háztartási betétek átlagkamata 7,26 százalék volt, ez az érték júniusban még csak 4,56 százalék volt. Vagyis a betéteken elérhető nyereség is jelentősen megugrott. Gyakorlatilag 1 millió forint lekötése esetén júniusban még 45 600 forint volt az éves bruttó kamat, júliusban ugyanez már 72 600 forint.

Tényleg ennyit emelkedtek a betéti kamatok?

A Bankmonitor betéti kalkulátora alapján valóban találni már érdemi hozam mellett is betéti ajánlatokat. A piacon a jegybanki alapkamathoz kötött kamatozású konstrukciók is vannak, ezek kamata jelenleg meghaladhatja a 10 százalékot.

Ugyanakkor egy-két pénzintézetet leszámítva a bankok nem szálltak még be a betéti kamatversenybe, bizony szép számmal találni olyan pénzintézetet is, ahol a kamatszint még mindig nem éri el az 1,00 százalékot. Ezek alapján könnyen elképzelhető, hogy az átlagos kamatszintet érdemben növelhetik az egyedi betéti ajánlatok, illetve speciális treasury ügyletek.

Fontos
A megfelelő bank kiválasztása a betétek esetében kulcsfontosságú, az egyes ajánlatok között ugyanis akár 10 százalékot meghaladó különbség is lehet. Nem szabad azonban megfeledkezni a feltételekről sem: a magasabb kamatért cserébe ugyanis a pénzintézetek már több mindent elvárnak ügyfeleiktől.

Hirdetés

Hirdetés

A lakossági hitelpiac lelassult

Júliusban a bankok kevesebbet folyósítottak jelzáloghitelből és fedezetlen hitelből is. A megtorpanás mértéke azonban korántsem azonos.

Másfél éve nem volt ilyen visszaesés a lakáshiteleknél

A júliusban folyósított lakáshitel összege 91,8 milliárd forint volt, utoljára 100 milliárd forintnál kevesebbet egy hónap alatt 2021. februárjában helyeztek ki a bankok. A júliusi érték még a felét sem éri el a májusban kifolyósított 153 milliárd forintnak.

Ezzel párhuzamosan a hitelköltség, azaz a THM is érdemben emelkedett: júliusban 8,00% THM mellett lehetett felvenni egy átlagos lakáshitelt, ez az érték júniusban még 6,93% volt.

A lassulás már korábban érzékelhető volt

A hiteligényléseknél már hónapokkal ezelőtt lehetett érzékelni a visszaesést, legalábbis a korábbi kiugró érdeklődés mérséklődése volt tapasztalható. Ugyanakkor egy kölcsön bírálati ideje 6-10 hét is lehet, vagyis nagyságrendileg a júliusi folyósításoknál a májusi igénylések jelennek meg.

A piaci kamatok is már hónapokkal ezelőtt emelkedésnek indultak, ugyanakkor a jelentős, fix 2,5 százalékos kamatozású Zöld hitel állomány érdemben mérsékelte az átlagos hitelköltségeket tavasszal. A korábbi kedvezményes kölcsönből azonban már nem lehet igényelni, ráadásul a korábbi kérelmek is nagyrészt kifutottak.

Kalkulálj
A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján még most is találni az átlagos, 8,00 százalékos THM értéknél kedvezőbb feltételekkel lakáshitelt, pedig a kamatok az elmúlt hónap során is jelentősen emelkedtek. A hiteligénylés előtt állóknak érdemes tehát alaposan szétnézni a piacon.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Szolid csökkenés a személyi hiteleknél

Személyi kölcsönből 46,7 milliárd forintot folyósítottak a bankok júliusban, egy hónappal korábban 52,3 milliárd forintot helyeztek ki. Ez is bő 10 százalékos csökkenésnek felel meg, ugyanakkor a hosszabb időtávra tekintve egyáltalán nem kirívó érték: idén év elején ennél kisebb volument helyeztek ki a pénzintézetek.

Az átlagos hitelköltség azonban itt is folyamatosan emelkedik: a júliusi 15,64 százalékos érték 44 százalékponttal haladta meg az egy hónappal korábbi THM értéket. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorával ennél jóval kedvezőbb feltételekkel is igényelhető személyi hitel. Találni ugyanis már 11 százalék alatti THM mellett is fedezetlen kölcsönt.

A Babaváró hitel: egyre jobban kell figyelni a feltételekre

2022. júliusában 32,8 milliárd forintra csökkent a Babaváró támogatásból folyósított összeg, ez 4,7 milliárd forinttal marad el a júniusi értéktől. Ez a csökkenés sem csekély, ugyanakkor idén év elején kevesebb összeget folyósítottak a támogatott hitelből.

A konstrukció THM értéke júliusban 11,02 százalék volt, ez 1,23 százalékponttal magasabb, mint a júniusi érték volt. Vagyis kijelenthető, hogy a költségemelkedés a Babavárót sem kerüli el.

Fontos
A Babaváró támogatás egy kamatmentes kölcsön. Ha a futamidő első 5 évében egy gyermek születik, akkor ez a kedvezmény lejáratig megmarad. Ettől függetlenül nagyon is lényegesek lehetnek a hitelköltségek, a támogatás elvesztése esetén az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni, a kölcsön pedig piaci kamatozású személyi hitellé alakul. Éppen ezért egyre fontosabb a fiatal pároknak szem előtt tartani a Babaváró feltételeit is, az előírások megszegésének ugyanis egyre súlyosabb a következménye.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés