Fiatalként sokkal kevesebb lakáshitelt tudsz igényelni!

Fiatalként sokkal kevesebb lakáshitelt tudsz igényelni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-30
 

A KSH adatai alapján idén augusztusig a 25 év alattiak nettó átlagbére 183 939 forint, ennél a 25-54 éves korosztály havonta 65 ezer forinttal többet visz haza. Emiatt egy pályakezdő fiatal akár 4,5 millió forinttal kevesebb lakáshitelre lehet jogosult. Az ingatlanvásárlás eltolódását nem csak az új társadalmi elvárások és szokások, hanem az anyagi lehetőségek is erősen befolyásolhatják.

A KSH adatai alapján a magyarok jövedelme nem csak regionálisan tér el egymástól, jelentős a különbség életkor alapján is. A legfiatalabb 25 év alattiak átlag nettó jövedelme 2019. első 8 hónapja alapján 183 ezer forint, míg a 25-54 éves korosztály tagjai átlagosan 249 ezer forintot vittek haza.

Ez érthető, hiszen egy pályakezdő fiatal ritkán keres annyit, mint egy több éves tapasztalattal rendelkező profi. Ugyanakkor a fiatalok lakásvásárlásának kitolódására is adhat egy pénzügyi magyarázatot. Az elmúlt évek lakásáremelkedése miatt ugyanis ebből a jövedelemből gyakran nem tudunk elég sokat félretenni a szükséges önerőhöz, sőt a felvehető lakáshitel összege is korlátja lehet a vásárlásnak.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint 12,5 millió forint – 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú – hitelre lehet jogosult egy átlagos 25 év alatti fiatal. Ennél viszont akár 4,5 millió forinttal több lakáshitelre jogosult az idősebb generáció. A kalkuláció során 40%-os JTM-vel (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) számoltunk, vagyis a jövedelemnek maximum 40% lehetett a hitel törlesztőrészlete.

Mire lehet elég ez az összeg egyedülálló fiatalként? Megvizsgáltuk ezt az ország különböző részeire lebontva – a Duna House elemzése szerinti átlagos lakás négyeztméterárát alapul véve. Egy 17,9 millió forintos lakás megvásárolhatunk már belőle, melyhez 5,35 millió forint önerőre lenne szükség – a bankok jelenlegi gyakorlatuk alapján maximum 70%-át hitelezik meg a vételárnak.

Ebből a fővárosban egy nagyon apró, 24 m2-es lakást tudunk venni, de vidéken már egy jóval nagyobb, 47-57 négyzetméter alapterületű átlagos ingatlan is elérhető lehetne számunkra.

Az elérhető ingatan értékét – és ezáltal méretét is – befolyásolja a családban lévő keresők száma, és hogy milyen lakásvásárlási támogatásokra (CSOK) lehetünk jogosultak. Esetleg mennyi Babaváró hitelt tudnánk igényelni, melynek 75%-a akár az önerőnket is megnövelheti. Ezeknek mindenképpen érdemes utánajárni a döntés előtt.

Természetesen nem mindenki az átlagbért keresi, a Bankmonitor „Mennyi Lakáshitelt Kaphatok” Kalkulátora megmutathatja neked néhány adat megadását követően, hogy a fizetésed mennyi kölcsönre lenne elég.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés