Figyelem! Ez kimaradt a pénzügyi rezsicsökkentésből!

Figyelem! Ez kimaradt a pénzügyi rezsicsökkentésből!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-01-30 Frissítve: 2018-04-05
 

Felejtsd el! Komoly összegeket kell fizetnie annak a nemtörődöm ügyfélnek, aki bankkártyával akar készpénzt felvenni a postán. Jobban megéri, ha 30 kilométert buszozunk a legközelebbi ATM-ig. Ott legalább 150 ezer forintig ingyenes a készpénzfelvétel.

Elgondolkodtató levelet kaptunk egyik olvasónktól: „Falun lakom. Nálunk csak posta van. A bank szerint a postai készpénz felvételre nem vonatkozik az ingyenesség. Márpedig elég sokan élnek falun és a legtöbb helyen csak posta van vagy még az sem. Rájuk miért nem gondoltak?” Utánanéztünk, milyen ára van a postai készpénzfelvételnek és be kellett látnunk, olvasónk és a többi hasonló helyzetben lévő ember sajnos nincs irigylésre méltó helyzetben.

A kormány komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy 150 ezer forintig ingyenessé tegye a készpénzfelvételt Magyarországon. Már bevezették, hogy a fenti összeghatárig kétszer ingyenesen juthasson mindenki a pénzéhez. A napokban azonban felröppent a hír, hogy négy ingyenes lehetőségünk lesz arra, hogy felvegyünk 200 ezer forintot havonta.

A komoly kormányzati erőfeszítések ellenére biztosan lesznek olyanok, akiknek továbbra is drága lesz a készpénzfelvétel. Azok, akiknek a lakhelyén nincs bankfiók és ATM sem, ezért kénytelenek a postán intézni pénzügyeiket brutális sarcra számíthatnak. Furcsa helyzetet teremt, hogy  miközben a kormány a bankok ellen küzd az ingyenes készpénzfelvételért egy állami cég, a Magyar Posta komoly összegeket kér ezért a szolgáltatásért.

A banki és postai díjszabásokat átnézve kiderül, hogy ha 150 ezer forint készpénzt szeretnénk felvenni a postahivatalban annak ára átlagosan 1660 forint, miközben ugyanez egy banki ATM-ből felvéve teljesen ingyenes. (Az 1660 forintból 680 forint a postáé a többi a kártyakibocsátó banké.) Még rosszabbul járunk, ha nem egy, hanem mondjuk kettő, 75-75 ezer forintos részletben vesszük fel a 150 ezer forintot. Ennek költsége már átlagosan 2076 forint, amiből 910 forintot kasszíroz a Magyar Posta.
150 ezer forint készpénz felvételének átlagos költsége

Persze a bankok postai készpénzfelvétel után felszámított díjai erősen szóródnak. Van olyan, aki a 150 ezer forint postai felvételéért sem kér egy fillért sem, igaz cserébe nehezen teljesíthető feltételt támaszt: havonta 2 millió forintos összesített számlaegyenleget vár el. A legdrágább banknak viszont nagyon vastagon fog a ceruzája: 2500 forintot számít fel 150 ezer forint postai készpénzfelvétel fejében!

A fenti díjak mellett be kell látnunk: ha készpénzre van szükségünk, jobban járunk, ha buszra szállunk és elutazunk a legközelebbi bankautomatáig. A Volánbusz hivatalos tarifái szerint 35 kilométeres távolságra (ezen belül biztosan találunk egy ATM-et) egy retúrjegy 1300 forint. Így ugyanis 360 forintot spórolunk ahhoz képest, mintha a helyi postán vettük volna fel a 150 ezer forintot.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés