Figyelem, fontos határidő közeleg! Ne hagyd ott az állami ingyenpénzt!

Figyelem, fontos határidő közeleg! Ne hagyd ott az állami ingyenpénzt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-17 Frissítve: 2021-08-06
 

A tapasztalatok alapján az adóbevallás során az emberek mintegy harmada feledkezik meg a különböző adókedvezményekről, amibe a nyugdíjcélú megtakarításokra járó 20%-os adójóváírás is beletartozik. Azonban még nem maradtunk le semmiről, még május 22-ig akkor is gond nélkül kiegészíthetjük az adóbevallást, ha már benyújtottuk az adóbevallást a NAV-hoz. Ne hagyjuk, hogy egy apró hiba miatt több tízezer, de akár 150 ezer forintos állami ingyenpénz is veszendőbe menjen.

Sokan feledkeznek meg az adóbevallásukban az egyes kedvezményeket feltüntetni, amibe többek között a családi adókedvezmény, az első házasoknak járó kedvezmény, de a nyugdíjcélú megtakarítások után igénybe vehető adókedvezmény is beletartozik. Vélhetően sokan gondolják úgy, hogy a NAV által elkészített adóbevallási tervezetben minden kedvezmény feltűnik, vagy csak egyszerűen elsiklanak a visszaigényelhető összegek fölött.

Márpedig ha eddig elmulasztottuk volna a kedvezményt feltüntetni, azt még az adóbevallás leadási határidejéig, vagyis május 22-ig korrigálni lehet. Tehát nem veszítjük el az adójóváírás lehetőségét, ha eddig elfelejtettük volna beírni az adóbevallásba a kedvezményt. Azonban érdemes minél hamarabb cselekedni, mert a kiegészített bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül már megkapjuk az adójóváírás összegét.

A nyugdíjcélú megtakarítások esetén az előző évben teljesített befizetések 20%-át igényelhetjük vissza adójóváírásként, de maximum 150 ezer forintot. Egy átlagosnak mondható 10-20 ezer forintos befizetést alapul véve az adójóváírás összege 24-48 ezer forintot jelent, vagyis ennyiről mond le, aki elfeledkezik róla. Arra még figyelni kell, hogy többféle megtakarítás esetén adójóváírásként összesen 280 ezer forintot igényelhetünk, hiába, hogy a befizetésünk alapján nagyobb adókedvezményt kapnánk.

Akkor sincs tragédia, hogyha elfeledkezünk az adókedvezményről, mert utólagosan önellenőrzés keretében ezt még pótolhatjuk. Éveket persze ne várjunk vele, a legjobb, ha a lehető leghamarabb ezt pótoljuk. Ekkor nagy könnyebbséget jelent, ha van ügyfélkapunk. Ez azért is érdekünk, mert minél hamarabb érkezik meg az összeg a nyugdíjpénztári számlánkra, annál gyorsabban fektetik be.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen nyugdíjcélú megtakarítások után jár az adójóváírás?

Hazánkban jelenleg három megtakarítási formával takarékoskodhatunk a nyugdíjra, ezek pedig:

  • az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ),
  • és a nyugdíjbiztosítás.

Mindhárom megtakarítást 20% adójóváírással támogatja az állam, ennek maximális mértéke megtakarításonként eltér:

  • önkéntes nyugdíjpénztár: 150 ezer Ft,
  • nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ): 100 ezer Ft,
  • nyugdíjbiztosítás 130 ezer Ft.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik legismertebb nyugdíjmegoldás, aminek legfőbb előnye az egyszerűség, és a viszonylag alacsony költségterhelés. A befizetések itt automatikusan befektetésre kerülnek az általunk választott portfóliónak megfelelőnek, és külön előny, hogy a pénzünket szakemberek kezelik. Az elmúlt tíz év során átlagosan 6% fölötti hozamot értek el a pénztártagok, miközben az átlagos költségterhelés 1% alatt maradt. Alapvetően havi rendszerességű befizetést szolgál, ugyanakkor a befizetés gyakorisága rugalmasan kezelhető, így akár évente egy összegben is teljesíthető.

Hátrányként az hozható fel, hogy a 10 éves várakozási idő előtt gyakorlatilag csak tagi kölcsön formájában juthatunk pénzhez, illetve akkor, ha valami baj történik velünk (például váratlan élethelyzet, betegség, egészségkárosodás). A 10 éves várakozási idő válnak a hozamok adómentessé, azonban a tőke még ekkor is adóköteles. Utóbbinál minden befizetést külön vesznek figyelembe, így a 11.-20. évben fokozatosan csökken az adóalap, és a 21. évtől adómentes az összeg.

A következő kalkulátor segítségével könnyen kiderítheted, hogy mekkora összeg gyűlhet össze nyugdíj-kiegészítésként!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A nyugdíj-előtakarékossági számla a legolcsóbb nyugdíjcélú megtakarításnak számít, ami gyakorlatilag egy speciális értékpapírszámlának felel meg. Ráadásul a NYESZ esetében nincs elvárt befizetés, semmi nem történik, ha évekig nem fizetünk rá. Idő előtti hozzáférhetőség szempontjából is kedvezőnek számít, hiszen akár TBSZ számláva is alakítható, és így csak az utolsó két év adójóváírását kell visszafizetni 20%-kal növelve.

Viszont a hozam alakulása itt tőlünk függ, nekünk kell kiválasztani a megfelelő befektetések körét, tehát megfelelő szakértelemmel kell rendelkeznünk. A költségek szempontjából érdemes arra is figyelni, hogy mibe fektetünk, és mennyi tranzakciót bonyolítunk le. Teljesen adómentesen ez esetben is csak a nyugdíjba vonuláskor válik a megtakarítás.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás is széles körben ismert megtakarítás, viszont a fentiekhez képest talán a legkevésbé előnyös. Az ÖNYP-hez hasonlóan itt sem nekünk kell kezelni a befektetést, hanem a biztosító eszközalapjaiból választhatunk, ahova automatikusan kerülnek a befizetések. Ugyanakkor a költség a 2,5-3%-ot is elérheti, ami az elért hozamot csökkenti.

A megtakarítás nyugdíjas kor előtt is hozzáférhető, az adózás pedig a szerződés típusától és az eltelt évek számától függ. Viszont az idő előtti pénzkivétel esetén nem kapjuk meg a befektetés teljes értékét, ugyanis a visszavásárlási táblázatban meghatározott érték a mérvadó. Nem véletlenül hívják fel a biztosítók is a figyelmet, hogy az idő előtti felvétel minden esetben veszteséggel jár.

Hirdetés
Hirdetés