Fizetés telefonnal? Gyerekjáték! Mutatjuk, hogyan működik

Fizetés telefonnal? Gyerekjáték! Mutatjuk, hogyan működik
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-19
 

A mobillal történő fizetés döbbenetes tempóval terjed, nem meglepő, hogy egyre többeket látunk telefonnal fizetni az üzletekben, vendéglátó egységekben. A kényelmes, gyors és biztonságos innováció már szinte mindenki számára elérhető, aki rendelkezik bankszámlával és mobiltelefonnal. Mutatjuk, miért jó és hogyan működik a telefonos fizetés.

Ahogy az elektronikus pénzforgalomban, úgy a mobiltárcás tranzakciók számában is dinamikus növekedést figyelhettünk meg 2023-ban az MNB legfrissebb pénzforgalmi tájékoztatója szerint. 2023 második negyedévében a forgalomban lévő fizetési kártyákkal összesen 448 millió vásárlási tranzakció történt, éves alapon ez több mint 13 százalékos növekedés, a fizetések értéke ennél is jelentősebb mértékben, közel 25 százalékkal nőtt.

Az év második negyedévi adatai alapján a digitális bankolás is tovább szárnyalt, a mobiltárcába regisztrált kártyák száma 116 ezerrel nőtt, így a forgalomban lévő bankkártyák immár 20 százaléka volt regisztrálva valamelyik mobiltárcás alkalmazásba. A kártya használata nélkül, telefonnal, vagy más okoseszközzel fizetők aránya az előző év azonos időszakához képest több mint 53 százalékkal nőtt, a tranzakciók értéke pedig 70 százalékot meghaladó mértékben növekedett, így elérte a 666 milliárd forintot.

Hirdetés

Hirdetés

Miért jó telefonnal fizetni?

A mobiltárcás fizetésnek hála a pénztárcánkat akár otthon is hagyhatjuk, a bankkártya ugyanis már nem kell feltétlenül ahhoz, hogy fizetni tudjunk az üzletekben. Ez pedig nem csak kényelmesebb, de biztonságosabb is a kártyás fizetésnél, hiszen egyrészt, ha nem tartjuk magunknál a fizikai kártyánkat, nem áll fenn a veszélye annak, hogy elhagyjuk, vagy eltulajdonítják, másrészt a tényleges pénzügyi információ a tranzakciók során nem kerül átadásra. Ez azt jelenti, hogy a mobiltárcába regisztrált kártyák titkosított csatornán keresztül működnek, az adatok így jóval nagyobb védelem alatt állnak, mint a fizikai kártyák esetében.

A nagyobb biztonság pedig akkor is igaz, ha attól tartasz, hogy ellopják vagy elhagyod a mobilod, ami így illetéktelenek kezekbe kerülhet, hiszen a mobilfizetési appok használatához komoly és többes védelmi megoldások tartoznak, a kötelező képernyővédelem mellett arcfelismerő, vagy ujjlenyomat olvasót is be kell állítanod. Tovább fokozhatod a biztonságot, ha virtuális kártyával fizetsz, amelyet szintén van lehetőséged mobiltárcába regisztrálni.

A kényelem és biztonság mellett a legtöbben a gyorsaság miatt is szeretnek telefonnal vagy okosórával fizetni, hiszen fizetéskor nem kell PIN kóddal bajlódni, a használatkor elég a mobiltelefon képernyőjét feloldani és egy mozdulattal hitelesíthetjük a tranzakciót. Remek hír, hogy a mobiltárcák használata, így az okoseszközös fizetés mindenki számára ingyenes, ugyanúgy, mint amikor bankkártyával fizetsz.

Fizetés mobillal - az NFC technológia mindenképp szükséges.

Mire lesz szükséged a mobilfizetéshez?

A mobilfizetés tehát valamilyen okoseszközzel, például mobiltelefonnal, okosórával történő fizetést jelent, amihez elsődlegesen rendelkezned kell bankszámlával és a funkciót támogató bankkártyával. Ezen túl viszont a következőkre is szükséged lesz:

  • olyan mobiltelefonra, amely támogatja az NFC-t (Near Field Communication), vagyis azt a technológiát, amivel a két készülék vezeték nélkül kommunikálni tud. Ha nem találod ezt a lehetőséget a telefon beállításaiban, akkor érdemes ellenőrizned a kompatibilis eszközök listáját az interneten.
  • a bankkártyád digitalizálására egy mobiltárca applikációra lesz szükséged. iPhone esetén az Apple Wallet, Androidos készülék esetén a Google Wallet alkalmazást kell telepítened a mobilodra.

Hogyan állítsd be és használd a telefonos fizetést?

Ha minden szükséges eszköz rendelkezésre áll, és a mobiltárcát is letöltötted, akkor az appot megnyitva már csak követned kell a lépéseket és bedigitalizálni a kártyádat. Az alkalmazásba akár több bankkártyát, hitelkártyát is beállíthatsz, ezek között az appon belül könnyedén válthatsz aszerint, hogy éppen melyikkel szeretnél fizetni. Az Apple vagy Google Wallettel ráadásul kezelheted a különböző belépő- és repülőjegyeidet, BKK-bérletedet, valamint IKEA kártyádat vagy más hűségkártyákat is elmenthetsz, illetve vásárolhatsz autópálya matricát is.

Fontos, hogy ha a telefonoddal vagy más okoseszközöddel szeretnél fizetni, akkor az NFC-t mindig kapcsold be előtte. Fizetéskor nem szükséges érinteni a mobilod, de figyelj, hogy a termináltól legfeljebb 3-4 cm-re legyen a készülék. Vásárláskor a telefon legyen feloldott állapotban, ezt követően a kijelzőn felvillan a digitális kártya képe és létrejön a tranzakció.

Ha az új digitális funkció használatával egyidejűleg bankszámlát is váltanál, spórolnál a költségeken, érdemes kiderítened, hogy melyik bank ajánlata a legkedvezőbb. Ha jellemzően online bankolsz, akkor az ingyenes bankszámlákat Neked találták ki! Készíts összehasonlítást a Bankmonitor bankszámla keresője segítségével, add le érdeklődésed, szakértő kollégáink akár a telefonos fizetés beállításában is segítenek.

További fontos és aktuális pénzügyi ötletek és hírek is érdekelnek? Olvass bennünket minden héten, elküldjük e-mailben a legérdekesebb témákat!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés