Földet vennél? Itt a nagy lehetőség!

Földet vennél? Itt a nagy lehetőség!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-11 Frissítve: 2021-08-09
 

A mezőgazdasággal foglalkozók számára korábban nem látott lehetőséget kínál a jegybank növekedési hitelprogramja. Nemrégiben jelentették be, hogy a 2,5 százalékos kamatra felvehető hitelből földet is lehet vásárolni. Megnéztük, ki élhet ezzel a lehetőséggel.

Egy hektár szántóföld átlagára 823 ezer forint volt – derül ki az FHB Termőföldindexének 2013 első háromnegyed évére vonatkozó adataiból. Az árnövekedés 11,6 százalékos volt ebben az időszakban. Az elemzés készítői szerint a
növekedés az idei esztendőben is folytatódhat. Az idén hatályba lépő földforgalmi törvény miatt sok gazdálkodó igyekezett kihasználni, hogy az utolsó pillanatban még a régi szabályok szerint szerezhessen területet.

Az új jogszabály célja egyértelműen a befektetési céllal földet vásárló spekulánsok, a tőkeerős külföldi gazdák és a tehetős hazai
nagybirtokosok további területszerzésének lassítása. Ugyancsak kormányzati cél a középbirtokosi rendszer megerősítése Magyarországon. Utóbbi rétegnek kedvez, hogy a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának második szakaszában (NHP2) családi kisvállalkozások és őstermelők is pályázhatnak földvásárlási hitelre.

Az alábbi kalkulátor segítségével könnyen kideríthető, hogy a földvásárlást tervező őstermelő és családi gazdaság kaphat-e a kedvező áru hitelből?

Széchenyi hitel
Bankmonitor
Az NHP2 rendkívül kedvező lehetőség a gazdálkodók számára, hiszen rendkívül kedvező áron, mindössze 2,5 százalékos kamat fejében juthatnak kölcsönhöz. Az egy vállalkozás által felvehető hitel összege 3 millió forint és 3 milliárd forint között lehet. A program 2013. október 1. és 2014. december 31. között fut.   Bár még bő 10 hónap van a programból, nem árt sietni, hiszen sok gazdálkodót érint a lehetőség, csak a szóba jöhető őstermelők száma 500 ezer felett van.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Széchenyi hitel
Bankmonitor
Hirdetés
Hirdetés