Főleg lakásfelújításra igényelnek hitelt a nyugdíjasok

Főleg lakásfelújításra igényelnek hitelt a nyugdíjasok
Hirdetés
Hirdetés

2023-11-20 Frissítve: 2023-11-21
 

A nyugdíjasok stabil szereplői a hitelpiacnak, hiszen az öregségi nyugdíj jól hitelezhető, kiszámítható jövedelem, ha pedig valaki emellett még dolgozik is, akkor a nyugdíjon felül ezt is figyelembe veszik a bankok a kölcsön igénylésekor. A Bankmonitor szakértői szerint leginkább a bankok által meghatározott felső korhatár jelenthet nehézséget, ám mivel ez bankonként eltérő, a megfelelő pénzintézet kiválasztása az idősek esetében különösen fontos lehet. 

A mintegy 2 millió öregségi nyugdíjban részesülő közül mind többen vállalnak munkát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint: számuk 2022-ben 110 ezer volt, míg a 2023. áprilisban már mintegy 129 ezren dolgoztak a 65-74 éves korosztályból, ami a nyugdíjasok 6,5 százaléka. Sokan kényszerből vállalnak munkát, mert a nyugdíjukból nem képesek magukat fenntartani, de szép számmal vannak azok is, akik a nyugdíjkorhatár elérést követően is dolgozni szeretnének.

A munkavállaló nyugdíjasok részéről stabil a kereslet a banki hitelek iránt, a Bankmonitor tapasztalatai szerint a többség ingatlanfedezet nélkül, rövid futamidőre, legfeljebb 1-2 millió forintot igényel. A nyugdíjasok zöme lakásfelújításra, korszerűsítésre vesz fel kölcsönt, bár gyakori, hogy ha már hitelt vesznek fel, akkor ebből másra is költenek, például megjavíttatják az autójukat, lecserélik régebbi háztartási gépeiket.

Hirdetés

Hirdetés

Jól hitelezhető az öregségi nyugdíj

Maga az öregségi nyugdíj jól hitelezhető, ha pedig emellett valaki főállású jövedelemmel is rendelkezik, akkor ezt a bankok többsége ugyancsak 100 százalékban elfogadja.

A bankok a hitelfelvételhez minimálisan általában 150-170 ezer forint feletti nettó igazolt jövedelmet várnak el, miközben a KSH 2023. januári adatai szerint mintegy 660 ezer nyugdíjas kapott 140 ezer forintnál kevesebb juttatást, így kiegészítő jövedelem nélkül sokan nem is volnának hitelképesek. (Félmillió forintot meghaladó nyugdíjjal mindössze 35 ezren rendelkeznek.) Az átlag öregségi nyugdíjról frissebb adat is rendelkezésre áll, eszerint az átlagnyugdíj összege 210 646 forint volt szeptemberben, amihez novemberben hozzájött még a 3,1 százalékos nyugdíjkorrekció.

A minimálisan elvárt jövedelem azonban még csak a hitelképesség feltétele, az igényelhető hitel összegét ugyanis a nyugdíj, valamint az ezt esetleg kiegészítő jövedelem nagysága határozza meg. A JTM korlát szerint ugyanis 600 ezer forint nettó jövedelem alatt annak legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg 600 ezer forinttól 60 százaléknál ránt be az adósságfék.

Számolni kell azonban azzal, hogy a bankok többsége kizárólag akkor hitelez, ha az igénylő a futamidő alatt nem tölti be a 70-72-éves kort, de olyat is találtak a Bankmonitor szakértői, ahol 66 éves korig igényelhető személyi kölcsön, függetlenül attól, hogy lejáratkor hány éves lesz az adós. Arra is van példa, hogy egy pénzintézet nem állapít meg felső korhatárt, ám itt 60-70 éves kor között legfeljebb 3 millió forint, míg 70 év fölött legfeljebb 1,5-2 millió forint a felvehető hitel maximális összege. Általános szabály, hogy amennyiben az adós életkora meghaladja a banknál érvényes felső korhatárt, akkor fiatalabb adóstárs bevonására lehet szükség.

Mekkora havi törlesztőre számíthatnak a nyugdíjasok?

A Bankmonitor szakértői szerint a nyugdíjasok többsége kis összegű, jellemzően 1-2 millió forint hitelt igényel, és mivel a felső korhatár a nyugdíjasoknál kritikus lehet, a futamidő is viszonylag rövid, 2-3 év. A Bankmonitor hitelkalkulátor alapján egy 1 millió forint összegű, szabad célú, ingatlanfedezet nélküli hitel felvétele 200 ezer forint jövedelemmel (ez lehet nyugdíj, vagy akár nyugdíj + jövedelem) körülbelül 36 ezer forint havi törlesztőt jelent 3 éves futamidőre, míg 2 millió forintnál nagyjából 68 ezer forint rendszeres kiadással lehet számolni.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés