Fordulat a személyi kölcsönök piacán: újra rákapnak a magyarok?

Fordulat a személyi kölcsönök piacán: újra rákapnak a magyarok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-13
 

Ma már nem szükséges körbejárni a környékbeli bankfiókokat, ha a személyi kölcsönök közül a számunkra legkedvezőbbet szeretnénk megtalálni, elég egy egyszerű kalkulációt végezni a Bankmonitor.hu oldalon, vagy akár az alábbi cikkünkben. A jegybank statisztikái szerint júliusban újra több személyi kölcsönt vettek fel a magyarok, amivel egyre biztosabbnak tűnik a fordulat: talán nem esik tovább a teljes állomány.

Rekord kihelyezés júliusban

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) napokban közzétett adatai szerint júliusban összesen 12,5 milliárd forint személyi kölcsönt vettek fel az ügyfelek. Az év hetedik hónapjában kihelyezett összeg 15,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbi 10,83 milliárd forintos és 7,3%-kal múlta felül az előző hónap 11,63 milliárd forintos értékét.

A hitelkihelyezés bővülése ugyan elmarad a lakáshiteleknél és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mért éves adatoktól, de például a januári 6,32 milliárdhoz képest a személyi kölcsönöknél is kis híján duplázódásról beszélhetünk (+97,4%). Az elmúlt három hónapban folyósított személyi kölcsönök összege pedig elérte a 33,5 milliárd forintot, ami – felülmúlva a tavaly őszi 32 milliárd forintot – az elmúlt évek legkedvezőbb adata lett.

20% alatt szédül a THM

A lakossági forint személyi hitelekre vonatkozó átlagos teljes hiteldíj-mutató 20,7%. Bár a legjobb akciós ajánlatokat már 10% körüli hiteldíjjal is el lehet érni. Az elmúlt hónapokban átlagosan 20,5-21,5% között ingadozó mutató egyelőre nem akar beszédülni húsz százalék alá. Igaz jó három éve még annak örültünk, hogy már nem hármassal kezdődött az átlagos THM.

Ellenőrizd a legfrissebb személyi kölcsön felhozatalt a Bankmonitor kalkulátorával és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb ajánlatot!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

A teljes lakossági személyi kölcsön állomány július végén 312,4 milliárd forintot tett ki, ebből 12,5 milliárd forint (4%) devizaalapú, míg 299,8 milliárdnyi (96%) forint alapú. A deviza alapú állomány egy hónap alatt közel a tizedével csökkent (lassan lejárnak ezek a szerződések, amelyik futamideje pedig még tart, azt pedig rövidesen forintosítják).

A korábbi deviza alapú ügyleteket is figyelembe véve a teljes lakossági személyi kölcsön állomány hat év alatt a felére csökkent. Az állomány fokozatos leépülése megállni látszik, a deviza alapú ügyletek lassan kikopnak a rendszerből, az egyre kedvezőbb feltételek mellett kínált új konstrukciók fordulatot, bővülést is hozhatnak. A teljes állomány 0,57%-kal emelkedett júliusban, ami azt jelenti, hogy ennyivel többet vettek fel az új ügyfelek, mint amennyi tőkét a meglévő adósok visszatörlesztettek. 

Ezeket érdemes tudni igénylés előtt

A személyi kölcsön felvételét olyan élethelyzetek esetén érdemes fontolóra venni, amikor néhány százezertől egy-kétmillió forintig terjedő összegre van viszonylag gyorsan szükségünk és nem áll szándékunkban – vagy nem tudunk – ingatlanfedezetet bevonni az ügyletbe.

A visszafizetés elsődleges biztosítéka az igazolt jövedelmünk, így a bank számára az ingatlanfedezetes hitelektől jóval kockázatosabb termékről beszélhetünk. Ennek a jelzáloghitelektől magasabb hiteldíj az ára, de a bankok az igazolt jövedelmek nagyságától függően differenciálhatnak. Minél magasabb a – lehetőleg bankszámlára érkező – nettó fizetésünk, annál kedvezőbb feltételek mellett juthatunk a kölcsönhöz.

A bank akkor is kérhet munkáltatói igazolást, ha bankszámlára érkezik a fizetésünk. Ennek az az oka, hogy a számlakivonattal ellentétben ebből a nyomtatványból derül ki, hogy mióta dolgozunk az adott munkahelyen, határozott, vagy határozatlan idejű a munkaviszonyunk és tartalmaz még számos az adósminősítéshez szükséges adatot.

Fontos, hogy legyenek rendben a közüzemi díjaink, mert a hitelező ez alapján is következtethet a majdani törlesztési hajlandóságunkra. Ha azt látják, hogy a rezsiköltségeket és egyéb fizetési kötelezettségeinket késve rendezzük, akkor jogosan feltételezhetik, hogy a havi részletekkel törlesztésével sem leszünk másképp. Ez akár a kérelem elutasításához is vezethet.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés