Fordulat a személyi kölcsönök piacán: újra rákapnak a magyarok?

Fordulat a személyi kölcsönök piacán: újra rákapnak a magyarok?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-13
 

Ma már nem szükséges körbejárni a környékbeli bankfiókokat, ha a személyi kölcsönök közül a számunkra legkedvezőbbet szeretnénk megtalálni, elég egy egyszerű kalkulációt végezni a Bankmonitor.hu oldalon, vagy akár az alábbi cikkünkben. A jegybank statisztikái szerint júliusban újra több személyi kölcsönt vettek fel a magyarok, amivel egyre biztosabbnak tűnik a fordulat: talán nem esik tovább a teljes állomány.

Rekord kihelyezés júliusban

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) napokban közzétett adatai szerint júliusban összesen 12,5 milliárd forint személyi kölcsönt vettek fel az ügyfelek. Az év hetedik hónapjában kihelyezett összeg 15,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbi 10,83 milliárd forintos és 7,3%-kal múlta felül az előző hónap 11,63 milliárd forintos értékét.

A hitelkihelyezés bővülése ugyan elmarad a lakáshiteleknél és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mért éves adatoktól, de például a januári 6,32 milliárdhoz képest a személyi kölcsönöknél is kis híján duplázódásról beszélhetünk (+97,4%). Az elmúlt három hónapban folyósított személyi kölcsönök összege pedig elérte a 33,5 milliárd forintot, ami – felülmúlva a tavaly őszi 32 milliárd forintot – az elmúlt évek legkedvezőbb adata lett.

20% alatt szédül a THM

A lakossági forint személyi hitelekre vonatkozó átlagos teljes hiteldíj-mutató 20,7%. Bár a legjobb akciós ajánlatokat már 10% körüli hiteldíjjal is el lehet érni. Az elmúlt hónapokban átlagosan 20,5-21,5% között ingadozó mutató egyelőre nem akar beszédülni húsz százalék alá. Igaz jó három éve még annak örültünk, hogy már nem hármassal kezdődött az átlagos THM.

Ellenőrizd a legfrissebb személyi kölcsön felhozatalt a Bankmonitor kalkulátorával és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb ajánlatot!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

A teljes lakossági személyi kölcsön állomány július végén 312,4 milliárd forintot tett ki, ebből 12,5 milliárd forint (4%) devizaalapú, míg 299,8 milliárdnyi (96%) forint alapú. A deviza alapú állomány egy hónap alatt közel a tizedével csökkent (lassan lejárnak ezek a szerződések, amelyik futamideje pedig még tart, azt pedig rövidesen forintosítják).

A korábbi deviza alapú ügyleteket is figyelembe véve a teljes lakossági személyi kölcsön állomány hat év alatt a felére csökkent. Az állomány fokozatos leépülése megállni látszik, a deviza alapú ügyletek lassan kikopnak a rendszerből, az egyre kedvezőbb feltételek mellett kínált új konstrukciók fordulatot, bővülést is hozhatnak. A teljes állomány 0,57%-kal emelkedett júliusban, ami azt jelenti, hogy ennyivel többet vettek fel az új ügyfelek, mint amennyi tőkét a meglévő adósok visszatörlesztettek. 

Ezeket érdemes tudni igénylés előtt

A személyi kölcsön felvételét olyan élethelyzetek esetén érdemes fontolóra venni, amikor néhány százezertől egy-kétmillió forintig terjedő összegre van viszonylag gyorsan szükségünk és nem áll szándékunkban – vagy nem tudunk – ingatlanfedezetet bevonni az ügyletbe.

A visszafizetés elsődleges biztosítéka az igazolt jövedelmünk, így a bank számára az ingatlanfedezetes hitelektől jóval kockázatosabb termékről beszélhetünk. Ennek a jelzáloghitelektől magasabb hiteldíj az ára, de a bankok az igazolt jövedelmek nagyságától függően differenciálhatnak. Minél magasabb a – lehetőleg bankszámlára érkező – nettó fizetésünk, annál kedvezőbb feltételek mellett juthatunk a kölcsönhöz.

A bank akkor is kérhet munkáltatói igazolást, ha bankszámlára érkezik a fizetésünk. Ennek az az oka, hogy a számlakivonattal ellentétben ebből a nyomtatványból derül ki, hogy mióta dolgozunk az adott munkahelyen, határozott, vagy határozatlan idejű a munkaviszonyunk és tartalmaz még számos az adósminősítéshez szükséges adatot.

Fontos, hogy legyenek rendben a közüzemi díjaink, mert a hitelező ez alapján is következtethet a majdani törlesztési hajlandóságunkra. Ha azt látják, hogy a rezsiköltségeket és egyéb fizetési kötelezettségeinket késve rendezzük, akkor jogosan feltételezhetik, hogy a havi részletekkel törlesztésével sem leszünk másképp. Ez akár a kérelem elutasításához is vezethet.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés