Garázsvásárlás befektetésként. Hitelből is mehet?

Garázsvásárlás befektetésként. Hitelből is mehet?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-22
 

Nem csak a lakóingatlanok ára lőtt ki rakétaként, hanem a garázsoké és kocsibeállóké is, az előbbieknél egy év alatt 21%-kal drágultak az Ingatlan.com szerint, míg a bérleti díjak 13%-kal nőttek. De hogyan, milyen kamatszinten lehet hitelből garázst vásárolni jelenleg, ha nincs meg hozzá a kellő saját forrás.

Míg korábban az eladó parkolókat keresték a budapesti autótulajdonosok, az Ingatlan.com adatai szerint az elmúlt egy évben inkább a garázsok lettek népszerűek, amelyek iránt 16 százalékkal nőtt a kereslet. Ennek következtében természetesen az árak is jelentősen emelkedtek: jelenleg Budapesten átlagosan 4,6 millió forintért találni eladó garázsokat és kocsibeállókat, ami 21 százalékkal több, mint 2018 októberében.

Az átlagos eladási ár növekedése természetesen magával húzza a bérleti díjakat is: jelenleg havi 22 500 forintért lehet garázst bérelni a fővárosban, ami 13 százalékos drágulást jelent egy év alatt. Ezért aztán nem meglepő, hogy sokan befektetésként vásárolnak garázst, ami nem is rossz pénzügyi döntés, hiszen az egy garázsra jutó bruttó hozam közel 6 százalék, ami meghaladja a lakáskiadással elérhető bruttó hozamot a fővárosban.

A befektetésként vásárolt garázsoknak és kocsibeállóknak ráadásul számos előnyük van a befektetési célú lakásvásárlással szemben:

  • lényegesen kisebb összeg is elég a vásárláshoz;
  • egyetlen lakás árából több garázsból/kocsibeállóból álló portfóliót lehet összeállítani, amelyek szükség esetén külön-külön értékesíthetők;
  • a karbantartási költségek alacsonyak;
  • egy nem fizető bérlő lényegesen könnyebben kitehető egy garázsból, mint egy lakóingatlanból.

Más kérdés, hogy lakáshitel (vagyis jelzáloghitel) nem igényelhető garázsvásárlásra, mint ahogy a lakástakarékkal összegyűjtött pénzösszeg sem fordítható ilyen célra. Értelemszerűen a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatás és a csok hitel sem jöhet ebben az esetben szóba.

Ezért jelenleg két megoldás van arra, hogy pénzhez juss, amennyiben garázst vagy kocsibeállót vennél részben vagy egészben hitelfinanszírozással:

Az egyik a fiatal házasok számára elérhető Babaváró hitel, ami egy gyermek születése esetén a futamidő végéig kamatmentes marad, míg a második és a harmadik gyermek születésekor elengedik a fennálló tőketartozás egy részét vagy egészét. Talán meglepő lehet az, hogy a Babaváró akár garázsvásárlásra is fordítható, ám mivel ez szabad felhasználású, akár erre is költhető. És mivel a Babaváró a feltételek teljesülése esetén kamatmentes, a garázsárak növekedésével és a kiadással elérhető jelenlegi bruttó 6 százalékos hozam így teljes egészében bezsebelhető.

A másik megoldás, ha nincs elegendő saját forrás, a személyi kölcsön lehet. A személyi kölcsön természetesen nem kamatmentes, ám a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint találni már 7% alatti, végig fix kamattal is ajánlatot a piacon. De mit mutat a matek? Budapesten a 14. kerületében például 4 millió Ft-ért már találni teremgarázs helyeket, amelyek a közös költségen felül körülbelül 20 000 Ft havi díjért adhatók ki. Amennyiben a vásárlást teljes egészében hitelből finanszíroznád, akkor 8 éves futamidő és végig fix kamat mellett a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátor szerint a legkedvezőbb hitel havi törlesztője 56 000 Ft havi, ami 5,3 millió forint teljes visszafizetést jelent. A 20 000 Ft bérleti díj a hiteltörlesztőnek csak egy részét fedezi, ez a 8 év alatt 1 920 000 Ft bevételt jelent. Ez azonban több, mint a személyi kölcsön 1,3 millió forintos teljes költsége a nyolc év alatt.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés