Generálkivitelezőt bízzunk meg, vagy mi magunk építkezzünk? A visszaigényelhető áfa szempontjából is húsba vágó a kérdés!

Generálkivitelezőt bízzunk meg, vagy mi magunk építkezzünk? A visszaigényelhető áfa szempontjából is húsba vágó a kérdés!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-04 Frissítve: 2021-01-13
 

Az építkezésekre is érvényes lesz az áfacsökkentés, amennyiben generálkivitelezőt bízunk meg a munkával, és az elkészült ingatlan legalább szerkezetkész állapotú. Sőt, az 5%-s forgalmi adót akár vissza is igényelhetjük, amennyiben csok támogatással építkezünk. Ugyanakkor 2021-től a saját építkezéseknél – amikor nem bízunk meg generálkivitelezőt – a 27%-os áfát is visszaigényelhetjük. Mivel nagyon nem mindegy, hogy melyik megoldást választjuk, a Bankmonitor szakértői összeszedték a két lehetőség előnyeit és hátrányait.

Megjelentek az 5%-os áfa-visszaigénylés részletszabályai. Ez alapján építkezésekre is érvényes az áfacsökkentés és az adó-visszaigénylés is, amennyiben generálkivitelezővel építtetjük az otthonunkat. (Nem kell kulcsrakész állapotig eljutni: például a generálkivitelezővel szerkezetkész állapotig felépített ingatlan költségeire is érvényesek az új szabályok.)

Akkor is kaphatunk támogatást, ha nem bízunk meg generálkivitelezőt: az önerős építkezések esetében – amikor mi magunk bízzuk meg az egyes mesterembereket és vásároljuk meg a szükséges anyagokat – a számlák 27%-os áfatartalma igényelhető vissza. Emiatt azonban egyáltalán nem mindegy, hogy melyik megoldást választjuk: eltérő lesz az építési költségek áfatartalma, emiatt pedig a visszaigényelhető áfa összege is. Ráadásul a két esetben az adó-visszaigénylés feltételei is eltérhetnek.

Hirdetés

Hirdetés

5%-os áfa esetén kisebb az építési költség

Logikus azt gondolni, hogy ha ugyanazt a munkát kisebb adótartalom mellett is el lehet végezni, akkor azért kevesebbet is kell fizetnünk. A generálkivitelezők ebből a szempontból előnyben vannak, hiszen ők 5%-os adó mellett építenek fel egy házat. Ha magunk vásároljuk az anyagot és külön-külön megbízzuk a mesterembereket, akkor viszont 27% lesz a költségek áfatartalma. Egy nettó 40 millió forintos építkezés esetén a bruttó ár generálkivitelezővel 42 millió forint, míg anélkül 50,8 millió forint lenne.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a teljes adó különbözetet meg lehet spórolni, hiszen nem biztos, hogy a két megoldásnál ugyanaz lenne a nettó ár. Ha a generálkivitelezőnél a nettó ár például 10 százalékkal magasabb, akkor az áfatartalom miatt a bruttó ár még mindig kisebb lenne, az áfa-visszaigénylést követően azonban ez a pénzügyi előny akár el is tűnhet.

Építkezés esetén az adó-visszaigénylési lehetőségek összehasonlítása

Legfeljebb 5 millió forint igényelhető vissza a 27%-os áfából

A visszaigényelhető adó nagysága maximalizálva van  5 millió forintban, amennyiben generálkivitelező nélkül építkeznénk. Ez pedig – a jelenlegi építési költségek mellett – bizony könnyen átléphető. Például 40 millió forint nettó költségvetésnél az adó mértéke 10,8 millió forint lenne, melyből csupán 5 millió forintot lehetne visszaigényelni. Vagyis magasabb nettó ár esetén már jobban megérheti a generálkivitelező, hiszen ott az adó mértéke alacsonyabb, az ebből visszaigényelhető összegnek pedig nincsen felső határa.

Előre megkaphatjuk a 27%-os áfát 

Ha az építési költségeket nehezen tudjuk előteremteni, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kapjuk meg a támogatást. Eddigi ismereteink alapján a generálkivitelező nélküli építkezéseknél a legfeljebb 5 millió forintos „adó-visszatérítést” az építési munkálatok előrehaladtával szakaszosan kaphatjuk meg. Vagyis a megkapott részletet felhasználhatjuk a még hátralévő munkálatok befejezésére. (Ráadásul az építési telek vételárának is visszakaphatjuk az adótartalmát.)

A generálkivitelező bevonásával történő építkezéseknél a visszafizetés ütemezéséről még nincsenek információink, ám az eddigi ismereteink alapján az 5%-os áfa várhatóan csak utólag lesz visszaigényelhető.

Nem szükséges gyermek a 27%-os áfa-visszaigényléshez

Az újépítésű lakást vásárlók és a generálkivitelezővel építtetők csak akkor kaphatják vissza a kifizetett összeg 5%-os áfatartalmát, ha csok támogatást is igényelnek a vásárláshoz, építkezéshez. Vagyis meglévő, vállalt gyermek szükséges a támogatáshoz.

A 27%-os áfa visszaigényléséhez is teljesítenünk kell az alapvető csok feltételeket – Tb-jogviszony, büntetlen előélet, köztartozásmentesség -, de gyermek nem szükséges az adó visszaigényléséhez. Vagyis gyermektelen egyedülállóként is jogosultak lehetünk az adó-visszaigénylésre.

Nem kombinálható a két kedvezmény

Csak egyszer lehet adó-visszatérítési támogatást igényelni, a kiválasztott módozatok között pedig nincsen átjárás. Vagyis előre el kell dönteni, hogy 5%-os vagy 27%-os áfatartalmú számlák alapján szeretnénk az adót visszakérni. Ugyanis másik számlatípus adótartalmát már nem lehet visszaigényelni.

Gondot jelenthet például ez a helyzet, ha „csak” szerkezetkész állapotig építtetjük fel otthonunk generálkivitelezővel. Az azt követő munkálatokra mi szerezzük be az anyagot, kötünk külön szerződéseket mesteremberekkel. Ebben a helyzetben ugyanis lesz 5%-os és 27%-os áfatartalmú számlánk is. Viszont csak az egyik számlatípus adóját tudnánk visszaigényelni. (Természetesen érdemes lehet azt választani, amelynek az adótartalma összességében magasabb lesz.)

Hogyan döntsünk?

A bankmonitor szakértői szerint a alábbi dolgokra érdemes kiemelten figyelni:

  • Érdemes előzetesen ellenőrizni, hogy jogosultak vagyunk-e az áfa-visszaigénylésre. Ha nem, akkor még – ha generál kivitelezővel építtetünk – az 5%-os csökkentett adó érvényes lehet ránk.
  • A bruttó költségek mellett egyre fontosabbá válnak a nettó árak. Hiszen az adót sok esetben vissza lehet igényelni.
  • Szem előtt kell tartani azt is, hogy mikor kapjuk vissza az adót. Ez különösen akkor fontos, ha önerőből, vagy lakáshitelből nehezebben tudjuk előteremteni az építési költségeket.
  • Az építkezés helyszíne már nem számít. (Korábban a 27%-os adót csak preferált kistelepülésen lehetett visszaigényelni.)
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés