Giga telefonszámla a nyaralás alatt? Ez lehet az oka!

Giga telefonszámla a nyaralás alatt? Ez lehet az oka!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-29
 

Aranyszabály: külföldön bármit csinálunk is a mobiltelefonunkkal, az komoly pénzbe kerül. Minél távolabb utazunk otthonunktól, annál többe. Ez a jelenség a roaming. Ha nem tudjuk, hogy működik és nem figyelünk oda a szabályokra, a pihenés után bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk a telefonszámla kiegyenlítésekor. Lássuk hát, mit is kell tudnunk a roamingról!

Roamingnak számít minden olyan telefonhívás, sms küldés, vagy mobilinternet adatletöltés, amit külföldön tartózkodva bonyolítunk le. Teljesen mindegy, hogy hazatelefonálunk, vagy ugyanabban az országban hívjuk fel ismerősünket, vagy éppen másik országban csörgetünk meg valakit, ezeket mind-mind roaming szolgáltatásként fogja kiszámlázni a telefontársaság.

A roaming szolgáltatásért minden szolgáltató külön díjat számít fel. Erről a díjról általában a hazai mobilszolgáltatónk ottani partnere sms-ben tájékoztat minket, amint először kapcsolódunk a hálózatra. Ám ha biztosra akarunk menni, nem árt még elutazás előtt tájékozódni a díjakról.


1

Ha az Európai Unió, Norvégia, Liechtenstein vagy Izland területére utazunk, akkor egyszerűbb a helyzet: telefonszámlánk egy bizonyos szintnél nem lehet magasabb. Brüsszel ugyanis rendeletben maximálta a roamingdíjakat. Ettől a maximumtól a szolgáltatók értelemszerűen csak lefelé térhetnek el. Azért egy apró csavar itt is van a történetben. A maximumár euróban van megadva, így ha a forint külföldi tartózkodásunk alatt éppen gyengélkedik az euróval szemben, akkor bizony többet kell fizetnünk a roamingért is. Ráadásul a roaming díjra áfát is felszámítanak, így azokat az adott országban alkalmazott áfa kulcsa is befolyásolhatja.

Túl bonyolultak a roaming szabályai? Szeretnéd külföldön is ugyanúgy használni a telefonod, mint itthon? Kattints az alábbi ajánlatra és hányj fittyet a roamingdíjakra!

Az EU rendelete értelmében egy percnyi indított hívás után az EU-ban működő mobilszolgáltatók az EU-n belül legfeljebb nettó 0,19 eurót, egy percnyi fogadott hívás után legfeljebb 0,05 eurót, egy SMS után nettó 0,06 eurót, 1 megabájt adat után pedig legfeljebb nettó 0,20 eurót számlázhatnak. Forintra átszámolva egy percnyi hívásindítás után maximum bruttó 74,39 forintot, a hívásfogadásért percenként bruttó 19,5 forintot, egy SMS-ért pedig legfeljebb bruttó 23,5 forintot kell fizetni. 1 megabájtnyi adat forgalmazása az EU-n belül bruttó 78,2 forintba kerül.

A roamingdíjat nehéz megspórolni, hiszen például telefonhívás esetén az első 30 másodpercet mindenképpen ki kell fizetnünk. Ezt követően pedig a szolgáltatók másodperc alapú, adatforgalom esetén pedig kilobájt alapú számlázást használnak. Különösen érdemes odafigyelni az adatforgalmunkra, hiszen a sok internethasználattal tényleg elszállhat a telefonszámlánk. A mobilszolgáltató általában ad egy havi limitet a roaming adatforgalomra, ami alapesetben legfeljebb 50 euró. Ettől azonban igény szerint el is térhetünk.

Ha elérjük a limit 80 százalékát, szolgáltatónk sms-ben figyelmeztetni fog erre. Akkor is figyelmeztet, ha a beállított limitünket túllépjük. Ezekben a figyelmezető üzenetekben leírják azt is, hogyan kérhetjük a szolgáltatás folytatását és ennek mekkora költsége van. Ha nem ezekkel a feltételekkel nem szeretnénk internetezni, akkor a szolgáltató blokkolja az adatforgalmunkat mindaddig, amíg haza nem érünk vagy amíg nem kérjük mi magunk a szolgáltatás újraindítását.

Nagyon fontos, hogy külföldön nem kell mindenáron hűnek maradnunk otthoni mobilszolgáltatónkhoz. Ha a roamingdíjak tekintetében egy másik hazai vagy éppen egy külföldi szolgáltató kedvezőbb díjakat kínál számunkra, akkor nyugodtan és teljesen ingyen átnyergelhetünk hozzá. A nekünk legmegfelelőbb roamingdíj kiválasztásában a telefontarifák összehasonlítását végző internetes oldalakon találhatunk segítséget!

Hirdetés
Hirdetés