Gyermekcélú megtakarítás: kiben bízunk meg igazán?

Gyermekcélú megtakarítás: kiben bízunk meg igazán?
Hirdetés
Hirdetés

2023-12-05
 

Bizonyára te is szeretnéd, hogy a gyermekednek jó szakmája legyen, ahol sokat keres és a környezete megbecsüli. Ehhez a felsőfokú végzettség megszerzése kulcsfontosságú lehet, ám ez nem könnyű feladat. Sok munkát és kitartást igényel a gyermektől, és a te támogatásodra is szükség lehet hozzá. Megmutatjuk, hogyan lehet könnyebben megvalósítani a közös álmaitokat!

Nemrégiben Magyarországon is nagy vihart kavart az Ipsos nemzetközi kutatóintézet friss Globális Megbízhatósági Indexe. A kutatásban 32 ország között a magyarok véleményét is felmérték azzal kapcsolatban, hogy mely szakmákat tartják megbízhatónak és melyeket kevésbé. A legnagyobb visszhangja természetesen annak volt, hogy mely foglalkozások szerepeltek a legrosszabbul az itthoni megkérdezettek szerint.

De érdemes azt is megnézni, hogy mely szakmák élvezik a legnagyobb megbecsülést, társadalmi elfogadottságot Magyaroroszágon. A legnagyobb bizalmat élvező három szakma sorrendben a tudós, a tanár és az orvos. A rangsorból kiderül, hogy honfitársaink a tudást, a magas iskolai végzettséget igénylő szakmákat ismerik el leginkább. De hogyan jön ehhez egy gyerekcélú megtakarítás?

Bizonyára számodra is fontos, hogy gyermekednek olyan szakmája legyen, amelyet elismernek, amellyel könnyen tud boldogulni az életben. Nem biztos, hogy feltétlenül tudós, tanár vagy orvos lesz belőle, de a magas iskolai végzettség bizalmat, lehetőségeket és előnyt jelenthet a számára. Ezért a tanulás, a felsőfokú végzettség megszerzése nagyon fontos ahhoz, hogy elismert, megbecsült emberré váljon.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan tudsz te ebben segíteni?

Az erkölcsi támogatáson túl nagyon fontos, hogy gyermeked továbbtanulását anyagilag is tudd segíteni. A felsőfokú végzettség megszerzéséhez nemcsak a megélhetését kell biztosítanod az iskolai évek alatt, de egy jó iskola elvégzéséhez sokszor a tandíjat is meg kell fizetned. Ha mindez külföldön történik, akkor pedig többnyire a hazai költségek sokszorosával számolhatsz. Ennek előteremtése nehezen fog menni egyik pillanatról a másikra, viszont egy gyermekcélú megtakarítással már könnyebb a támogatást előteremtened. Ezt pedig minél hamarabb kezded el, annál könnyebb dolgod lesz.

Fontos
Ne feledkezz meg arról sem, hogy egy diploma az egyik legjobb befektetés, ennél nagyobb és hasznosabb ajándékot aligha adhatsz a gyereknek.

Ezekre figyelj!

Ha elhatároztad, hogy egy hosszútávú megtakarítással fogod támogatni gyermeked továbbtanulását, az alábbiakat tarts szem előtt.

Tartam kiválasztása: minél hosszabb a megtakarítás időtartama, annál kisebb havi kiadást jelent a megcélzott összeg eléréséhez. Ha azt feltételezzük, hogy a tartam során nettó 5% hozamot érsz el minden évben a költségek levonását követően, és az összegyűjtött tőkét a gyermeked 18. életévében szeretnéd átadni, akkor az alábbi táblázatban láthatod, hogyan befolyásolja a havi megtakarítás nagyságát a megtakarítási időtartama.

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te magad is kiszámolhatod, hogy mennyibe kerülne a számodra egy megtakarítás elindítása. Kalkulálj és regisztrálj az oldalunkon!

Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Befektetés összetétele: a piacon található megtakarítási termékek többsége unit linked típusú. Ez azt jelenti, hogy te dönthetsz el a befektetés összetételét, de ezzel együtt a kockázat is a tiéd. A biztosítók és a tanácsadók segítenek a számodra megfelelő befektetési összetétel kialakításában. Ha 10 évnél hosszabb tartamot választasz a megtakarításra, akkor érdemes olyan befektetési összetételt választani, ahol a részvényhányad magasabb, vagyis kockázatosabb, majd a tartam végének utolsó 1-3 évében biztonságosabb, magasabb kötvény vagy állampapír összetételre váltani.

Értékkövetés: az értékkövetés, vagy más néven indexálás az inflációkövető lehetőség. Havi megtakarításaidat évente növelheted a biztosító által ajánlott mértékben, így a befektetett pénzed nem értéktelenedik el az infláció hatása miatt. Ha gyermekcélú megtakarítást választasz érdemes alacsonyabb összeggel indítani és az értékkövetés lehetőségével élve minden évben emelni a befizetéseken. Így a jövedelmed növekedésével párhuzamosan a megtakarításra szánt kiadásaid is azonos mértékben emelkednek.

Biztos, ami biztos!

A megtakarításos életbiztosításokban van egy minimális biztosítási védelem, amely arról szól, hogy a biztosított halála esetén a biztosító kifizeti az eddig összegyűlt pénz tőkeértékét levonások nélkül. Ezt nem tekinthetjük igazi életbiztosítási védelemnek, de a semminél több. Viszont, ha biztosítani akarod azt, hogy a gyermeked a kívánt összeget akkor is megkapja, ha veled tragédia történik, akkor erre kétféle módszer is van. Egyrészt vásárolhatsz kiegészítő életbiztosítást a megtakarítás mellé, másrészt a megtakarításos életbiztosításodtól függetlenül vásárolhatsz egy kockázati életbiztosítást, amelynek biztosítási összege akkora, mint az az összeg, amit a gyermekednek szánsz. Mind a kettő azonos védelmet jelent, hiszen, ha veled történik valami, akkor a biztosító az életbiztosítási összeget és az addigi megtakarításaidat is kifizeti a gyermeked részére. Az előbbinek, vagyis a kiegészítőként felvett életbiztosításnak az előnye az, hogy valamivel olcsóbb, mint egy önálló életbiztosítás, a hátránya azonban, hogy kötve van a megtakarításhoz.

Összefoglalás

Ha szeretnéd anyagilag támogatni gyermeked továbbtanulását, akkor arra megfelelő lehet egy hosszútávú, gyermekcélú megtakarítás, amellyel apránként összegyűjtheted a továbbtanuláshoz szükséges összeget. Ha másképpen alakul, természetesen felhasználhatod ezt a pénzt bármi másra is. Minél hosszabb időtartamot szánsz a megtakarításra, annál kisebb havi megterhelést jelent a tőkegyűjtés.

A Bankmonitor tanácsadói segítenek a számodra legjobb termék kiválasztásában és a szerződéskötésben. Regisztrálj az oldalunkon, hogy fel tudjuk venni a kapcsolatot veled.

Hirdetés
Hirdetés