Gyorsan lecsapnál egy jó áron kínált ingatlanra? Néhány tipp, hogy javíts az esélyeiden!

Gyorsan lecsapnál egy jó áron kínált ingatlanra? Néhány tipp, hogy javíts az esélyeiden!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-03
 

Az ingatlanpiacon nagy a verseny a reálisan árazott, esetleg áron alul kínált lakásokért, házakért. Ilyenkor általában az a befutó, aki gyorsabb. De mit tehetsz azért, hogy jobb helyzetbe kerülj ebben a millió forintokat érő versenyben? Adunk néhány tippet!

Ha ingatlant szeretnél vásárolni, akkor komoly versenyre számíthatsz a reálisan árazott, esetleg „áron alul” kínált ingatlanok piacán. Az utóbbiak esetében az eladó számára fontos a tranzakció gyors lebonyolítása, hogy mihamarabb a pénzéhez jusson. A sietség oka lehet egy csúszásban lévő hitel, amikor a tulajdonos szeretné megelőzni, hogy a bank felmondja a hitelszerződést, de az is előfordul, hogy valaki külföldre költözik, és még az utazás előtt pénzzé akarja tenni itthoni ingatlanját és letudni a papírmunkát.

Az anno befektetési célból vásárlóknál is számít az idő, hiszen ha úgy értékelik, hogy elérkeztek a kiszállási ponthoz – vagyis a jövőben lassúbb áremelkedést, netán árcsökkenést várnak -, akkor nem tölthetnek hosszú hónapokat az eladással. Sok befektető értékeli így a jelenlegi helyzetet, amit jól mutat, hogy a Duna House statisztikái szerint a budapesti eladások 12%-a befektetői értékesítés volt augusztusban, ami komoly ugrás az egy évvel korábbi 2%-os szinthez képest. (Vidéken persze egészen más a helyzet, itt a befektetők által értékesített ingatlanok aránya most augusztusban is mindössze 2% volt.)

De mit tehetsz azért, hogy felvedd a versenyt a többi vásárlóval szemben?

Hirdetés

Hirdetés

Nyerő a készpénzes vevő

Ebben az esetben természetesen előnyben vannak a készpénzes vevők, hiszen ők akár azonnal ki tudják fizetni a vételárat, míg egy lakáshitel folyósítására akár 4-6 hetet is várni kell. És ez is csak akkor igaz, ha minden dokumentum időben rendelkezésre áll, és az ügyletben nincsenek olyan „csontvázak”, amelyek meghosszabbítják a hitelprocedúrát.

Megéri az előzetes hitelbírálat

Ha mindenképp lakáshitelre van szükséged a finanszírozáshoz, akkor időt nyerhetsz az előzetes hitelbírálattal, ami annyit tesz, hogy már a lakás megtalálását megelőzően megkeresed a számodra legkedvezőbb banki ajánlatot, a kiválasztott bank pedig az igazolt jövedelmed alapján megállapítja, hogy hitelképes vagy-e, és ha igen, akkor mekkora hitelösszegre vagy maximálisan jó.  Fontos, hogy ez nem hitelígérvény, vagyis a bank nem vállal garanciát arra, hogy a hitelt végül meg is kapod, hiszen egy lakáshitelnél nagyon fontos a fedezetként felajánlott ingatlan minősége, értéke és tiszta tulajdonjogi helyzete.

A hitelminősítéshez igazolnod kell a jövedelmed: munkavállalói jövedelem esetén munkáltatói igazolás, vállalkozói jövedelemnél NAV jövedelemigazolás szükséges, míg ha a hiteligénylő nyugdíjas, akkor a NYUFIG igazoláson kívül az utolsó két havi nyugdíjszelvényt kell még prezentálnia. Fontos, hogy az igazolt jövedelem elérje az aktuális minimálbér összegét (bruttó 149.000 Ft, nettó 99.085 Ft), de a bankok közül sok nettó 120.000 Ft-nál húzza meg inkább a hitelezhetőség alsó határát.

Minden banknak egyedi követelményei vannak az elfogadható jövedelmet illetően, pár általánosságot azonban ki lehet emelni:
– Legalább 3 hónapos munkaviszony szükséges;
– nem állhat az igénylő próbaidő vagy felmondás alatt;
– vállalkozói jövedelemnél kell legalább egy lezárt pénzügyi év (január-december).

Bár – ahogy korábban írtuk – a bank nem ad kötelező hatályú hitelígérvényt, a kiadott dokumentumon azonban feltüntetik, hogy jövedelmed alapján milyen összegű hitelre és hiteltörlesztőre vagy jogosult, valamint megadják az ennek kiszámításakor figyelembe vett hitelkamat mértékét is. A bank által kiadott előminősítés 6 hónapig érvényes, vagyis ennek birtokában ennyi időd van megkeresni álmaid lakását.

Itt kell megemlítenünk, hogy az előzetes hitelbírálatban megadott kamatot mindössze egyetlen bank tartja jelenleg Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy ennél a pénzintézetnél bármerre mozduljanak is a kamatok a hitelminősítést kiadását követő fél évben (valószínűleg emelkedni fognak), te biztos lehetsz benne, hogy azt a kamatot kapod meg, ami azon szerepel.  (Újépítésű ingatlanok esetében ennél a banknál akár 1,5 évre előre bebiztosíthatod magadnak a kamatot akkor, ha előzetes hitelbírálatot kérsz, majd hat hónapon belül benyújtod a hitelkérelmed, ugyanis ezt követően akár 1 év is eltelhet a folyósításig.) A többi bank nem tesz ilyen vállalást a kamatot illetően, vagyis ha emelkedik a kamat időközben – banktól függően a szerződéskötésig, a hiteligény benyújtásáig, vagy a kérelem elfogadásáig – akkor a felvehető hitel is drágább lesz.

Számolj a személyi kölcsönnel is!

Bár a személyi kölcsön nem kifejezetten ingatlanvásárlásra való, mégis sokan használják ilyen célra. Hogy miért? Egyrészt a kamatok már egy ideje alacsony szinten vannak, 7% körül már találni ajánlatokat a Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátorával. A hitelösszeg itt maximum 10 millió Ft lehet, a futamidőt pedig legfeljebb 10 évig lehet elnyújtani, ám cserébe nincs szükség hitelfedezetre, valamint, ha minden dokumentum rendelkezésre áll, akkor pár nap alatt számlára érkezhet a pénz.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Gyors megoldás lehet a Babaváró hitel

A Babaváró hitel (vagy Babaváró támogatás) nem mindenki számára elérhető kedvező hitelkonstrukció, ahol az állam kamatmentességgel, valamint hitelelengedéssel „jutalmazza” azt, ha egy, kettő vagy három gyermek születik az igénylést követően. Számos elvárást megfogalmaznak azonban az igénylővel szemben, amit a Babaváró hitel kalkulátor segítségével ti magatok is ellenőrizhettek. Ha jogosultak vagytok erre az államilag támogatott hitelre, és gyermeket terveztek, akkor a lakásvásárlásban segíthet, ugyanis itt a bankoknak legfeljebb 10 napjuk van elbírálni a benyújtott kérelmet, és bár a Bankmonitor szakértőinek a tapasztalata az, hogy ebből sokszor kicsúsznak, még így is hamarabb történik a folyósítás, mint egy jelzáloghitel esetében. Persze a Babaváró mellé – ha nagyobb összegre van szükséged – felvehetsz lakáshitelt is – ráadásul a Babaváró 75%-a önerőként használható fel -, ám ebben az esetben hosszabb átfutási időre számíthatsz.

Keress olyan ingatlant, amire kisebb a kereslet!

Az ingatlanpiacot is a kereslet és a kínálat törvényei irányítják, vagyis, ha olyan típusú ingatlant keresel, ami iránt kevesebben érdeklődnek, akkor jobbak az esélyeid. Kedvezőbb helyzetbe hozhatod például magad azzal, ha nem a jó vagy az újszerű állapotú ingatlanok között keresgélsz, ugyanis most ezeket veszik leginkább. Természetesen ez nem véletlen, hiszen a felújítás jelentős plusz költséggel jár, ráadásul a szakemberhiány miatt mesterembert sem könnyű találni, ám ha ezt megoldod, akkor olyan lakások is elérhetők lesznek számodra, amelyek egyébként nem. Különösen Budapesten tudsz ezzel versenyelőnyt szerezni, ugyanis itt a vevők 45%-a újszerű, 32%-a pedig jó állapotú ingatlant keres, és mindössze 11% érdeklődik a felújítandók iránt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés