Ha a foci vb-ről van szó, a befektetők is otthagyják a tőzsdéket!

Ha a foci vb-ről van szó, a befektetők is otthagyják a tőzsdéket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-14 Frissítve: 2021-08-06
 

Valószínűleg nemcsak a legnagyobb focirajongók várták izgalommal a 2018-as világbajnokságot, hanem azok is, akik egyébként tisztes távolból követik a sporteseményeket. Nem meglepő, hogy a tőzsdei befektetők közül is sokan követik a meccseket, azonban az már igen, amit egy kutatás kihozott. A legutóbbi vb-n a meccsek alatt akár felére is lecsökkent a tőzsdei forgalom, ha az adott nemzet csapata játszott.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Hamarosan élőben is követhetjük a  foci-vb első meccsét, amit a rendezést lebonyolító Oroszország és Szaúd-Arábia között fog lezajlani. Azért is érdekes a mostani vb, mert a foci világ legnagyobb eseményét első ízben rendezte Oroszország, amely pénzt és energiát nem kímélve szabta meg a kereteket.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint az ország bő 14 milliárd dollárt költött a világbajnokság megrendezéséhez. Ez egyben azt is jelenti, hogy ez a történelem eddig legnagyobb költségvetéssel rendelkező foci vb-je és még nem is látjuk a végső számokat.

Beszédes információ, hogy már a 2014-es vb-t is közel 3,2 milliárd ember követte világszerte és a nézettségi adatok most még ezt a szintet is megdönthetik. Nyilvánvalóan sokan kíváncsiak és nem szívesen maradnak le az izgalmas meccsekről. Ezt bizonyítja az Európai Központi Bank két elemzőjének kutatása is, ahol meglepő módon még a tőzsdei kereskedéssel is megtalálták a párhuzamot.

A 2010 és 2014-es világbajnokság alatt tapasztalható tőzsdei kereskedést vették szemügyre, ahol a kereskedési órák alatt játszódó meccsek kapcsán lehetett furcsaságokat tapasztalni. Az adatok alapján a 2010-es vb-n átlagosan 36%-kal, míg a 2014-esen 48%-kal esett vissza az adott ország tőzsdéjén tapasztalható forgalom, ha a futballcsapata játszott éppen. Ez jól mutatja, hogy a piaci szereplőket is érdeklik a meccsek, és amikor a saját nemzetük meccse zajlik, akkor nagyobb valószínűséggel követik ők is az eseményeket.

Sőt a kutatás arra az eredményre jutott, hogy ha a meccsen valamelyik oldalon gól születik az még 10%-kal csökkenti a tőzsdei forgalmat. A mérkőzés után is mintegy 30-60 percnek kell eltelnie ahhoz, hogy minden visszatérjen a normális kerékvágásba (vagyis vélhetően mire a brókerek visszatérnek az effektív munkához).

Márpedig ez azt jelenti, hogy amikor a vb-n szereplő országok a tőzsdei kereskedési időben játszanak, akkor alacsonyabb likviditásra kell felkészülni. Sőt a különböző algoritmusok akár meg is lovagolhatják ezeket az időszakokat, ami rövidtávú csapkodást is eredményezhet a piacokon.

Keresőnkkel nézz utána, hogy melyik befektetési alap lehet számodra a legjobb!

Hirdetés
Hirdetés