Ha előbb kell fizetni az új lakásért, mint a régit eladtad

Ha előbb kell fizetni az új lakásért, mint a régit eladtad
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-03
 

„Lakásvásárlás előtt állunk, de az új ingatlan megvásárlásához a jelenlegi lakásunkat el kell adnunk. Milyen áthidaló lehetőséget tud ajánlani arra az esetre, ha a saját ingatlanunkat nem tudjuk eladni a szerződésben a vételár utolsó részletének kifizetésére megadott határidőig? „- Érkezett felhasználónk kérdése a Bankmonitorhoz.

A megoldás ebben az esetben az áthidaló hitel a.

Mi az áthidaló hitel célja?

Kapóra jön egy remek lakás, nem akarsz lecsúszni róla? A jelenlegi lakásodat még nem tudtad eladni és az idő szűke miatt nem is akarod elkótyavetyélni? Pont az ilyen esetekre találták ki az áthidaló hitelt. Ennek a lakáshitel-típusnak éppen az a specialitása, hogy a saját tulajdonban lévő ingatlan értékesítéséig, a bank megelőlegezi a másik ingatlan vételárának egy részét úgy, hogy a meglévő lakásod lesz a hitel fedezete.

Hirdetés

Hirdetés

Ki igényelheti az áthidaló kölcsönt?

Az áthidaló hitel adósa az lehet, aki az eladandó ingatlanban tulajdonnal rendelkezik és az újban is tulajdont szerez. Arra, hogy ez a meglévő, illetve leendő tulajdoni hányad mekkora, nincs kötelező előírás.

Mekkora hitelt kaphatsz?

Az áthidaló hitel összege általában az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60-70%-a lehet. Az, hogy mekkora összeget kaphatsz nem csupán az ingatlan értékétől, hanem az igazolt jövedelmedtől is függ.

Hasonló cipőben jársz? Add meg adataidat és szakértőnktől megkapod a választ a kérdéseidre!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Milyen jövedelmet kell igazolni?

Ebben nincs különbség a hitelek között. Munkabért/nyugdíjat feltétlenül igazolni kell, függetlenül attól, hogy az áthidaló hitel fennállása alatt esetenként nem kell fizetned. Miért? Tegyük fel, nem sikerül eladni a lakásodat a rendelkezésre álló 2 éven belül. Ilyen esetben az áthidaló kölcsönt hosszú lejáratú hitellé alakítják. (Esetenként kérhető az egy évvel történő hosszabbítás.)

Tehát a jövedelem terhelhetőségét már az áthidaló kölcsön igénylésekor aszerint fogják megvizsgálni, mintha egy annuitásos hitelt venne fel. Ez a jelenlegi szabályozás értelmében 400 ezer havi nettó jövedelemig 50%, 400 ezer forint felett pedig 60%-a terhelhető a jövedelem.

Hogyan kell törleszteni az áthidaló hitelt?

Az áthidaló hitellel kapsz két extra évet, így van időd kivárni a megfelelő vevőt. Ez idő alatt két féle képpen törleszthetsz (ez bankonként eltérő):

  1. csak a kamatokat kell fizetned havonta
  2. semmit nem kell fizetned

A tőkét akkor kell visszafizetned a banknak, amikor eladod – de maximum 2 év – a lakásodat. A konstrukcióból adódóan nem kell végtörlesztési díjat sem fizetned. Egyszerűen megfizeted az eltelt hónapokra eső kamatot (havonta, vagy eladáskor a tőkével együtt) és megszűnik a kölcsönszerződés.

Az áthidaló hitel csak abban az esetben igényelhető, ha teljes körűen dokumentált (meglévő adásvételi, építési engedély, stb.) a hitelcél. Tehát, nem igényelhetsz áthidaló kölcsönt úgy, hogy az új lakás/ház még nincs meg. Itt nem működik az előminősítés.

Mikor nem igényelhető?

  • devizakülföldi ügyfél esetén
  • szülői finanszírozás esetén
  • KHR-es ügyfél esetén
  • aki nem tud megfelelő jövedelmet igazolni

Összefoglalva, adott egy klassz hitelkonstrukció, amivel időt nyerhetsz. Így nem kell elhalasztanod a lakásvásárlást, közben kényelmesen árulhatod a meglévő ingatlanodat.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés