„Ha nem leszel milliomos 10 év múlva, csak magadat okolhatod!”

„Ha nem leszel milliomos 10 év múlva, csak magadat okolhatod!”
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-05 Frissítve: 2021-07-01
 

Természetesen mi nem mondanánk ilyet, egy fiatal német bitcoin milliomostól származik az idézet. Annak fényében mindenképpen érdekes a kijelentés, hogy a bitcoin bő 50%-os esett december közepe óta. De most nem is erre fókuszáltunk az írásban, hanem arra, hogy miért kell nagyon vigyázni azokkal a befektetésekkel, amelyeket úgy adnak el, hogy azzal gyorsan meggazdagodhatunk. Fogadjuk el, ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor gyanakodjunk!

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

A fenti aranyköpés Erik Finmantől származik, attól a 19 éves német sráctól, aki a bitcoinnal csinálta meg a szerencséjét és lett dollármilliomos, mielőtt betöltötte volna a 18. életévét. Az utóbbi időszakban több helyen is feltűnt a neve, több interjút is adott és a legtöbb esetben ilyen – erősen megkérdőjelezhető – kijelentésekkel ragadtatta el magát.

Részben érthető a túlzott optimizmusa a fiatalembernek, hiszen állítása szerint is van 401 bitcoinja, ami 8000-es árfolyammal számolva is 3,2 millió dollárnak felel meg (800 millió forintnak). Tudni kell az igazsághoz, hogy nagy szerencse is kellett ahhoz, hogy milliomos legyen, hiszen a nagymamájától kapott 1000 eurót tette be 7 éve bitcoinba (a tanulmányai finanszírozása helyett) és több kör után a nyereségét egy saját cégbe fektette, amit 300 bitcoinért adott el.

Ezzel együtt is az ilyen kijelentések nagyon is károsak tudnak lenni. Hiszen tévesen arra vehetik rá az embereket, hogy a kismértékű megtakarításukat, a meggazdagodás reményében a kevéssé ismert és komoly kihívások előtt álló kriptopénz piacba fektessék. Pedig ugyanúgy, mint nagyon sok más esetben, itt is óriási a kockázat, és akár a teljes befektetést elveszíthetjük.

Nem véletlen, hogy időről-időre megjelennek a gyors gazdagodás reményével kecsegtető alternatív befektetési termékek vagy megoldások, de a legtöbbször ez nem marad más, mint ígéret és a valóság ehhez képest kijózanító lesz.

És nem feltétlenül kell ehhez bűncselekménynek kapcsolódnia, például egy piramisjátéknak. Bőven elegendő, ha sokkal többet képzelünk bele egy befektetésbe, mint amennyi az valójában, mert így is elveszíthetjük az eredeti befektetésünk nagyobb részét. Lényegtelen, hogy magát az alternatív befektetést hogy hívják, hiszen a tapasztalat szerint mindig új formában és névvel, de megjelennek ezek a termékek.

A mai internet alapú világunkban fokozott óvatossággal kell eljárnunk, hiszen sokkal könnyebben találhatnak meg bennünket a „káros” tartalmak és ajánlatok. A bitcoin és a kriptodevizák tipikusan ilyenek, és még úgy is sokan érdeklődnek irántuk, hogy számos jegybank, szakértő és tapasztalt befektető elmondta, hogy nagy baj lehet az egész vége.

Azok számára, akik gondolkoznak a korábbiakban említett vagy ahhoz hasonló gyors meggazdagodást ígérő befektetésekben, mindig tartsák fejben, hogy a múltban ezek a legtöbb esetben megbuktak. Nem lehet tudni, hogy most mi lesz, de nem jó előjel, hogy például a bitcoin esetében a 2017-es óriási emelkedést december 16-tól zuhanás követte és az árfolyam bő 50%-ot esett.

Magát a bitcoint és a kriptodevizákat egyébként is nagyon sok bizonytalanság és kihívás övezi, de az egyik legfőbb probléma, hogy nincs megfelelően szabályozva ez a terület. Ez egyrészt lehetőséget ad a visszaélésekre, másrészt a potenciális befektetők semmilyen garanciát sem kapnak, hogy a befektetett pénzükkel mi lesz. Miközben egy olyan befektetésnél, aminek az árfolyama egyik napról a másikra 10-20%-ot tud változni, ott erre elég nagy szükség lenne.

Nem hittük volna, hogy ezt mondjuk, de ennél még a strukturált betétek is jobbak voltak. A legtöbbször a forint és euró árfolyamának alakulásától függött a kifizetés, ha sávon belül volt, akkor magas betéti kamat járt arra az időszakra, míg ha kilépett, akkor semmi. Itt is volt kockázat, de legalább belátható volt és a befektetett tőke nem forgott veszélyben.

Magyar befektetőként ráadásul döntő többségében olyan szolgáltatókkal kerülünk kapcsolatba, amelyeknek külföldön van a székhelyük, így egy közönséges ügyfélszolgálaton kívül nem lehet tudni, hogy kihez fordulhatunk jogorvoslatért. Egyébként sem fordulhatnánk máshoz, mert a kormányok és a jegybankok most döntik el, hogy egyáltalán kinek kellene és hogyan szabályozni ezt a területet.

Mindent egybevéve a legjobb, ha a túl szép, hogy igaz legyen történetekben nem hiszünk és elfogadjuk, hogy a világunk másként működik. Persze mindig is lesznek olyanok, akik jó időben be- és kiszállva megcsinálják a szerencséjüket. De ezek csak egyedi esetek lesznek, miközben a többség a legrosszabb forgatókönyv beigazolódása esetén komoly veszteségekkel hagyhatja el a terepet.

Ha kiszámítható kockázatra vágysz, megfelelő befektetői védelemre és a bankbetéteknél többet akarsz keresni, akkor nézd meg befektetési alap kalkulátorunkat!

Hirdetés
Hirdetés