Hamvában holt ötlet – Miért fizetnénk a drága alapszámláért, ha olcsón is megúszhatjuk?

Hamvában holt ötlet – Miért fizetnénk a drága alapszámláért, ha olcsón is megúszhatjuk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-17 Frissítve: 2021-08-06
 

A hónapokkal ezelőtt bevezetett alapszámla nem örvend nagy népszerűségnek, ami nem csoda, hiszen kifejezetten magas havi költséggel és korlátozott feltételek mellett érhető csak el. Egy piaci alapon választott számlával még akkor is jobban járhatunk, ha alacsonyabb jövedelemmel rendelkezünk: a legkedvezőbb feltételek mellett akár 10-15 ezer forintot is spórolhatunk éves szinten az alapszámlához képest. 1

Már tavaly október óta elérhető az alapszámla, melynek alapvető célja, hogy az is banki szolgáltatáshoz juthasson, aki egyébként nem rendelkezik bankszámlával, vagy a jövedelmi helyzeténél fogva nem tehette meg a számlanyitást (a becslések szerint hazánkban összesen 2 millió emberről van szó). Pontosan ezért az alapszámla egyszerű feltételeket kínál és a legalapvetőbb banki szolgáltatásokat biztosítja, ugyanakkor mindezt 1665 forintos maximális havidíj mellett teszi elérhetővé (előző évi bruttó minimálbér 1,5%-a).

Ha már első hallásra is soknak tűnik ez a havi költség, akkor nem tévedünk, ugyanis az elérhető számlacsomagok között könnyen találni ennél lényegesen olcsóbbat is. Ez alapján nem is meglepő, hogy a bankok rendre arról számolnak be, hogy nagyon kevés érdeklődő van az alapszámla után. Vélhetően, akinek nincs bankszámlája, annak éppen a jövedelmi helyzete nem teszi ezt lehetővé, őket inkább az akciókkal lehet megszólítani, semmint a havi 1,5 ezer forintnál is többe kerülő alapszámlával.

A következő kalkulátor segítségével egyszerűen megtalálhatod az elvárásaidnak megfelelő bankszámlát!

Hirdetés

Hirdetés

A legolcsóbb számla 112 forintba kerül havonta

Összehasonlításunkban a Bankmonitor bankszámla kalkulátorát használtuk és átlagosnak mondható, 150 ezer forintos jövedelem és átlagos bankhasználati szokások esetében néztük meg, hogy milyen díjszabás mellett érhetőek el jelenleg az egyes bankszámlák.

A számlaköltségek viszonylag széles skálán szóródnak, de a listában szereplő 5 legjobb ajánlat révén már 500 forint alá is képesek vagyunk leszorítani a havi költségünket, így havi szinten több, mint ezer forinttal is kevesebbet kellene fizetnünk mintha az alapszámlát választanánk.

Jelenleg az Erste Bank Privilégium L számlája kínálja messze a legjobb feltételeket, hiszen az általunk feltételezett bankhasználat mellett már 112 forintos havi költség mellett is fenntartható a számla. Ráadásul ahhoz, hogy ezeket a kedvezményeket elérjük, még csak komoly feltételeknek sem kell megfelelnünk, mindösszesen annyit kell biztosítanunk, hogy a számlára havi 150 ezer forint jóváírás érkezzen legfeljebb két részletben.

A CIB Bank ECO számlája is előkelő helyet foglal el az összehasonlításban a 264 forintos havidíjjal, ráadásul a számlacsomag által kínált kedvezményekért cserébe csak annyit vár a bank, hogy a nettó minimálbérnek megfelelő összeg érkezzen a számlára.

A harmadik helyre a Gránit Bank Ász számlája fért be, amivel havi 341 forintért tudunk bankolni. Itt is havi 150 ezer forintos jóváírást kell teljesítenünk, vagy folyamatosan legalább 100 ezer forintnyi összeget szükséges a számlán tartanunk (nap végi záróegyenleg).

Ez alapján jól látszik, hogy az alapszámla még csak meg sem közelíti a legjobb ajánlatok által kínált feltételeket. Ha legalább a minimálbért eléri a számlánkra érkező jövedelem, már havi 264 forintból kijön a számlánk. Azt lehet mondani, hogy körültekintő választással éves szinten az alapszámlánál 10-15 ezer forinttal olcsóbb megoldást is találunk, ráadásul ez esetben a választható szolgáltatások listája is jóval szélesebb.

Persze a bankszámlaválasztás egyáltalán nem könnyű feladat, ráadásul a magyarok zöme még akkor sem hajlandó elhagyni jelenlegi bankját, ha egyébként tetemes költségeket faraghatna le ezáltal. Szerencsére ma már jó támpontot nyújtanak a különböző összehasonlító kalkulátorok, hiszen ezáltal a jövedelmünk és a bankszámlahasználatunk függvényében válogathatunk a bankszámlák között.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés