Hány milliót kaphatsz az államtól tetőtér beépítésre és házbővítésre?

Hány milliót kaphatsz az államtól tetőtér beépítésre és házbővítésre?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-05 Frissítve: 2017-03-09
 

„Beépítenénk a házunk tetőterét, milyen feltételekkel kaphatjuk meg a 10+10 millió Ft-ot?” vagy „Bővítéshez jár a CSOK?” -kérdések szinte mindennaposak a Bankmonitornál. A kiinduló helyzet, hogy rendelkezünk egy házzal és több életteret szeretnénk. Hogyan használható ehhez a 10+10 millió Ft a különböző esetekben? Egy helyen az összes érdemi válasz és a valós pénzügyi megoldások.

1., Tetőtér beépítés: az „igen” csupán elvben létezik

Tetőtér beépítés esetén akkor kaphatjuk meg a vissza nem térítendő 10 millió Ft-os CSOK-ot és a 10 millió Ft kedvezményes hitelt, ha a 3 meglévő, vagy jövőben vállalt – gyermek mellett ingatlan szempontjából a következő jellemzőknek is megfelelünk:

  • a tetőtérben két önálló, külön albetétként bejegyzett teljes értékű lakást alakítunk ki
  • ebből a nagyobbik legalább 60 nm területű (erre fogjuk megkapni a 10+10 millió Ft-ot)
  • a család életvitel szerűen az újonnan létrejött lakást használja

Összességében tehát az eddigi családi házunkból egy 3 lakásos társasházat kell létrehozni. Ha mindezt megtesszük, akkor be kell költöztetnünk az egész családot a legalább 60 nm-es lakásba. A CSOK igénylőket utólag ellenőrzik, így komoly anyagi  következménnyel számolhatunk, ha a család az egész házat használja (leszámítva a nagyszülők egyéb lakrész használatától).

Alapvetően teljesen életszerűtlen, hogy az eddigi egy lakásos házunkból 3 lakásos házat hozunk létre és ez a jövőbeni esetleges ellenőrzések próbáját is kiállják. Ha ez valami oknál fogva mégis járható út számunkra (melyre élő példát még nem láttunk), akkor örömmel vehetjük igénybe a 10+10 millió Ft-ot szakaszos finanszírozással, azaz az építkezés előre haladásával párhuzamosan.

Hirdetés

Hirdetés

2., Ami biztosan jól működik: telek megosztás és új ház felépítése

Amennyiben jelenlegi házunk egy akkora telken áll, hogy az megosztás után alkalmas legyen (engedélyt kapjunk) egy legalább 90 nm-es új ház felépítésére, akkor a 10+10 millió Ft felvétele egy reális alternatíva. Ennek természetesen ismételten egy határozott feltétele, hogy legyen 3 gyermekünk, vagy vállaljuk, hogy lesz 3 gyermekünk.

Amennyiben a telkünkre felépítjük az új házat, akkor abba be is kell költöznünk. A régit vagy a nagyszülőknek engedjük át, vagy kiadjuk, vagy értékesítjük. Az építkezéshez ezen esetben is folyamatosan juthatunk hozzá a 10+10 millió Ft-hoz a banktól.

3., Meglévő ház bővítése további szobákkal

Az oldalirányú bővítése a meglévő házunknak nem finanszírozható a 10+10 millió Ft igénybevételével. Ehhez kizárólag a „normál” CSOK-ot vehetjük igénybe, mely nem tartalmaz kedvezményes hitelt. Az elérhető CSOK összege gyerekszám függvényében 600 ezer Ft-tól (1 gyermek) 2,75 millió Ft-ig (4, vagy több gyermek) terjed.

A CSOK előírásoknak történő megfelelés előírásai igen szövevényesek. A legegyszerűbben akkor kaphatsz választ a számodra elérhető lehetőségekről, ha használod az alábbi kalkulátort:

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

4., A jó megoldás a Bankmonitor.hu szerint

A 10+10 millió Ft igénybevétele nagyon erősen szabályozott. Tapasztalataink szerint, ha már  valaki rendelkezik egy lakóházzal, mely alkalmas a bővítésre, akkor a legtöbbször jobban járhat anyagilag, ha a bővítéshez járó normál CSOK összeget 600 ezer Ft-tól 2,75 millió Ft-ig igénybe veszi és ehhez vesz fel egy piaci lakáshitelt pl. 5-6 millió Ft értékben. Ebben az esetben ugyanis nem növeli meg mesterségesen a házbővítés volumenét, nem vakítja el az ingyen 10 millió Ft és nem fog a szükségleteinél nagyobb hitelt felvenni. Nem utolsó sorban nem indul el egy olyan úton, mely a mesterséges szabályozói megfelelés miatt tele van potenciális időzített bombával.

Hirdetés
Hirdetés