Három banknál már 10 százalék önerővel is kaphatunk lakáshitelt

Három banknál már 10 százalék önerővel is kaphatunk lakáshitelt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-01 Frissítve: 2024-02-05
 

Amikor hitelből vásárol valaki lakást, akkor az egyik legfontosabb kérdés az, hogy honnan tudja majd előteremteni a minimálisan elvárt 20 százalék önerőt. Érthető, hiszen ez egy 80 millió forint vételárú ingatlan esetében 16 millió forint saját forrás meglétét feltételezi. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a bankok nem is feltétlenül elégszenek meg 20 százalékkal, reálisabb 30-50 százalékkal kalkulálni. Van azonban egy lehetőség, amikor 10 százalék önerő is elegendő lehet, ám ez egyelőre csak három hazai banknál elérhető.

A jelzáloghiteleknél általános szabály, hogy a forgalmi érték legfeljebb 80 százalékát hitelezheti meg a bank, a fennmaradó részt saját forrásból kell tudni biztosítani. Ezt az összeget nevezzük önerőnek. Viszont bizonyos feltételek teljesülése esetén akár 90 százalékot is finanszírozhatnak a bankok, vagyis például egy 80 millió forint vételárú ingatlan megvásárlásához 16 millió forint helyett akár 8 millió forint saját megtakarítás is elegendő lehet.

Hirdetés

Hirdetés

Kik kaphatnak 10 százalék önerővel lakáshitelt?

A 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet meghatározott feltételek teljesülése esetén lehetővé teszi, hogy a bankok a forgalmi érték akár 90 százalékáig hitelezzenek egy lakásvásárlást, ami 10 százalékos önerőt jelent. Építési hitelek esetében a forgalmi érték alatt természetesen a várható forgalmi érték értendő.

Ehhez azonban meg kell felelni a jogszabályban rögzített személyi feltételeknek:

  • az igénylők (valamennyi az ügyletben szereplő adós és adóstárs annak számít) egyike sem töltötte be a kérelem befogadásakor a 41. életévét és
  • egyikük sem rendelkezett/rendelkezik lakásban 50 százalékot elérő tulajdoni hányaddal. Fontos, hogy 50 százalékos tulajdoni hányad már nem elfogadható!
  • Illetve kizárólag olyan lakástulajdonnal rendelkeztek/rendelkeznek, amely jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt. Ilyen lehet például egy özvegy házastárs haszonélvezeti joga.

Azt, hogy az igénylő milyen ingatlantulajdonnal rendelkezik, egy 30 napnál nem régebbi ingatlantulajdon fennállásáról szóló hatósági bizonyítvánnyal kell a bank felé igazolni, amelyet díj ellenében a földhivataltól lehet beszerezni. Mivel az igazoláson az ingatlanok címe és helyrajzi száma nem szerepel, erről az igénylőnek nyilatkoznia kell. Ugyancsak nyilatkozni kell arról is, ha valaki korábban rendelkezett lakástulajdonnal.

Jelenleg mindössze három banknál, az OTP Banknál, az Erste Banknál és a K&H Banknál lehet meghatározott feltételek teljesítésekor 10 százalékos önerővel lakáshitelt igényelni, ám a lehetőségek nem mindenütt azonosak. Emiatt célszerű alaposan tájékozódni igénylés előtt.

Mi a helyzet a CSOK Plusz hitellel?

Az összes jelentősebb magyarországi bank  – MBH, Raiffeisen, Erste, K&H, UniCredit, CIB, OTP, Gránit – forgalmazza a CSOK Plusz hitelt, ám közülük csak a már említett háromnál lehet akár 10 százalékos önerővel ingatlant vásárolni. Ezért a pénzintézet kiválasztásakor erre is oda kell figyelni. (A CSOK Plusz hitelek kamata maximum 3 százalék lehet, ám néhány bank ennél is olcsóbban kínálja a konstrukciót. A január 24-én elérhető kamatokról itt írtunk részletesen.)

Kalkulálj
A Bankmonitor CSOK Plusz kalkulátorával ellenőrizhetitek, hogy jogosultak vagytok-e a szuperolcsó, maximum 3 százalékos kamatú lakáshitelre. Ha igen, akkor kérhetitek a Bankmonitor szakértőjének segítségét, aki válaszol a kérdéseitekre és segít megtalálni a számotokra legkedvezőbb ajánlatot adó bankot. A szakértő segítsége számotokra ingyenes.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hogyan segíthet az önerő előteremtésében a Babaváró hitel?

A szükséges önerő előteremtésében a jogosultsági feltételeknek megfelelő házaspárok esetében segíthet a Babaváró támogatás is, ami bár ugyancsak egy hitel, az összegének egy része vagy akár egésze mégis önerő lehet egy lakáshitelnél. Ezzel kapcsolatban azt kell tudni, hogy amennyiben a Babaváró és a lakáshitel szerződések aláírása között nem telt el legalább 90 nap, akkor a Babaváró összegének 75 százaléka számít majd önerőnek, ennél nagyobb különbség esetén azonban teljes egészében önerőként használható fel.

Példaképpen vegyünk egy fiatal házaspárt, akik egy 80 millió forint értékű lakást vásárolnának meg, amire 80 százalékos hitelfedezeti arány mellett 64 millió forint lakáshitelt kaphatnak. Vagyis 16 millió forint önerőre lesz szükségük. Amennyiben a lakáskölcsönnel együtt 11 millió forint Babaváró hitelt is igényelnek, akkor ebből 8,25 millió forint önerőnek, 2,75 millió forint pedig hitelnek minősül, így ennyivel kevesebb, vagyis maximum 61,25 millió forint lakáshitelhez juthatnak hozzá. Ezt azonban bőven kompenzálhatják azzal, ha a Babaváró teljes összegét a lakásvásárlásra fordítják, ebben az esetben ugyanis 7,75 millió forintot kell még ezen felül összeszedniük.

Ha a lakáshitel felvételét követően várnak legalább 90 napot, akkor a Babaváró teljes összege önerőnek számít, vagyis akár az eredeti 64 millió forint lakáskölcsönhöz is hozzájuthatnak. Amennyiben a 11 millió forint Babavárót a lakás megvásárlására fordítják, akkor ezen felül már csak 5 millió forint önerőre lesz szükségük a hitel felvételéhez.

Tovább javíthat a helyzetükön, ha a pár megfelel a jogszabályi feltételeknek, és 10 százalékos önerővel juthat lakáshitelhez. Ez azt jelentené, hogy a példában szereplő 80 millió forintos ingatlan megvásárlására a bank akár 72 millió forint lakáshitelt is adhat, vagyis 8 millió forint önerő is elegendő lehet a számukra. Ha pedig a pár ezzel együtt 11 millió forint összegű Babavárót is felvesz, akkor 69,25 millió forint lakáshitelhez juthatnak (72 millió – 2,75 millió forint), ami azt jelenti, hogy a Babavárón felül nem is lesz szükségük további forrás bevonására.

Ebben az esetben is megtehetik persze, hogy várnak 90 napot, mert akkor megkaphatják az eredeti 72 millió forintot. Ebben az esetben a Babaváróból elég 8 milliót a lakás megvásárlására fordítaniuk, a fennmaradó 3 millió forintból pedig vásárolhatnak bútorokat, vagy akár elvégeztethetnek egy felújítást.

Kalkulálj
A Bankmonitor Babaváró kalkulátorával pillanatok alatt ellenőrizheted, hogy jogosultak vagytok-e támogatásra. Ha igen, akkor a kalkulációt követően felvehetitek a kapcsolatot a Bankmonitor hitelszakértőjével, aki megkeresi számotokra a legjobb ajánlatot adó bankot, valamint válaszol a kérdéseitekre. A segítség ráadásul számotokra díjmentes.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés