Hatalmas segítség érkezett a lakáshitellel rendelkezők számára

Hatalmas segítség érkezett a lakáshitellel rendelkezők számára
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-29 Frissítve: 2018-12-28
 

Egy átlagos lakáshitellel 10-15, vagy akár 20 évig is „együtt élünk”. Mindeközben változnak a kamatok, a bankok által kínált hitelek, a fizetésünk, valamint az ingatlanunk ára is. Előzőek egyenes következménye, hogy szinte „bűn” nem foglalkozni meglévő hitelünkkel: van már esetleg jobb (olcsóbb, vagy biztonságosabb) annál? A Bankmonitor.hu Magyarországon elsőként elindította a meglévő lakáshitelek folyamatos felülvizsgálatát, menedzselhetőségét biztosító ingyenes, online szolgáltatását. A tét akár több millió forint is lehet.

Bankmonitor Hitelkiváltás

Mi történhet egy korábban felvett lakáshitellel?

1. Ha a hitelfelvétel óta csökkent a piaci kamatszint, vagy nőtt a bankok közötti verseny (vagy semmi nem változott, de eredetileg sem a legolcsóbb banknál vettük fel a hitelt), akkor ma elérhető számunkra olcsóbb, azaz alacsonyabb havi törlesztéssel rendelkező kölcsön.

2. Ha emelkedett a fizetésünk és/vagy nőttek az ingatlanárak (a nemzetgazdasági statisztikák alapján ez az emberek 75%-ánál megtörtént), akkor az egyet jelent azzal, hogy javult a hitelminősítésünk, ami miatt kedvezőbb kamatozású lakáshitel is elérhető számunkra.

Az elérhető pénzügyi előny:

Egy eredetileg 20 évre felvett 10 millió Ft-os lakáshitel esetében (12 év hátralévő futamidő mellett), ha 5 000 Ft-tal csökkentjük a havi törlesztőrészletet, akkor a teljes, még hátralévő futamidő alatt 720 ezer Ft-tal tudjuk lefaragni a bank felé a kifizetésünket.

A 2011 és 2014 között felvett lakáshitelek esetében ennél még nagyobb törlesztőrészlet csökkenés valószínűsíthető.

Kiszámolom, hogy mennyit nyerhetek a meglévő lakáshitelem kiváltásával 

3. Ha a jövőbeli kamatemelkedés ellen szeretnénk védekezni, akkor sem maradhatunk tétlenek. Lassú, de fokozatos kamatemelkedés valószínűsíthető a következő 2-3 évben (mely egy jelentősebb nemzetközi politikai, vagy gazdasági bizonytalanság esetén akár gyorsan is bekövetkezhet). A 2017. előtt felvett hitelek esetében a legtöbben változó kamatozású konstrukciót választottak. Ők az elmúlt időszakban boldogok voltak, mert inkább csak a törlesztő részlet csökkenésével szembesültek a kamatok mérséklődése miatt.

A kamatemelkedés megindulásával azonban a folyamat megfordulhat! Emelkedő kamatok = emelkedő havi törlesztő részletek. Tekintettel arra, hogy nagyságrendileg nagyobb ma a kamatemelkedés valószínűsége, mint a kamatcsökkentésé, érdemes átgondolni a hosszú távon rögzített kamatozású hitelre történő váltás lehetőségét. Akár azon az áron is, hogy emiatt kicsivel többet fizetünk havonta, de ezért cserébe a következő 10-15 évben teljes mértékben kiszámíthatóvá válik a hitelünk.

Az elérhető pénzügyi előny:

Tegyük fel, hogy egy még 15 évig fizetendő, jelenleg 9 millió Ft-os tartozással bíró, változó kamatozású lakáshitellel rendelkezünk: 3 %-os kamatemelkedés esetén a banknak fizetendő teljes visszafizetésünk 2,1 millió Ft-tal emelkedhet meg.

Kiszámolom, hogy a kamatváltozás hogyan érinti meglévő hitelemet, érdemes-e biztonságosabb hitelre váltanom?

Egyszer rögzíted a lakáshiteledet és bármikor megnézheted az aktuális banki alternatívákat!

A Bankmonitor egyedülálló szolgáltatása nem csak egy pillanatnyi képet ad. Bármikor visszatérhetsz és megnézheted a banki kínálatból adódó aktuális pénzügyi alternatíváidat. Sőt, amennyiben a piaci kamatszint érdemben emelkedik vagy csökken, értesíteni fogunk, hogy mire számíthatsz a törlesztő részleted változását illetően! Egyszer szükséges bevinni az adataidat (melyhez valószínűleg a meglévő lakáshitel szerződésedre és a netbankodból elérhető adatokra is szükség lesz) és utána jelentős információs (és gyakorlati) segítséget kapsz a hiteled jövőjét érintő kérdéseket illetően.

Nem érdemes máshol hasonló szolgáltatást keresned, mert ezt (is) csak a Bankmonitornál találod meg! Tartsd ellenőrzés alatt lakáshiteledet 2019-től!

Bankmonitor Hitelkiváltás

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés