Hatalmasat ugrik a céges rezsiszámla is! Hogyan spóroljunk?

Hatalmasat ugrik a céges rezsiszámla is! Hogyan spóroljunk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-30 Frissítve: 2022-08-01
 

Akár két-háromszoros áram-, illetve gázköltségekkel számolhatnak augusztustól a cégek is. Célszerű felgyorsítani az energiahatékonysági beruházásokat. Ennek finanszírozásához kedvezményes forrásra is van ígéret, ám a legtöbb esetben akár még a piaci feltételekkel kínált banki hitelek igénylésén is érdemes lehet elgondolkodni.

Jelenleg szinte nincs olyan család, amely ne foglalkozna azzal a kérdéssel, hogy mennyivel nőnek majd a rezsire fordított kiadásai az augusztus 1-jei emelés után. Az új áram és gáztarifák bejelentése nyomán elképesztő kereslet jelent meg minden olyan lehetőség iránt, amely révén az energiafogyasztás mérsékelhető. Sokan telepítenének napelemet a házukra, hőszivattyús rendszerre cserélnék fűtési rendszerüket, de legalább egy kondenzációs kazánt helyeznének fel a régi helyett, szigetelnék házukat, és még sorolhatnánk. Aki teheti, menekül a kifizethetetlen magasságok felé tartó rezsiköltségek elől.

Hirdetés

Hirdetés

Csak a kisfogyasztó vállalkozásoknál nem emelkedik a számla

Jóval kevesebb szó esik mindeközben arról, hogy mi lesz a vállalkozásokat érintő rezsidíjakkal, pedig ezen a területen is a lakosságihoz hasonló léptékű módosításokat jelentettek be az elmúlt hetekben. Egy júniusban közzétett rendelettel tovább szűkítették azon vállalkozások körét, amelyek az egyetemes szolgáltatás keretében vételezhetnek áramot és gázt. (Az egyetemes szolgáltatás keretében a kisebb vállalkozók is hatósági áron, kedvezményes tarifán vásárolhatnak villamosenergiát és földgázt.)

Augusztus 1-jétől csak a legkisebb – 10 alkalmazottnál kevesebbet foglalkozótatók és 2 millió euró alatti árbevétellel rendelkező – vállalkozások maradhatnak az egyetemes szolgáltatás rendszerében. Az energia árszabása pedig a lakosságihoz hasonlóan változott: a kedvezményes ár egy adott mennyiségre (az áramnál 4606 kWh, a gáznál 1489 köbméter éves fogyasztásra) vonatkozik, ezen fogyasztás fölött a vételezés tarifájától függően áramnál 2-2,5-szeres, a gáznál 5,5-6-szoros díjat számolnak fel.

Mennyivel nő a rezsiköltség?

Az, hogy a tarifaváltozás nyomán egy-egy cégnél konkrétan mennyivel nőhet a számla, természetesen minden cégnél egyedi. A nagyságrendek érzékeltetése érdekében itt most két konkrét példára kiszámoltuk ugyanakkor, mennyivel nőhet egy mikrocég áramszámlája a tarifaváltozások miatt, egy olyan esetre, amikor a vállalkozás még maradhat az egyetemes szolgáltatás keretei között, ám fogyasztása túllépi a kedvezményes keretet. (Erre a körre is igaz, hogy az áram ára változott mérsékeltebben, a gáznál az alábbi számoknál jóval nagyobb tehát a növekmény.)

Az egyik cégnél évi 15 ezer kilowattóra fogyasztást vettünk alapul, amelyet az A1-es tarifák szerint fizet. Ennek a vállalkozásnak a villanyszámlája jelenleg évi 560-565 ezer forint körül alakul. Az augusztus 1-jétől érvényes tarifákkal ez évi 1,1-1,15 millióra, közel duplájára ugrik, 540-580 ezer forint a különbözet.

Ott, ahol a tevékenységnek jóval nagyobb az áramigénye, például 50 ezer kilowattóra egy évben, az augusztus előtti tarifákkal számolva 1,81,9 milliós éves villanyszámla 4,2-4,4 millióra emelkedik, ez már több mint kétszerese a korábbinak. Itt a különbözet 2,3-2,5 millió forint.

Ez utóbbi már olyan összeg, amely okán feltétlenül érdemes elgondolkodni minden olyan fejlesztésen, amivel a spórolni lehet.

Hitelképes-e a cégem
Nézd meg, hogy kaphat-e hitelt a céged!
NHP
Bankmonitor
Kérjük adj meg adatokat a cégedről!
Ft
Ft
Jó hírünk van,
céged hitelfelvételre alkalmas.

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Minden kisvállalkozásnak érdemes számolni

Nem csak azoknak a vállalkozásoknak érdemes azonban az energiafelhasználásuk csökkentésén elgondolkodniuk, akiknek a költségei a mostani szabálymódosítás miatt augusztustól biztosan nő. Azokat is előbb-utóbb érinti majd az energiapiacokon kialakult helyzet, akik már az elmúlt években kiszorultak az egyetemes szolgáltatásból, de jelenleg a mostanihoz képest kedvező áron szerződtek korábban a szabadpiacon áram vagy földgáz vásárlására.

Az elmúlt bő egy évben jelentősen megváltozott az árampiac (és persze a gáz is). A most meglévő szabadpiaci megállapodások megújításakor – ha időközben nem enyhül a helyzet az energiapiacon – nekik is a tavaly nyáron vagy az előtt kötött szerződésben szereplőknél jóval zordabb feltételekre kell számítaniuk.

Azoknak a cégeknek, amelyek biztosan tudják azt, hogy ilyen mértékű költségnövekedést nem tudnak majd áraikban érvényesíteni, gazdálkodásukat tehát kritikusan érinti a körülmények ilyen változása, elengedhetetlen, hogy megvizsgálják az esetleges energiahatékonysági beruházási lehetőségeket. Adott esetben ilyen fejlesztésbe kezdjenek.

Kedvezményes forrásra is van ígéret

A Széchenyi Kártya Program Max keretében az energiahatékonyság javítását és technológiaváltást segítő beruházások elősegítése célzó beruházásokra évi fix 0,5 százalékos kamatszinten kínálnak majd a korábban közöltek szerint hitelt. E célra legfeljebb 400 millió forint lesz igényelhető. A programot július 1-jei indulással hirdették meg, a részletes feltételek ismertetésére azonban egyelőre még várni kell. Ilyen hitelre egyelőre még nem fogadnak be kérelmet a bankok.

Azoknak a cégeknek azonban, amelyek érdemi megtakarítást tudnak elérni az energiahatékonyság javításán a jelenlegi árak mellett még akár piaci feltételekkel is megérheti egy ilyen fejlesztés. Nem érdemes tehát várni! Ráadásul, amennyiben a Széchenyi Max részletes feltételei a hiteligény elbírálásának ideje alatt megjelennek, és a vállalkozás a feltételeknek megfelel, kérheti a kedvezményes hitelt is.

A Bankmonitor szakértői mindig felhívják a figyelmet arra, hogy renkívül fontos alaposan tájékozódni a hiteligénylés előtt. Ez a mostani gyorsan változó piaci környezetben különösen fontos. Az elmúlt időszakban ugyanis a korábbiaknál is jóval szélesebbre nyílt az olló a piacon elérhető legolcsóbb és legdrágább ajánlatok között. 

Kalkulálj
Nézd meg milyen feltételekkel juthatsz hitelhez! Ebben segíthet vállalati hitelkeresőnk. Ha elakadnál kérd szakértőink segítségét akár kisebb, akár nagyobb összegű kölcsönre lenne szükséged.
Hirdetés
Hirdetés