100 milliós céges hitelnél 58 millió forint a megtakarítás – Ezt tudja a Széchenyi Max!

100 milliós céges hitelnél 58 millió forint a megtakarítás – Ezt tudja a Széchenyi Max!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-11
 

Cégtulajdonosok tömege várja, hogy elinduljon a nemrég bejelentett Széchenyi Max támogatott vállalkozói hitelprogram. Nem csoda, hisz a tét óriási! Beruházási hiteleknél már most is két számjegyű a kamatelőny (1,5% vs. 10-12%), és ez várhatóan még tovább nő majd.  Na, de hol marad a Széchenyi Max? Mire és miért kell még várni?

Óriási a költségkülönbség!

Annak érdekében, hogy egyértelműen lássuk, milyen hatalmas pénzügyi előnyt jelent a kedvezményes hitelprogram, nézzünk is egyből egy konkrét példát!

Egy vállalkozás 125 millió forintos telephely vásárláshoz 100 millió forint hitelt igényel.

Mit jelenthet ez, ha a jelenlegi piaci kamatszint mellett veszi fel a kölcsönt a cég? Ingatlanvásárlás esetén 10 éves futamidővel számolva, és a további kamatemelkedést kivédve fixált kamatozás mellett jelenleg 12 százalékos kamatszinttel tudunk kalkulálni. A hitel 10 év alatt kifizetett kamatköltsége 66 millió forint.

Ha ugyanezt az összeget a várva várt Széchenyi Max hitelkonstrukcióval finanszírozza a vállalkozás – ahol a kamat akár 10 évre is fix 1,5 százalék, a teljes futamidő alatt –, mindez összesen 8,2 millió forint kamatköltséget jelent.

A különbözet mindent megmagyaráz: közel 58 millió forintot spórol az a vállalkozás, amelyik támogatott hitelből tud beruházni.

A jelenlegi piaci kamatszint olyan magasságba ért már, ami a legtöbb beruházási tervet kimozdítja a rentábilis zónából. Nagyon jó üzletnek kell lennie a megcélzott fejlesztésnek ahhoz, hogy az így fizetendő kamatot a vállalkozás ki tudja termelni.

Hirdetés

Hirdetés

Érthető a vállalkozók türelmetlensége

A Széchenyi Max programot július 1-i indulással hirdetették meg, egyelőre azonban még várat magára. A bankok sem fogadnak még be az új termékre hiteligényeket.

Mi lehet az oka a késlekedésnek? Az új konstrukció fő szabályai ismertek, ahogyan arról a Bankmonitor is korábban már beszámolt. A részletes feltételek azonban egyelőre nem ismertek. Erről annyi jelent meg eddig, hogy a Széchenyi Kártya Programot üzemeltető Kavosz a honlapján teszi majd közzé, de ez mindeddig nem történt meg.

Minden piaci szereplő készül azonban az indulásra. Van például már olyan bank is, amely ma közleményt adott ki arról, hogy napokon belül indul a Széchenyi Max programmal.

Mit tehetünk addig is, amíg a részletes feltételek megjelennek?

Amivel csak lehet, készüljünk előre, hogy ha végre eldördül a startpisztoly, az elsők tudjunk lenni, akik a hiteligényüket elindítják.

Jó tudni
Egy hiteligény átfutási ideje jellemzően 1 hónap, de vannak olyan esetek, ahol több – akár 4-6 hónap – is lehet. Ha érdekel, min múlik, hogy mennyi egy hitelkérelem átfutási ideje, és mit tehetsz a folyamat gyorsítása érdekében, innen tájékozódhatsz.

A részletszabályokat ugyan nem ismerjük, de a cégünk általános hitelezhetősége független a programtól. Az alábbiakat már most érdemes előkészíteni, szükség esetén rendbe tenni:

  • Fontos, hogy pénzügyileg minden rendben legyen vállalkozásunk háza táján – semmi adótartozás, lejárt hitel (még a kapcsolt vállalkozásoknál sem!)
  • Jogi szempontból legyünk makulátlanok – egy folyamatban lévő végrehajtás, esetleg egy kapcsolt vállalkozás felszámolása már kizárhat minket a hitelezhetők köréből.
  • Legyen naprakész a könyvelésünk – biztosan az lesz minden bank első kérése, hogy a legutolsó negyedév végi főkönyvet bekérje tőlünk.
  • Ha beruházást tervezünk, rendelkezzünk kész költségvetéssel – ez természetesen idővel módosulhat, de legalább legyen meg, hogy kitől és pontosan mire tudunk majd friss ajánlatot kérni.

Ne érjen váratlanul az elvárások, adatigények tömkelege. Kérd a Bankmonitor vállalatfinanszírozási szekértőinek segítségét a felkészülésben. Legyél az elsők között, aki biztosan hozzájut egyébként igen rövid időre – csupán fél évre meghirdetett támogatott hitelhez.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

 

Hirdetés
Hirdetés