Határozott lépés az MNB-től – Készülhetünk a további kamatemelésekre is

Határozott lépés az MNB-től – Készülhetünk a további kamatemelésekre is
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-28
 

Jelentős mértékben, 185 bázisponttal, 5,9 százalékról 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa mai ülésén. A döntést követően a magyar jegybank alelnöke, Virág Barnabás azt is jelezte, hogy a monetáris szigorítás mindaddig tart majd, amig az infláció tetőzése nem látszik. Ez a jelenlegi prognózisok szerint legkorábban ősszel várható.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa mai ülésén az alapkamatot 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte. Ezzel párhuzamosan az egynapos jegybanki betét és hitel, valamint az egyhetes fedezett hitel kamata 135 bázisponttal nő, így a betét kamata 7,25, a hiteleké 10,25 százalék lesz június 29.-étől .

Összezárják a két irányadó kamatot

A döntést követő háttérbeszélgetésen az is egyérelművé vált, hogy az eddigi két irányadó ráta (az alapkamat és az egyhetes betéti kamat) összezásáról is döntés született. A gyors beavatkozás lehetőségét fenntartva a jegybank szükség esetén továbbra is változtat az egyhetes betéti tenderek kamatán, ilyen esetben azonban a havonta megtartásra kerülő, kamatdöntő üléseken az alapkamat legalább ezen emelés(ek) mértékével változik. (Mivel az egyhetes betét kamata jelenleg 7,25 százalék ez egyben azt is jelenti, hogy a csütörtöki tenderen legalább 7,75 százalékra emelik ezt a rátát.)

Jó tudni
A testület mai döntését feszült várakozások előzték meg miután tegnap a forint újabb történelmi mélypontra gyengül az euróval szemben, megközelítve az 405 forintot. A kérdés ugyanakkor elsősorban az volt, hogy a testület kamatdöntő ülését a megelőző időszak ütemében, 50 bázisponttal folytatódik a szigorítás vagy határozottabb, 100 bázispontos lépésre kerül sor. Az MNB Monetáris Tanácsának mai döntése erős meglepetésként értékelhető tehát. A forint a mai napot mérsékelten 400 forint fölött kezdte, a kamatdöntés bejelentését kövőtően azonnal nagyot erősödött, 397 forint alá is leszúrt az árfolyam. Ezt követően az euró árfolyama 397,5-399 forint között mozgott.

Hirdetés

Hirdetés

Cél az infláció letörése

A döntés indoklásaként Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke a bejelentést követő háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a jegybank legfontosabb feladata jelenleg a másodkörös inflációs hatások elkerülése és az inflációs várakozások horgonyzása. Ennek érdekében kitartó, határozott monetáris szigorítási ciklus jön, amely addig tart, ameddig az infláció nem tetőzik.

Fontos
A jegybank frissített növekedési és inflációs prognozisát csütörtökön publikálják. A fő számokat ugyanakkor a szokásoknak megfelelően közölték. Az MNB friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság növekedése a romló külső konjunktúra hatására lassul. Idén a hazai GDP 4,5-5,5 százalékkal, jövőre 2,0-3,0, 2024-ben 3,0-4,0 százalékkal nőhet. Az inflációt illetően Virág Barnabás kiemelte, hogy az átárazások májusban is lényegesen meghaladták a szokásos mértéket. A külső hatások pedig továbbra is gyorsan beépülnek a fogyasztói árakba. Az árdinamika az MNB várakozásai szerint az őszi hónapokban tetőzik, majd ezt követően mérséklődik. Az idei év egészére vonatkozóan a fogyasztóár-index 11-12,6 százalék, jövőre 6,8-9,2 százalék között lehet, 2024-ben pedig már az inflációs céllal (3%) összhangban alakul majd.

A jelentős kamatemelésről szóló döntést tehát – ahogy az előzetesen közölt inflációs prognózis adatain is látszik – az indokolta, hogy az új előrejelzés alapján az infláció tovább emelkedik, és még jövőre is meghaladja majd a 3 százalékos jegybanki célt. Az idei évet illetően pedig az év második felében végig a kétszámjegyű tartományban marad. Ez egyben azt jelenti, hogy a következő hónapokban akár jelentős további kamatemelésekre is felkészülhetünk.

Tovább emelkedhetnek a hitel- és betéti kamatok is

Arról, hogy az alapkamat alakulása hogyan hat személyes pénzügyeinkre korábban részletesen is írtunk, itt most csak a közeljövőben várhatóan bekövetkező változásokra hívjuk fel a figyelmet.

A jegybank lépése közvetlenül, és viszonylag gyorsan azokat a magánszemélyeket és vállalatokat érinti majd, akik a közeljövőben terveznek hitelt felvenni. Az irányadó kamat emelkedése növeli ugyanis a bankok forrásköltségeit (amilyen áron a hitelnyújtáshoz szükséges pénzhez jutnak), ami maga után vonja majd, az általuk kínált kölcsönök kamatának emelését is. Így az új szerződéseket már a jelenleg elérhetőnél várhatóan magasabb kamattal kínálják majd a pénzintézetek.

Fontos
A jegybank ma jelentős kamatemelésről döntött, nem jelenti azonban ez azt, hogy hasonlóan gyorsan, ugyanebben a mértékben kell a hitelkamatok növekedésére számítani. Egyrészt azért, mert ezek egy részét a piaci hozamok alakulásán keresztül már beárazta a piac. Másrészt a további emelkedés is jóval fokozatosabb lesz, mint az irányadó ráta változása.

Meglévő hitelek esetén a kölcsönökkel összefüggő költségek növekedésére kell készülniük azoknak a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak, akiknek változó kamatozású hitelük van. Ezeknek a kölcsönöknek a kamata jellemzően a Budapesti Bankközi Hitelkamatláb, a Bubor értékéhez kötöttek (Bubor plusz kamatfelár számítással). Az alapkamat (és az MNB tenderén az egyhetes betétre meghirdetett kamatszint) növekedésének következményeként pedig a Bubor fixingek további emelkedése várható.

Fontos
A hosszabb kamatperiódusú 3-5-10-20 évre fixált hiteleknél a kamat kizárólag a kamatperiódus lejártával változhat.

Az alapkamat alakulása természetesen hatással lesz a betéti kamatokra is. Itt azonban még annál is jóval lassabban, és kisebb lépésekben végbe menő folyamatra érdemes számítani, mint amit a hiteleknél tapasztalhatunk.

Nő a támogatott hiteleken elérhető pénzügyi előny

A magánszemélyek és a vállalkozások számára is elérhetőek jelenleg is támogatott kölcsönök. Gondolva itt például a lakosság körében nagyon népszerű Babaváró hitelre, illetve a vállalkozásoknak a Széchenyi Kártya Program keretében igénybe vehető kölcsönökre. Előbbi, ha a gyermekvállalással összefüggő feltételek teljesülnek kamatmentes, sőt, három gyerek születése esetén a teljes tartozást elengedik. Utóbbinál a július 1-jétől elérhető Széchenyi Kártya Program Max konstrukciók a futamidő alatt végig fix 0,5-3,5 százalékos kamatot kell csak fizetni, ami kétszámjegyű pénzromlás és piaci kamatok idején óriási megtakarításra ad lehetőséget.

Ezeknek a támogatott forrásoknak az igénybe vétele révén elérhető pénzügyi előny a piaci kamatok emelkedésével folyamatosan nő. A kölcsönfelvételek tervezésekor minden esetben érdemes tehát alaposan körülnézni. Ebben segíthetnek a Bankmonitor szakértői, legyen szó otthonteremtési, esetleg lakásfelújítási támogatásról, vagy akár kedvezményes vállalkozói hitelekről.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés