Haverok, buli, diákmunka – Mennyibe kerül egy diákszámla?

Haverok, buli, diákmunka – Mennyibe kerül egy diákszámla?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-06-11
 

Pénteken lezárul a tanév és végre kezdetét veszi a jól megérdemelt nyári szünet. Főként a nyaralás, a pihenés, a bulizás, ami mindenkit foglalkoztat, de sokan már a pénzkeresés gondolatával is kacérkodnak. Munkavállaláshoz a legtöbb esetben elengedhetetlen a bankszámla, ezért segíteni szeretnénk a választásban. Kíváncsi vagy, hogy melyik bank vezetné legolcsóbban a bankszámládat? Kinél a legolcsóbb a bankkártya? Melyiknél vehetsz fel készpénzt a legkedvezőbb díjakkal? Cikkünkből megtudod a válaszokat.

A diákszövetkezetek a legtöbb esetben bankszámlára utalják a fizetésed, ezért ha még nem rendelkezel saját számlával, elsőként nyitnod kell egyet. A legtöbb banknál ezt már 18 éves kor alatt is megteheted, mindössze szüleiddel kell a bank egyik fiókját felkeresned.

Diákként abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy számos banki szolgáltatást díjmentesen, vagy kedvezményesen vehetsz igénybe. Több banknál nem kell havidíjat fizetned, többnyire a bankkártya is ingyenes (legalább az első évben) és általában kedvezményes készpénzfelvételre is van lehetőséged. Számládhoz netbankot is be lehet állítani, így akár online átutalásokat tudsz indítani, a számlamozgásokról pedig sms-ek útján is tudsz tájékozódni.

Ugyan nem minden nagybanknál tudsz számlát nyitni, de az ajánlatok között biztos, hogy megtalálod az igazit. Elsőként döntsd el, hogy mire fogod a számlát használni, így könnyebb lesz a megfelelőt kiválasztani. Például,

  • ha vásárlás helyett bankkártyáddal inkább készpénzt vennél fel, akkor olyan számlát válasz, amelyiknél a legolcsóbban teheted ezt meg. Igyekezz olyat választani, ahol a bankkártyáért nem kell külön fizetni.
  • ha nincs szükséged készpénzre, mert inkább vásárolnál a bankkártyával, vagy csak utalgatnál a számláról, akkor olyat keress, amelyiknél az utalásokért kell kevesebbet fizetned.

Ilyen és ehhez hasonló gondolatokon kell eltöprengened. Persze tudjuk, hogy ez nem mindig olyan egyszerű, ezért álljon itt egy rangsor kiindulásként. A táblázatban számszerűsítettük, hogy átlagos számlahasználat mellett mennyit kell havonta az első és a második évben a banknak fizetned. Az évek szerinti bontásra azért van szükség, mert több esetben a bankkártya díja változik a második évben.

diak1

Kíváncsi vagy, hogy milyen díjakkal számoltunk? A jobb átláthatóság és a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében az alábbi táblázatba gyűjtöttük a legfontosabb díjtételeket. Kattints a képre és máris megtekintheted a részleteket!

diak2_kicsikSzeretnél részletesebb összehasonlításokat is? Használd az oldalunkon található számlacsomag-választó kalkulátort! Segítségével tetszőleges beállítások mellett tudsz kereséseket futtatni, így garantált, hogy rövid idő alatt megtalálod az igazit.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés