Hiába csökken az alapkamat, meglepetés érhet a kamatstop végén

Hiába csökken az alapkamat, meglepetés érhet a kamatstop végén
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-18
 

Meghosszabbították a kamatstopot 2023. év végéig. A döntés bejelentésekor elhangzott, hogy addig marad az intézkedés, amíg az alapkamat 10 százalék alá nem csökken. Akkor már kezelhető szintre csökkennek a piaci hozamok, ezáltal a hitelkamatok sem emelkednek meg drasztikusan. De tényleg minden hitelnél ez fog történni?

A kamatstop számos kölcsönt véd a kamatok drasztikus emelkedésétől. A kérdéses hitelek kamata egy piaci mutatóhoz kötött, a kamatstop pedig azt eredményezi, hogy a mutató egy korábban érvényes, kedvezőbb értéke alapján határozzák meg az érintett hitelek kamatát kamatfordulókor.

A kormány kommunikációja alapján az intézkedés addig marad velünk, amíg a az alapkamat nem csökken 10% alá, ezt várják idén év végére. Miért ehhez az időponthoz kötik a kivezetést? Ekkor várható, hogy a pénzpiaci mutatók értéke olyan szintre csökken, hogy az adósok terhei sem emelkednek érdemben. 

De tényleg minden esetben automatikusan azonnal csökkenne az érintett hitelek kamata az alapkamat csökkenésekor?

Hirdetés

Hirdetés

Nem a kamatstop kivezetéskor érvényes hozamszintek alapján árazódnak át a kölcsönök

A kamatstoppal kapcsolatban van egy tévhit: a kamatstoppal meghatározott kamatszint egészen a következő kamatfordulóig velünk marad. A kormányrendelet azonban azt mondja ki, hogy a kamatstop ideje alatt kell a csökkentett referencia-kamatláb alapján meghatározni a kamatot, a kivezetést követő időszakra nem tartalmaz a rendelet konkrétumokat. Ez alapján joggal feltételezhető, hogy a kamatstop nem nyit új kamatperiódust, a kivezetést követően pedig az azt megelőző utolsó kamatfordulókor érvényes értékek alapján kell a továbbiakban a kölcsön törlesztőrészletét meghatározni.

De mit is jelenthet mindez, nézzük meg egy egy éves kamatperiódusú jelzáloghitel példáján keresztül. Induljunk ki abból, hogy a fennálló tartozás 6 millió forint, a hátralévő futamidő 12 év, a referenciamutató értékére pedig fix 3 százalék kamatfelár jön a kölcsönre érvényes kamat meghatározásakor. Induljunk ki abból, hogy a hitel kamata minden évben májusban módosul.

A kölcsön jelenlegi kamata – a kamatstop védelme miatt – 5,40 százalék. (2,40 százalék volt az egy éves BUBOR értéke 2021. október végén, melyre 3 százalékpont felár jön még.) A hitel aktuális törlesztőrészlete 56 705 forint. De mi történne jövő januárban?

Induljunk ki abból, hogy minden a kormány tervei szerint alakul és a kamatstop kivezetésre kerül. Ebben az esetben a hitel kamata a szerződés szerint megemelkedne, új kamatperiódus nem indulna, vagyis az utolsó átárazódáskor érvényes feltételekkel változna meg a hitel kamata. Ez alapján – függetlenül attól, hogy a BUBOR értéke hova csökkent a kamatstop ideje alatt – az idén április végi értékek alapján árazódna át. Az egy éves BUBOR értéke akkor 14,98 százalék volt, vagyis a hitel kamata 17,98 százalékra emelkedne. A törlesztőrészlet emiatt jövőre 98 997 forintra ugrana fel. Ez a szint egészen májusig megmaradna, amikor a hitel újabb kamatfordulója elérkezne.

Vagyis a pénzpiaci hozamok érdemi csökkenése nem eredményezi a kamatstop kivezetését követően azt, hogy az érintett kölcsönök kamata azonnal csökkenne. Azok csak a következő kamatfordulókor válnának olcsóbbá.

Jó tudni
Természetesen az év végéig még sok idő van, addig a jogalkotó módosíthatja a jogszabályt, vagy adhat ki olyan jogértelmezést, ami nem egyezik a Bankmonitor szakértőinek jelenlegi véleményével.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés