Hitelből szeretnéd kivásárolni üzlettársad? Akkor ezt olvasd el!

Hitelből szeretnéd kivásárolni üzlettársad? Akkor ezt olvasd el!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-20 Frissítve: 2022-04-28
 

Mi köze van az adósságfedezetnek ahhoz, hogy mekkora tulajdonrész megvásárláshoz igénylünk banki hitelt? Egyáltalán mi az, hogy adósságfedezet? Egy rövid útmutató következik cégfelvásárlás, üzletrész kivásárlás finanszírozáshoz.

A bank számára a legfontosabb kérdés amikor egy hiteligényről dönt, hogy lesz-e a vállalkozásnak elég pénze az adósságszolgálat teljesítésére, magyarán a tőketörlesztés és a kamatok esedékes összegének kifizetésére, stabilan a futamidő végéig. Ehhez elsősorban a megvásárolni kívánt társaság működési eredményét (az EBITDA-t, a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti eredményt) és annak várható alakulását nézik meg.

Az adható hitel mértékének megállapításakor a jellemző banki elvárás, hogy az éves hitelköltség összegénél legalább 30 százalékkal magasabb legyen az EBITDA – maradjon tehát valami puffer a rendszerben arra az esetre, ha a futamidő alatt nem várt eredményromlás következne be. (Ez az az ominózus 1,3-as DSCR-elvárás, vagy hitelfedezeti elvárás, amelyet hosszú távú hiteleknél emlegetni szoktak.)

Amikor a bank ezeknek a feltételeknek a meglétét, teljesülését vizsgálja egyáltalán nem mindegy, hogy a teljes működési eredményt vagy annak csak egy részét veheti figyelembe. Ha ugyanis egy vállalkozás csak egy üzletrész megvásárlására kér hitelt, akkor

  • a bank csak olyan arányban veheti figyelembe a céltársaság működési eredményét, amilyen mértékben a hitelt igénylő cég tulajdonrészt szerez. Sőt, ha
  • a megszerzett tulajdon nem jelent többséget, nem finanszírozza az ügyletet.

Ez utóbbinak a magyarázata egyszerű: ha a vevő nem kerül olyan helyzetbe, hogy az eredmények alakulását befolyásoló döntésekre meghatározó hatása legyen, akkor nincs biztosíték arra, hogy a hitel futamideje alatt a törlesztés fedezete (az EBITDA) úgy alakul majd, ahogy az a hiteligénylés mellé benyújtott tervekben szerepel.

Egy céges adásvételi szerződés feltételeinek kidolgozásakor logikusnak tűnhetne, hogy akár több lépésben kerüljön egy vállalkozás tulajdonába a céltársaság – könnyebben finanszírozható lenne az ügylet, ha kisebb tulajdoni hányadokat kellene egy-egy lépésben megvásárolni -, a fentebbiek alapján azonban ez kizárná annak lehetőségét, hogy banki hitelt is igényeljen a vállalat az akvizícióhoz.

A cégeladások és –felvásárlások piaci, hitelezési sajátosságainak ebben a cikkben csak egy kis szegletét érintettük. Ezek nagyon bonyolult tranzakciók, amelyek finanszírozása is rendkívül összetett. Már a tervek megfogalmazódása, az ügylet előkészítése során célszerű pénzügyi szakértőt bevonni a munkába. A Bankmonitor szakértői a banki vállalati finanszírozás területén rendelkeznek releváns tapasztalattal és széleskörű piacismerettel. Tapasztalataink szerint tanácsadói támogatással az ügyletek költségei érdemben mérsékelhetők, átfutásuk jelentősen rövidíthető.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés