Hitelfedezeti biztosítás: mikor lehet megkötni a szerződést?

Hitelfedezeti biztosítás: mikor lehet megkötni a szerződést?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-07
 

Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a banki hitelszerződést. Nagyon jó, hogy sokan vannak, akik mihamarabb szeretnének gondoskodni családjukról és önmagukról. Megmutatjuk, hogy lehet ezt a legjobban csinálni!

Időzítés

A hitelfedezeti biztosítást a legtöbb esetben a hitelszerződéssel egyidőben lehet megkötni. A bankok által ajánlott biztosítások nem adnak túl nagy mozgásteret ebben a kérdésben, mivel, ha nem akarsz kötni, később ezt már nem tudod majd megtenni.

A bankfüggetlen biztosítások esetében más a helyzet: meglévő hitelszerződések mellé is lehet hitelfedezeti védelmet vásárolni. Ilyen a Bankmonitor Biztonság és az Optimális biztosítások.

Ha nincs hitelszerződés, akkor biztosítást sem lehet kötni. Miért?

Jogi oldalról nézve a hitelfedezeti célú biztosítások megkötésekor aláírt hitelszerződéssel kell rendelkezned. Díjkalkuláció szempontjából azért fontos a hitelszerződés megléte, mert a biztosítás díját a hitelszerződés paraméterei határozzák meg. Az életkorodon kívül a biztosítási összeg, a kamatláb, a futamidő, a törlesztőrészlet szükséges ahhoz, hogy a biztosító pontos díjat tudjon mondani. Ha egy jövőbeni – tegyük fel, fél évvel később megkötendő – hitelszerződést akarnál alapul venni egy biztosítás jelenlegi megkötéséhez, akkor ezek az adatok nem állnának rendelkezésre.

Egy előzetes hitelkalkulációt sem lehet alapul venni egy a mostanihoz hasonló gyorsan változó gazdasági környezetben. Nem lehet tudni pontosan, hogy milyenek lesznek a hitelkamatok fél-egy év múlva, ami befolyásolhatja a futamidőt és a felvett hitelösszeg nagyságát is.

Egyszóval minden változik, csak az aláírt szerződés a biztos.

Klasszikus hitelfedezeti piac

A hitelezéssel foglalkozó kereskedelmi bankok – néhány kivételtől eltekintve – olyan hitelfedezeti életbiztosítást kínálnak ügyfeleinek, amely az adott hitel felvételekor megköthető. Más bank által folyósított hitelszerződésre nem vonatkoznak és az adott banknál korábban felvett hitel mögé sem állíthatók be. A bankkal szoros együttműködésben egy biztosítótársaság nyújtja a terméket a bank számára, amelyben a bank a biztosítás szerződője, a hitelfelvevő adós pedig tagjaként csatlakozik a biztosítási csoporthoz. Az életbiztosítási védelem minden termékben alap, amely mellett más szolgáltatások, egészségkárosodásra (rokkantság), munkaképesség csökkenésére, ideiglenes keresőképtelenségre, munkanélküliségre szóló fedezetek is megjelennek.

Haláleset és egészségkárosodás esetén a biztosítási összeg kifizetése, a többi szolgáltatás esetében a törlesztőrészlet átvállalása a biztosítási szolgáltatás.

Mivel a kedvezményezett a bank, így a biztosítási összeg mindig az aktuális tőketartozás mértékével egyenlő, vagyis folyamatosan csökken a futamidő alatt.

Lényegében a klasszikus hitelfedezeti biztosítások a bank bizonyos kockázatait csökkentik, mivel garanciát jelentenek arra, hogy a hitel visszafizetése megtörténik akkor is, ha az adós meghal, vagy olyan egészségi állapotba kerül, amely ellehetetleníti a hitel törlesztését. A keresőképtelenségi, munkanélküliségi szolgáltatások szintén a törlesztőrészlet fizetésének folytonosságát hivatottak biztosítani.

A banki hitelfedezeti biztosítások esetében nincs termékválaszték, az adott bank csak a saját csoportos termékét forgalmazza, amelyet a saját hitele fedezetéül kínál. Ha hitelt veszel fel, számodra az az alternatíva, hogy nem veszed meg a terméket. Ha később mégis úgy gondolnád, hogy szükséged lenne a védelemre, a bankod már ebben nem fog tudni segíteni, így egy bankfüggetlen biztosítási konstrukciót kell keresned.

Bankfüggetlen termékek

A bankfüggetlen csoportos hitelfedezeti célú biztosítások a legtöbb magyarországi bank által folyósított hitel fedezeteként megköthető. Nagy előnyük, hogy már régebben fennálló hitelszerződés mögé is beállíthatók. A szolgáltatási kör hasonló, mint a banki termékek esetében, mivel ebben az esetben is a hitel visszafizetését vagy törlesztését segítik. Fontos különbség, hogy meg lehet jelölni kedvezményezettnek a bankot, de nem kötelező, így a család döntheti el, hogy hol van a legnagyobb szükség a biztosító által folyósított összegre.

Bankmonitor Biztonság Csoportos Személybiztosítás

A bankfüggetlen csoportos hitelfedezeti célú biztosítások piaca nem túl széles. Ezért is döntött úgy a Bankmonitor, hogy létrehozza a Tudatos Pénzügyi Döntések Egyesületet, amely szerződője a Bankmonitor Biztonság nevet viselő csoportos személybiztosításnak.

Ez a biztosítás csak a Bankmonitor online felületén keresztül érhető el. Ha érdeklődsz a termék iránt regisztrálj az oldalunkon. Ügyfélportálunkon létrehozunk a számodra egy fiókot, amelyet csak te érhetsz el. Itt egy nagyon egyszerű folyamaton keresztül 100 százalékban papírmentesen tudsz csatlakozni a Bankmonitor Biztonság csoportos Személybiztosításhoz, a díjfizetést is meg tudod oldani a fiókodban bankkártyával.

A biztosítás lejáratáig megőrizzük neked a szerződésedhez kapcsolódó dokumentumokat elektronikusan, így azok bármikor elérhetők a számodra.

Bankmonitor
Csoportos
Személybiztosítás
Töltsd ki az űrlapot, és tudd meg hogyan tudod fizetni a hiteledet baj esetén is!

Bankmonitor
Válaszd ki a hiteleidet, add meg a
tartozás összegét!
Ft
Ft
Ft
MÁR CSAK EGYETLEN LÉPÉS!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

A hitelfedezeti biztosítás részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Milyen esetekben véd?
  • Mennyibe kerül a szolgáltatás?
  • Mennyit fizet a biztosító?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a hitelfedezeti biztosítás részleteit emailben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A termék

A biztosítási terméket az NN Biztosító nyújtja, amely a magyar életbiztosítási piac egyik legjelentősebb szereplője.

A Bankmonitor Biztonság Csoportos Személybiztosítás sok újdonságot tartalmaz, amely eddig nem volt jelen a bankfüggetlen csoportos biztosítások piacán. Az egyik ilyen újdonság, hogy a termék három szolgáltatási csomagot tartalmaz, amelyek külön-külön is megköthetők.

Az Élet fantázianevű szolgáltatáscsomag haláleseti és 70 százalék, vagy annál súlyosabb egészségkárosodás esetén fizeti ki a biztosítási összeget. A következő újdonság, hogy a csoportos hitelfedezeti célú biztosítások piacán ez az első termék, amelyben a biztosítási összeg nem csökken úgy, ahogy hiteltartozásod, hanem állandó a futamidő alatt. Ennek az az előnye, hogy a kezdeti hitelösszeggel azonos biztosítási összeg folyamatosan ugyanolyan védelmet jelent neked és a családod számára, mint a hitelfelvételkor.

Példa

Az alábbi ábrán bemutatjuk, mi a különbség a csökkenő és az állandó hitelfedezeti védelem között.

A csökkenő fedezet azt jelenti, hogy a kezdeti hitelösszeg nullára csökken a futamidő végére. A példában 20 millió forintról, vagyis a kezdeti hitelösszegről indul a csökkenés. A tartam alatt az átlagos hitelösszeg így 13, 2 millió forint.

Az állandó fedezet, vagyis a Bankmonitor Biztonság esetén nincs csökkenés, a futamidő utolsó évében is 20 millió forint a biztosítási összeg.

Ennél a terméknél a bank nem kap semmit, mivel a kedvezményezett a családod, az örököseid, vagy akit éppen megjelöltél. A biztosító szolgáltatásait az általad megjelölt kedvezményezett kapja meg, és úgy gazdálkodik vele, ahogy jónak látja. Kifizetheti belőle a hiteltartozást, de elköltheti másra is, ha a törlesztőrészletek fizetése nem okoz gondot.

A Jövedelem fantázianevű szolgáltatáscsomag keresőképtelenség esetén a hitel törlesztőrészletével azonos összeget fizet neked. Ugyanez a szolgáltatás, ha alkalmazott vagy és regisztrált munkanélkülivé váltál. Ha vállalkozó vagy, a munkanélküliség esetére szóló szolgáltatás nem igazán értelmezhető, így a biztosító ehelyett kórházi napi térítést nyújtó szolgáltatást biztosít a számodra.

A hosszú futamidő alatt sok minden változhat az életedben így lehet, hogy alkalmazottként kezded a hiteledet törleszteni, majd később vállalkozó leszel. Ez nem lesz probléma a biztosítás szempontjából, mivel a szolgáltatás igénybevételekor kell megmondanod, hogy a munkanélküliség és a kórházi napi térítés közül melyiket választod.

A Komplex fantázianevű szolgáltatáscsomag az Élet és Jövedelem csomag együttes szolgáltatásait tartalmazza.

A Bankmonitor Biztonság csoportos Személybiztosítással három hiteltípus, jelzáloghitel, Babaváró hitel, személyi kölcsön mögé állítható be. Ha a hiteledet régebben vetted fel, akkor is tudsz csatlakozni a biztosítási csoporthoz.

Összefoglalás

Ha hitelfedezeti célú biztosítást szeretnél kötni, mindenképpen várnod kell addig, amíg a hitelszerződést aláírod. Csak ebben az esetben lesz egy olyan dokumentum a kezedbe, ami alapja lehet egy biztosítási szerződésnek.

A hitelfedezeti biztosítások alapvetően csökkenő fedezetet biztosítanak, de a Bankmonitor Biztonság állandó fedezetet nyújt. Ez a konstrukció a hitel teljes futamideje alatt a kezdeti hitelösszeggel azonos biztosítási védelmet nyújtja neked és családodnak.

Regisztrálj az oldalunkon és szakértő tanácsadónk segítségével csatlakozz a biztosítási csoporthoz!

Bankmonitor Biztonság

Hirdetés
Hirdetés