Hogyan hagyhatod ki házas/élettársadat a lakáshiteledből?

Hogyan hagyhatod ki házas/élettársadat a lakáshiteledből?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-04
 

Lakáshitelt szeretnél igényelni, de nem szeretnéd, hogy a házastársad is bekerüljön a hitelügyletbe? Alapesetben a párodat a bankok adóstársként szerepeltetnék a hiteledben, ez azonban akár az igénylés sikerét is veszélyezteti. Szerencsére a legtöbb pénzintézetnél van mód a házas/élettárs kihagyására.

Egy bank lakáshitel igénylésnél elvárja, hogy házas/élettársad is bekerüljön a hitelügyletbe adóstársként. Egy háztartásban éltek, közös költségvetésből gazdálkodtok, emiatt jogosnak tűnik a kérés, hogy a kölcsön terheit is közösen viseljétek.

Elképzelhető, hogy nem szeretnéd, hogy a párod bekerüljön a lakáshiteledbe, mert teljesen függetlenek vagytok pénzügyileg. De sajnos az is előfordulhat, hogy házasságod megromlott és pont azért lenne szükséged hitelre, hogy kifizethesd a volt párod tulajdoni hányadát. Ezekben a helyzetekben bizony meg is hiúsulhat a hiteligénylés, ha ragaszkodik a bank a házas/élettárs hitelügyletbe bevonásához.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen feltételekkel hagyható ki a párod a hitelügyletből?

Szerencsére erre a helyzetre is van megoldás és a legtöbb banknál hitelképes lehetsz a párod bevonása nélkül is. Nézzük milyen lehetőségek vannak erre:

1. A fedezetül felajánlott ingatlan nincs a tulajdonotokban.

A lakást egy harmadik személy ajánlja fel fedezetként, az nem a Ti tulajdonotokban van. Természetesen ez azt jelentené, hogy azt a harmadik személyt kellene bevonni a hitelügyletbe adóstársként, fedezet tulajdonosaként. Ha lakást vásárolnál magadnak, akkor pedig nem lehet az az ingatlan a fedezet, hiszen abban az esetbe máris bekerülne a hitelügyletbe a házastársad is.

Az viszont elképzelhető, hogy lakást vennél és a szüleid meglévő ingatlana lenne a szükséges lakáshitel fedezete. Ebben az esetben te lehetsz az adós, a szüleid pedig a fedezet tulajdonosai, zálogkötelezettek. Viszont az élettársadat, házastársadat ki lehetne hagyni a hitelből.

2. Meglévő házasság előtt szerzett lakásod ajánlod fel fedezetként

A házasság előtt szerzett lakás nehezebben válhat közös vagyonná, abból válás esetén a másik fél nem követelhet tulajdonrészt, ezért ilyen ingatlan fedezete mellett akár egyedül – párod kihagyásával – is igényelhetsz lakáshitelt.

3. Örökléssel, ajándékozással szerzett ingatlanod lenne a hiteled fedezete

Ha ilyen módon került a tulajdonodba lakásod és azt ajánlanád fel fedezetként, akkor párodat nem kell adóstársként a hitelbe bevonnod.

Az azonban jól látható, hogy mindhárom eddigi lehetőséghez szükség van a vásárlásra kinézett lakáson felül egy további ingatlanra is, amely a hitel fedezete lenne. Van azonban olyan megoldás is, amelynél erre nincsen szükség.

4. Vagyonközösség megszűntetéséről szóló szerződést köthetsz a pároddal

Megállapodást köthettek a pároddal – melyet ügyvédi vagy közjegyzői okiratba kell foglalni -, ez alapján kihagyható párod a hitelügyletből. A  megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy a fedezetül felajánlott lakás a te különvagyonodba kerül. Továbbá a hitel törlesztését is a te külön jövedelmedből fogod rendezni és ezzel kapcsolatban a jövőben sem lesz követelésetek egymással szemben.

5. Folyamatban van a válással kapcsolatos bírósági eljárás

Ha már annyira megromlott a kapcsolat, hogy válásra kerül a sor, akkor sem szükséges megvárnod a jogerős válási végzést. Viszont be kell nyújtanod a bank felé is a bíróságnak beadott dokumentumokat, amelyekből ki kell derülnie hogyan is szeretnétek meglévő vagyonotokat megosztani egymás között.

Nem biztos, hogy valamennyi pénzintézet elfogadja az összes fenti lehetőséget. Érdemes lehet a bank kiválasztása előtt egyeztetni a Bankmonitor szakértőjével. Ha pedig a számodra legkedvezőbb ajánlatot szeretnéd megtalálni, akkor használd a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés