Hogyan kaphat külföldi állampolgár lakáshitelt, Babavárót vagy CSOK-ot?

Hogyan kaphat külföldi állampolgár lakáshitelt, Babavárót vagy CSOK-ot?
Hirdetés
Hirdetés

Egyre gyakoribb, hogy Magyarországon dolgozó külföldi állampolgár venne fel lakáshitelt idehaza, de olyan családokkal is mind többször találkoznak a Bankmonitor szakértői, ahol az egyik fél magyar, míg a másik külföldi. Megnéztük, ők mire számíthatnak hiteligénylésnél, illetve akkor, ha CSOK-ot vagy Babavárót vennének igénybe.

Lakáshitelt külföldi állampolgárok is igényelhetnek a magyar bankoktól, ám néhány feltételt teljesíteniük kell ehhez. Az első és legfontosabb elvárás a magyarországi állandó lakcím megléte, amit lakcímkártyával is igazolni kell. Az EU vagy EGT (Európi Gazdasági Térség) országok állampolgárai az úgynevezett regisztrációs igazolással igényelhetnek lakcímkártyát. Az EU-n és EGT-n kívüli országok állampolgárai azonban csak akkor kaphatnak magyar lakcímkártyát, ha rendelkeznek tartózkodási engedéllyel vagy letelepedett státusszal.

A lakcímkártyán túl a másik fontos és nélkülözhetetlen dokumentum a magyar adókártya, hivatalos nevén az adóazonosító jel, ami egyébként a munkavállalásnak is feltétele. Az adókártya igényelhető elektronikus úton, egy 20T34-es számú nyomtatvánnyal a NAV oldalán, amihez természetesen Ügyfélkapu regisztrációra lesz szükség. Emellett a kérvény beadható személyesen vagy postai úton is, ez utóbbi esetben ugyancsak a 20T34-es nyomtatványt kell kitöltve eljuttatni a NAV címére. Az átfutási idő ekkor 15 nap, vagyis a benyújtást követően ennyi időn belül érkezik meg a dokumentum.

Hirdetés

Hirdetés

Eltérések a bankok között

Ugyancsak fontos a meglévő, lehetőleg határozatlan idejű munkaszerződés, ugyanis a bankok a határozott idejű munkaszerződésekkel szemben számos speciális elvárást támaszthatnak. Ez persze még nem jelent automatikus elutasítást, ám mindenképpen érdemes alaposan utánajárni a lehetőségeknek, vagy már előzetesen hitelszakértő segítségét kérni.

Nem egységes az sem, hogy az egyes bankok mely országok állampolgárait hitelezik – vagy ha hitelezik is, esetleg egyedi hitelbírálatot követően csak –, így előfordulhat, hogy valaki az egyik banknál hitelképes, míg a másiknál kikosarazzák, akkor is, ha egyébként a jövedelme alapján megfelelne.

Azt, hogy mennyire bizonytalan a siker abban az esetben, ha valaki az utcáról betérve igényel lakáshitelt egy bankfiókban, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy akár az is számíthat a döntés kimenetelét illetően, hogy az adós megbízható, nagyobb cégnél dolgozik-e, hiszen ezek jellemzően válságállóbbak. Ezért a külföldi állampolgároknak mindenképpen célszerűbb első körben alaposan tájékozódniuk a banknál, vagy olyan hitelközvetítőt megkeresni, aki jól ismeri a bankok gyakorlatát.

A külföldi állampolgárok esetében bonyolíthatja a helyzetet, hogy a bankok egy része tőlük a szokásosnál magasabb önerőt vár el, így a minimális 20 százalék helyett akár 20-30 százalék saját forrásra is szükségük lehet. Arra is van példa, hogy a külföldi igénylők esetében magasabb a hitelfelvételhez elvárt minimális jövedelem összege, ám ez többnyire nem szokott nehézséget jelenteni. Ugyanakkor olyan pénzintézetről is tudnak a Bankmonitor szakértői, ahol a külföldi állampolgárok magyar jövedelmét azonos feltételekkel hitelezik, mint a magyar állampolgárokét. Ez akkor kulcskérdés, ha a jövedelem elfogadásán múlik a hiteligénylés sikere.

Érdemes arra is felkészülni, hogy amennyiben az igénylő nem beszél magyarul, akkor a bank tolmácsot kérhet az ügyféltől, ám ez lehet akár ismerős is, vagyis nem kell hivatalos szakemberre költeni.

Igényelhető Babaváró és CSOK?

A Babaváró támogatást külföldi állampolgárok is igényelhetik, amennyiben rendelkeznek tartózkodási engedéllyel (három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultsággal) vagy bevándorolt, letelepedett, esetleg hontalan jogállással. Ugyanakkor itt is kulcsfontosságú a magyarországi lakcím, és természetesen meg kell felelni a Babaváró egyéb személyi és banki feltételeinek is. (Itt ellenőrizhető a Babaváró jogosultság, illetve ha siet valaki, akkor online azonnal elindíthatja a gyorsított igénylést.)

Nem magyar állampolgárok is részesülhetnek családi otthonteremtési kedvezményben (CSOK), illetve megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményben (megelőlegezett CSOK). Lehet az igénylő például egy EU tagállam állampolgára, ha megfelel a 16/2016. kormányrendelet szerinti, vele szemben támasztott követelményeknek. Lehet harmadik országbeli bevándorolt vagy letelepedett jogállású külföldi személy is, ám ebben az esetben is meg kell felelnie a 16/2016. kormányrendeletben foglalt követelményeknek.

Nem magyar állampolgár részére a CSOK a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés