Hogyan kaphat külföldi állampolgár lakáshitelt, Babavárót vagy CSOK-ot?

Hogyan kaphat külföldi állampolgár lakáshitelt, Babavárót vagy CSOK-ot?

Hirdetés
Hirdetés

Egyre gyakoribb, hogy Magyarországon dolgozó külföldi állampolgár venne fel lakáshitelt idehaza, de olyan családokkal is mind többször találkoznak a Bankmonitor szakértői, ahol az egyik fél magyar, míg a másik külföldi. Megnéztük, ők mire számíthatnak hiteligénylésnél, illetve akkor, ha CSOK-ot vagy Babavárót vennének igénybe.

Lakáshitelt külföldi állampolgárok is igényelhetnek a magyar bankoktól, ám néhány feltételt teljesíteniük kell ehhez. Az első és legfontosabb elvárás a magyarországi állandó lakcím megléte, amit lakcímkártyával is igazolni kell. Az EU vagy EGT (Európi Gazdasági Térség) országok állampolgárai az úgynevezett regisztrációs igazolással igényelhetnek lakcímkártyát. Az EU-n és EGT-n kívüli országok állampolgárai azonban csak akkor kaphatnak magyar lakcímkártyát, ha rendelkeznek tartózkodási engedéllyel vagy letelepedett státusszal.

A lakcímkártyán túl a másik fontos és nélkülözhetetlen dokumentum a magyar adókártya, hivatalos nevén az adóazonosító jel, ami egyébként a munkavállalásnak is feltétele. Az adókártya igényelhető elektronikus úton, egy 20T34-es számú nyomtatvánnyal a NAV oldalán, amihez természetesen Ügyfélkapu regisztrációra lesz szükség. Emellett a kérvény beadható személyesen vagy postai úton is, ez utóbbi esetben ugyancsak a 20T34-es nyomtatványt kell kitöltve eljuttatni a NAV címére. Az átfutási idő ekkor 15 nap, vagyis a benyújtást követően ennyi időn belül érkezik meg a dokumentum.

Hirdetés

Hirdetés

Eltérések a bankok között

Ugyancsak fontos a meglévő, lehetőleg határozatlan idejű munkaszerződés, ugyanis a bankok a határozott idejű munkaszerződésekkel szemben számos speciális elvárást támaszthatnak. Ez persze még nem jelent automatikus elutasítást, ám mindenképpen érdemes alaposan utánajárni a lehetőségeknek, vagy már előzetesen hitelszakértő segítségét kérni.

Nem egységes az sem, hogy az egyes bankok mely országok állampolgárait hitelezik – vagy ha hitelezik is, esetleg egyedi hitelbírálatot követően csak –, így előfordulhat, hogy valaki az egyik banknál hitelképes, míg a másiknál kikosarazzák, akkor is, ha egyébként a jövedelme alapján megfelelne.

Azt, hogy mennyire bizonytalan a siker abban az esetben, ha valaki az utcáról betérve igényel lakáshitelt egy bankfiókban, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy akár az is számíthat a döntés kimenetelét illetően, hogy az adós megbízható, nagyobb cégnél dolgozik-e, hiszen ezek jellemzően válságállóbbak. Ezért a külföldi állampolgároknak mindenképpen célszerűbb első körben alaposan tájékozódniuk a banknál, vagy olyan hitelközvetítőt megkeresni, aki jól ismeri a bankok gyakorlatát.

A külföldi állampolgárok esetében bonyolíthatja a helyzetet, hogy a bankok egy része tőlük a szokásosnál magasabb önerőt vár el, így a minimális 20 százalék helyett akár 20-30 százalék saját forrásra is szükségük lehet. Arra is van példa, hogy a külföldi igénylők esetében magasabb a hitelfelvételhez elvárt minimális jövedelem összege, ám ez többnyire nem szokott nehézséget jelenteni. Ugyanakkor olyan pénzintézetről is tudnak a Bankmonitor szakértői, ahol a külföldi állampolgárok magyar jövedelmét azonos feltételekkel hitelezik, mint a magyar állampolgárokét. Ez akkor kulcskérdés, ha a jövedelem elfogadásán múlik a hiteligénylés sikere.

Érdemes arra is felkészülni, hogy amennyiben az igénylő nem beszél magyarul, akkor a bank tolmácsot kérhet az ügyféltől, ám ez lehet akár ismerős is, vagyis nem kell hivatalos szakemberre költeni.

Igényelhető Babaváró és CSOK?

A Babaváró támogatást külföldi állampolgárok is igényelhetik, amennyiben rendelkeznek tartózkodási engedéllyel (három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultsággal) vagy bevándorolt, letelepedett, esetleg hontalan jogállással. Ugyanakkor itt is kulcsfontosságú a magyarországi lakcím, és természetesen meg kell felelni a Babaváró egyéb személyi és banki feltételeinek is. (Itt ellenőrizhető a Babaváró jogosultság, illetve ha siet valaki, akkor online azonnal elindíthatja a gyorsított igénylést.)

Nem magyar állampolgárok is részesülhetnek családi otthonteremtési kedvezményben (CSOK), illetve megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményben (megelőlegezett CSOK). Lehet az igénylő például egy EU tagállam állampolgára, ha megfelel a 16/2016. kormányrendelet szerinti, vele szemben támasztott követelményeknek. Lehet harmadik országbeli bevándorolt vagy letelepedett jogállású külföldi személy is, ám ebben az esetben is meg kell felelnie a 16/2016. kormányrendeletben foglalt követelményeknek.

Nem magyar állampolgár részére a CSOK a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés