Hogyan lehet könnyebb gyermeked tanulmányi költségeinek finanszírozása?

Hogyan lehet könnyebb gyermeked tanulmányi költségeinek finanszírozása?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-28
 

Véget ért a tanév. Egy rövid nyári pihenő után szeptemberben újra iskola. Szerencsére sokan folytatják tanulmányaikat az idén érettségizők közül. Az ingyenes képzés mellett egyre több a fizetős szemeszter, ami nem kis anyagi megterhelést jelet a diplomáig. Nézzük meg, hogyan lehetne könnyebbé tenni a továbbtanulás finanszírozását.

Egy nyugdíjkiegészítő biztosítás esetében azonnal beugrik, hogy vajon mire is lehet jó egy ilyen szerződés. Nyilván a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtéséhez komoly segítséget jelenthet. Ha egy megtakarításos, de nem nyugdíjcélú életbiztosításról beszélünk, akkor már nem ennyire egyértelmű, hogy vajon mire lehet jó egy ilyen biztosítás.

A megtakarításos életbiztosítás konstrukció szabadfelhasználású, vagyis a lejárati összeget bármire elköltheted, mégis a szerződéskötéskor a legtöbben gyermekük jövőjének, életkezdésének támogatását tűzik ki a megtakarítás céljának.

Az életkezdést akkor könnyítheted meg igazán, ha gyermeked egy jó iskolai végzettséggel indul az életbe. A megfelelő végzettség már a kezdő fizetésnél is komoly előnyt jelet, és a fiatal felnőtt karrierútja is biztosítva lesz egész életére.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora összegre lenne szükség, amiből kijön egy komoly diploma ára?

Ha a hazai egyetemek fizetős képzéseit nézzük, akkor általánosságban a bölcsészettudományi, természettudományi, informatikai karokon 300 és 400 ezer forintba kerül egy szemeszter, vagyis egy félév. A mérnöki és gazdaságtudományi karokon 400-500 ezer forint, míg az orvosi karion 1,5-2 millió forint egy félév.

Ha az alapszakot 4 évnek, a mesterképzést 1 évnek tekintjük, akkor ez 3 és 5 millió forint közötti költséget jelent.

Ha külföldi egyetemekben gondolkozol, Németországban nincs tandíj az alapszakon és a mesterképzés is ingyenes azok számára, akik az alapszakot Németországban végzik. Viszont a megélhetési költségek igen magasak. Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked ne legyen túl távol legyen tőled, akkor Ausztria egy ideális célpont. Az alap és mesterképzések tandíja ingyenes. A megélhetési költségek viszont itt is komoly kiadást jelentenek. Évente 10 és 12 ezer euró közötti összeggel számolhatsz, ami 4-5 millió forint. Így a magyarhoz hasonló képzési idő összesen 23 és 28 millió forint közötti összeget emésztene fel.

Európán belül még Franciaországban minimálisak a tandíjak az EU állampolgárok számára, míg a többi nyugat-európai országban sajnos minden sokkal drágább. Nyilvánvalóan ezek a költségek olyan befektetések, amelyek egy jó állást és egy komoly karrier lehetőségét ígérik, de látható, hogy elég mélyen a pénztárcába kell nyúlni, hogy ez valóra válhasson.

Ha akkor kezdesz el gondolkozni azon, hogyan teremted elő ezeket az összegeket, amikor a gyermek már a felvételire készül, akkor rossz hírem van: elkéstél.

A szükséges pénz előteremtése úgy lehet fájdalommentes, ha minél hosszabb időszak alatt viszonylag kis összegekkel felépítesz fel egy komolyabb tőkét, amiből finanszírozhatod a gyermeked tanulmányait.

Néhány EU ország éves felsőoktatási és megélhetési költségei

Ahogy a fenti ábrán látható a külföldi továbbtanulás finanszírozásában nem a tandíjak jelentik a legnagyobb kihívást, hanem a megélhetési költségek előteremtése. Azokban az országokban, ahol a tanulás ingyenes, ott is 20 és 30 millió forint közötti összeget emészt fel egy 5 éves kint tartózkodás. Nyilván az iskola melletti helyi munkavállalással a költségek enyhíthetők, de az első időszak mindenképpen nagyobb anyagi megterhelést jelet.

Hosszútávú megtakarítás, rendszeres tőkegyűjtés

Gyermeked tanulmányi költségeinek finanszírozása nem könnyű feladat, ha akkor gondolsz rá először, amikor az érettségi közeledtével a továbbtanuláson morfondíroztok.  Viszont van olyan gyermekcélú megtakarítási konstrukció, amivel könnyebbé teheted a kívánt összeg előteremtését. Minél korábban gondolsz erre, annál hosszabb időszak áll rendelkezésedre, vagyis havonta kisebb összegek is elegendőek.

Akkor jársz a legjobban, ha már a gyermeked születésekor elkezded a tőkegyűjtést, így 18 éved van arra, hogy összegyűjtsd a megfelelő összeget. Minél később kezded, annál nagyobb havi kiadással kell számolnod.

Tegyük fel, hogy a belföldi továbbtanulás 5 millió forint, a külföldi megélhetési költségek finanszírozására 10 millió forintra lenne szükségetek. Ez a mostani árak alapján reálisnak tűnhet. Ha 4 százalék éves nettó hozammal számolunk, akkor 18 év alatt havi 16.500 forint megtakarításra lesz szükség az 5 millió forint eléréséhez, míg a 10 millióhoz értelemszerűen a duplája, vagyis 33 ezer forintra. Ez meglehetősen konzervatív becslés az éves nettó hozamot illetően. Ha 6 százalékkal számoljuk ugyanezt, akkor 13 500 jön ki az 5 millió forint, és 27 000 forintra csökkenhet a 10 millió forint eléréséhez szükséges havi díj.

Fontos
A gyermekcélú megtakarítás lejárati összege szabadon felhasználható. Ha időközben megváltozik az élethelyzetetek, vagy a célotok, az összegyűjtött pénz akkor is a segítségetekre lehet, bármire is szeretnétek elkölteni.

Bankmonitor kalkulátor

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te is kiszámolhatod, hogyan tudnál összegyűjteni egy megfelelő összeget gyermeked továbbtanulásának támogatására. A Bankmonitor oldalán regisztrálhatsz is, így tanácsadóink segíteni tudnak a számodra legjobb megtakarítási konstrukció kiválasztásában.

Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés