Megtakarítás gyerekeknek: A Babakötvény előnyei és hátrányai

Megtakarítás gyerekeknek: A Babakötvény előnyei és hátrányai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-07
 

A tudatos szülők számára kulcsfontosságú, hogy megalapozzák gyermekeik jövőjét. A pénzügyi biztonság egyik legjobb módja, ha időben elkezdünk gondoskodni róluk, ezzel is példát mutatva nekik. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, hogyan működik a Babakötvény, milyen előnyöket és hátrányokat kínál a hosszú távú pénzügyi tervezés során.

Mi az a Babakötvény?

Ha megkérdezzük erről a chatGPT-t, akkor a következő válasszal szembesülünk:

„A Babakötvény egy államilag támogatott megtakarítási forma, amelyet kifejezetten a gyermekek számára hoztak létre.”

Nem meglepő, hogy a mesterséges intelligencia téved, hiszen a köztudatban (és így az interneten is) a Babakötvény egy gyermekcélú megtakarítási típusként terjedt el. Az igazság ugyanakkor az, hogy a Babakötvény nem egy megtakarítási számla, hanem egy államkötvény, amelybe a Start-számlán lévő pénz kerül befektetésre. De hogy jön ide a Start-számla?

2006-tól minden magyar gyermek számára az állam egyszeri életkezdési támogatást ad, amely a Magyar Államkincstárnál vezetett életkezdési letéti számlára kerül. Itt a pénz csupán az infláció mértékével korrigáltan gyarapodik. Ugyanakkor, ha szeretnénk további állami támogatást és akár mi is fizetnénk be alkalmanként vagy rendszeresen kisebb-nagyobb összegeket, akkor érdemes kérvényeznünk a MÁK-nál a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitását.

A Start-számlát a gyermek 18 éves koráig bármikor díjmentesen megnyithatjuk, és ahogy fentebb is említettük, van lehetőségünk további befizetéseket is eszközölni. Sok család kizárólag a családi pótlék összegét teszi félre minden hónapban, már ezzel is komoly megtakarítást lehet gyűjteni, de az állami támogatásnak és a magasabb kamatnak köszönhetően akár szülői befizetés nélkül is jóval kedvezőbb hozamra számíthatunk.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen előnyökkel jár a Babakötvény?

  • Állami támogatás: a Start-Számlán elhelyezett megtakarítás egyik legnagyobb előnye az állami támogatás. A megtakarítási számlán lévő pénzt tehát Babakötvénybe fektetik, amely infláció+3 százalék garantált kamatprémiummal kecsegtet. Ez 2024-ben 20,6 százalékos kamatot jelent.
  • Rugalmas megtakarítási forma: nincs meghatározott befizetési kötelezettség, így a szülők, nagyszülők saját pénzügyi helyzetüknek megfelelően tudnak befizetni a Start-számlára. Ez lehet rendszeres havi megtakarítás vagy akár eseti befizetés is, a megtakarított összeg bármire elkölthető.
  • Adómentes: A Babakötvénybe fektetett megtakarítás teljes mértékben adómentes, így a teljes összeg a gyermek (fiatal felnőtt) javára fordítható.
  • Biztonságos: A számla célja a gyermekek hosszú távú pénzügyi biztonságának megteremtése. A megtakarítások csak a gyermek 18 éves korában válthatók készpénzre. Az állam garantálja a befizetett összegeket és a kamatokat, így a szülők biztosak lehetnek abban, hogy a megtakarítás nem értéktelenedik el és folyamatosan növekszik, az inflációval lépést tartva.

Milyen hátrányai lehetnek?

  • Hozamkorlát: a Babakötvény hozamai korlátozottak lehetnek más, kockázatosabb befektetési formákhoz képest, amelyek magasabb hozamot kínálhatnak hosszú távon.
  • Késleltetett hozzáférés: a megtakarítások csak a gyermek 18 éves korában válthatók készpénzre, így a pénzhez való hozzáférés korlátozott és azzal kizárólag a fiatal felnőtt rendelkezik, így fontos figyelemmel kísérni, hogy a 18 éves fiatal mire költi az így megspórolt összeget.
  • Bürokrácia: az állami szabályozás változásai befolyásolhatják a Babakötvény feltételeit és előnyeit, ami bizonytalanságot jelenthet a hosszú távú tervezésben.

Egy idei új intézkedéssel a kormány korlátozta az idei évben a Babakötvénybe elhelyezhető összeg nagyságát. A Babakötvény kamata az inflációt követi, az aktuális évben tehát ez évi extrém magas, 20,6 százalékos kamatot jelent. Emiatt a kormány döntése értelmében az egy adott évben befizethető összeg legfeljebb 1,2 millió forint lehet.

Hogyan lehet Babakötvényt nyitni?

A Babakötvény egy kiváló eszköz a gyermekek jövőjének pénzügyi megalapozásához. Az állami támogatás, a rugalmas befizetési lehetőségek és az adómentesség mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a megtakarítási forma vonzó legyen a szülők számára. A megnyitása rendkívül egyszerű, ma már akár online is elintézhető a MÁK weboldalán keresztül.

Fontos
Nem mindenkinek ez a megtakarítási forma lehet a legjövedelmezőbb, ezért érdemes egy független szakértő tanácsát kérni a helyzethez és célokhoz leginkább illeszkedő típus megtalálásában és megnyitásában. Kalkulálj és tudd meg hol és milyen formában indíthatsz megtakarítási számlát gyermekednek!
Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés