Hogyan lehetne megvédeni a forintot?

Hogyan lehetne megvédeni a forintot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-07 Frissítve: 2022-06-10
 

Az elmúlt egy hónapban 12%-ot vesztett az értékéből a forint az euróval szemben. Naponta kapjuk fel a fejünket az újabb és újabb negatív rekordokra. Biztosan nincs semmi lehetőség arra, hogy védekezzünk? Egy szomszédos kis ország, Horvátország egészen frappánsan megmutatta a világnak (ezen belül is elsősorban Magyarországnak, Lengyelországnak és Csehországnak), hogy van erre megoldás.

Horvátország 2021 közepén bejelentette, hogy bevezetik hivatalos fizető eszközként az eurót. 2022-től már minden árat fel is tüntetnek a jelenlegi nemzeti deviza, a kuna mellett euróban is a boltokban. A tényleges váltás 2023 január 1-től lép életbe. Az ország eltökéltsége az euró bevezetése érdekében hiteles volt, a kuna árfolyama szinte vasbeton szilárdságú volt az elmúlt egy évben (sőt még egy kicsi erősödött is), csak a mai nap hozott egy kisebb gyengülést.

Az euró bevezetésének időpontja mindenképpen politikai kérdés (is). A magyar kormány deklarálta, hogy ez még nem célszerű. Egészen a legutóbbi inflációs hullám megindulásáig (2021 második negyedéve) az volt az uralkodó nézet, hogy a forint gyengülés segíti az exportorientált magyar gazdaságot, miközben az inflációban a negatív hatás nem jelenik meg. Ma ilyen véleményt már egyáltalán nem lehet hallani. A forint gyengülés szinte biztosan negatív hat a hazai árakra. A 400 forintos euró nagyon fájdalmas.

Hirdetés
Hirdetés