Hogyan válasszak befektetési alapot?

Hogyan válasszak befektetési alapot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-02-14 Frissítve: 2021-09-14
 

Létezik olyan befektetési alap kategória, ahol alig befolyásolja a hozamot, hogy a kategórián belül melyik alapot választottam. Viszont találkozhatunk olyan kategóriával is, ahol sorsdöntő, hogy a kategórián belül melyik alapot vásároltam. Akár 80 százalékpontos hozamkülönbség is múlhat azon, hogy melyik alap mellett tettem le a voksom. De hogyan tudhatom, hogy melyik befektetési kategória hogyan teljesített? Melyik kategóriát válasszam?

A befektetési alapok piaca dinamikusan bővül: csak előző év decemberében 75 milliárd forinttal nőtt a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai által kezelt alapok összvagyona, és további növekedést várhatunk a korábbi tapasztalatok szerint. (Akinek még ismeretlen ez a megtakarítási forma ajánljuk korábbi cikkünket.) Az elérhető alapok köre is folyamatosan bővül, így egyre nehezebb eligazodni befektetési alapok világában. Ebben segítünk a következő grafikont elemezve, amely sorra veszi az egyes befektetési alap kategóriák hozamait.

befalaphozam20130213
A függőleges vonalak végei jelentik az adott alapkategóriából a legjobban és a legrosszabbul teljesítő alapot. A piros metszés a függőleges vonalon megmutatja az adott kategóriában az átlaghozamot. A kék sáv pedig azt jelzi, hogy tavaly feltételmentes egy éves lekötések közül a legjobb 10 ajánlat átlaga 6,48 százalék, amíg a legjobb 5 ajánlat átlaga 7,68 százalék volt. Tehát akkor teljesített jól egy befektetési alap, ha legalább ezt a hozamszintet elérte. De mivel egy befektetési alap magasabb kockázattal bír, mint egy bankbetét, így elvárható tőle a bankbetétek fölötti hozam.

Megfigyelhető, hogy a hozamadataik szerint az alapok három csoportba rendeződnek a szerint, hogy az (egy éves visszatekintő) átlaghozamuk, illetve a kategória legjobban teljesítő alapjának elmúlt egy éves teljesítménye meghaladja-e a lekötött betétek kamatát.

Az első csoportba tartoznak azok az alapok, ahol egy átlagos választással a bankbetétek körüli, de inkább azt meghaladó hozamot érhettünk el. Tehát itt a kategória választása a fontos, a konkrét alap kiválasztása kevésbé. Ide tartoznak a pénzpiaci, vegyes (óvatos), kötvény, tőkevédett és a vegyes kiegyensúlyozott alapok. Ebből a csoportból kiemelkednek a kötvényalapok, ahol az átlaghozam 13,4 százalék lett. A pénzpiaci alapok és a bankbetétek közötti párhuzam is szembetűnő: gyakorlatilag alig marad el az átlagos pénzpiaci alapok hozama lekötött betétektől. A pénzpiaci alapok hozamának esetében volt a legkisebb a különbség az egyes alapok között: alig több mint 4,5 százalékpont van a legjobban és legrosszabbul teljesítő pénzpiaci alapok hozamai között.

A második csoport azokat az alapokat tartalmazza ahol fontos volt, hogy melyik konkrét alapot választottam, mert a kategória átlagos teljesítménye alatta maradt a bankbetétekkel elérhetőnek, viszont az egyes alapok teljesítménye messze meghaladta azt. Itt az abszolút hozamú és a részvényalap típusok képviseltetik magukat. Érdemes megjegyezni, hogy az abszolút hozamú alapoknál a legjobban és a legrosszabbul teljesítő alap között 81,21 százalékpont hozamkülönbség jelentkezett. Ugyanez a részvényalapoknál 44,17 százalékpont. Viszont, ha az elmúlt egy évben a legjobban telesítő alapok listáját nézzük, akkor ezek többsége a részvényalapokból, míg egy részük az abszolút hozamú alapokból került ki. (Legjobban teljesítő részvényalap 34,86 százalékot, míg a legjobban telesítő abszolút hozamú alap 26,41 százalékot teljesített.) De a legrosszabbul teljesítő alapok között is jelen van az abszolút hozamú alap a maga -54,80 százalékával.

A harmadik csoportot pedig azok az alapkategóriák alkotják, ahol csak körültekintő választással (vagy még azzal sem) tudtunk volna a lekötött betéteket meghaladó hozamot elérni. Itt találhatóak a származtatott, ingatlan, vegyes (dinamikus) és az árupiaci alapok. Ezek közül a vegyes (dinamikus) alappal járhattunk a legjobban: átalagos hozama a vegyes (dinamikus) alapoknak 4,46 százalék volt, míg a legjobban teljesítő ilyen alap 9,38 százalékot hozott.

A három csoport közül az (elmúlt egy év alapján), az első két csoport volt érdekes befektetés szempontjából, hosszabb időtávot vizsgálva azonban változhatna a kép.

Mielőtt azonban kockázatos alapok mellett döntünk, fontos, hogy felmérjük saját kockázatviselési hajlandóságunkat. Az elmúlt időszakban ugyan a legnagyobb hozamot a jól kiválasztott részvényalap nyújthatta, ugyanakkor a kategória könnyedén hozhat negatív hozamot, amivel pénzünk egy részét elveszítjük. Ha tudjuk, hogy rosszabbul viseljük a kockázatot, érdemes a biztonságosabb alapok közül válogatnunk.

Kíváncsi vagy milyen alapok találhatóak a számok mögött? Megkeresnéd a kategória királyát? Gyere, és válassz befektetési alapot a
befektetési alap keresőnkkel!

Hirdetés
Hirdetés