Hogyan válasszunk bankszámlát 2022-ben?

Hogyan válasszunk bankszámlát 2022-ben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-23
 

Egy jól kiválasztott bankszámlával 2022-ben is több tízezer forintot spórolhatsz. Megmutatjuk, hogyan érdemes számlacsomagot választani, és kiváltani az elavult és kényelmetlen pénzhasználatot.

Ma már majdnem mindenki szívesen használja a bankkártyáját, előnyben részesíti a bankkártyás fizetést, legyen szó online vagy személyes vásárlásokról, erre kapja a fizetését, emellett pedig nem véletlenül terjednek egyre jobban a mobilfizetési lehetőségek is. Mindezt egy bankszámla teszi lehetővé, ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy milyen konstrukciót választunk a készpénz helyettesítésére. 

Sokaknak régi, a ma elérhetőknél sokkal drágább csomagja van, amihez ráadásul nehezen használható kiegészítő szolgáltatások tartoznak, vagy a bankszámlához egyáltalán nem tartoznak olyan funkciók, amelyekre nap mint nap szükség lenne.

A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelni, ha lecserélnéd elavult bankszámládat, vagy egy teljesen új szolgáltatás igénylése elé nézel.

Hirdetés

Hirdetés

1. A bankszámla költségei

A legmeghatározóbb döntési tényező természetesen az, hogy mennyit kell havonta/évente fizetni. A bankszámláknak lehetnek számlanyitási-, kártyakibocsátási-, éves számlavezetési-, tranzakciós és bankkártya használati-, valamint egyéb díjai is, mit például az sms értesítések költsége.

Az akciókban, hirdetésekben a bankok sokszor csábítóan olcsó alapdíjjal kecsegtetnek, ugyanakkor mindig érdemes megvizsgálni az érem másik oldalát is, pontosabban azt, hogy az alapdíjon felül milyen egyéb költségek terhelik a tulajdonost. Az egyes csomagok díjai között ugyanis 2022-ben is óriási különbségek lehetnek. Sőt, olyan bankszámlákat is találhatunk, amelyek akár évekig díjmentesen használhatók.

Az optimális számla kiválasztásához ezért érdemes átgondolni egyéni számlahasználati szokásainkat, mert ez nagyban befolyásolni fogja a várható havi, vagy éves díj mértékét.

Például, ha rendszeresen és gyakran utalunk át, vagy veszünk igénybe csoportos beszedési szolgáltatást, érdemes egy kisebb tranzakciós díjjal bíró csomagot választani. Ugyanígy, ha inkább a készpénzfelvételt részesítjük előnyben és gyakran használunk bankautomatát, akkor a kártyahasználati díjak lesznek igazán mérvadók számunkra.

Az összes bank összes bankszámla kondíciós listáját természetesen senki se bogarászná át szívesen, hogy megtalálja a legmegfelelőbbet a bankolási szokásaihoz. Ugyanakkor éppen ebben lehet hatalmas segítség a Bankmonitor innovatív bankszámla kalkulátora, ahol egyszerűen megadhatjuk, hogy hogyan és mire használnánk a számlát, majd a kalkulátor összehasonlíthatja nekünk az egyes csomagok díjait.

2. Milyen funkciókat szeretnénk használni?

A csomag kiválasztásakor szintén döntő szempont lehet, hogy az adott bankszámlához milyen szolgáltatások, kiegészítő funkciók vehetők igénybe. Így szintén fontos, hogy átgondoljuk, hogy milyen szokások mentén, milyen célra igényelnénk bankszámlát. 

  • Csupán havi 1-2 készpénzfelvételre, vagy inkább aktív számlahasználatra igényelnénk a csomagot? 
  • Szeretnénk használni hozzá internetbankot?
  • Fontos, hogy mobilalkalmazáson keresztül, a telefonunkról is elérhetők legyenek a banki funkciók?
  • Mobilfizetési szolgáltatást is szeretnénk igénybe venni?

A legtöbb banknál számos innovatív funkció elérhető, és a pénzintézetek folyamatosan haladnak a korral, ugyanakkor nem mindenhol találni még mobilapplikációt, vagy könnyen és széles körűen használható internetbankot. Ezért, ha ezek (az általában díjmentesen használható funkciók) kimondottan fontosak, akkor járjunk utána, hogy elérhetők-e a választott számlacsomaghoz.

Amennyiben a számlánkhoz új bankkártya is társul, azt is érdemes hasonló alapossággal kiválasztani, mint magát a bankszámlát. 2022-ben már jellemzően olyan elektronikus VISA vagy Mastercard kártyákat kapunk a bankoktól, amelyek gyors, egyérintéses fizetésre alkalmas chippel vannak ellátva. Ennek ellenére érdemes ennek is utánajárni a bankszámla kalkulátorban a bankszámlák adatlapjain, vagy a banki ügyintéző, esetleg bankfüggetlen tanácsadó segítségével.

Mit lehet elintézni az adott felületen?

Ha körültekintően szeretnék megismerni a szolgáltatást, akkor nem elég csak azt megvizsgálni, hogy elérhető-e egy-egy kívánt szolgáltatás, hanem azt is, hogy tudja-e azokat a funkciókat, amiket szeretnénk vele igénybe venni. 

A pénzintézetek között jelentős eltérések mutatkoznak például abban, hogy miket lehet elintézni a netbankon keresztül, és mik miatt kell esetlegesen újra és újra befáradnunk a bankfiókba. Ilyenek lehetnek például a bankkártya-, átutalási-, sms értesítési limitek átállítása, az értesítések típusának módosítása.

3. További fontos szempontok

Vannak olyan döntő tényezők, amik nem csak pénzben mérhetők, hanem például időhatékonyság, vagy kényelmi okok miatt is fontosak. Ha új bankszámlát nyitunk és ezáltal elköteleződünk egy bank irányába, akkor nagyon fontos, hogy az a pénzintézet minden igényt ki tudjon szolgálni, amit egyénileg támasztunk az irányába.

Így mielőtt döntesz, érdemes megvizsgálnod például, hogy hol van az adott banknak bankfiókja, vagy ATM-je. Ha zömmel a saját lakóhelyeden tartózkodsz és dolgozol, akkor kardinális kérdés lehet, hogy mennyit kell utazni egy ügyintézéshez, egy egyszerű készpénz be- vagy kifizetéshez. 

Egyre többen dolgoznak távmunkában, vagy otthonról, így igazán kényelmetlen és költséges  lehet minden egyes tranzakció miatt a következő nagyvárosba utazni. A kisvárosokban a legnagyobb bankok általában képviseltetik magukat (ha nem is bankfiókkal, de legalább egy ATM erejéig), de ha nincs a saját lakóhelyeden bankfiók, vagy automata, akkor súlyos díjai lehetnek a postai-banki ügyintézésből, vagy más bankok automatáinak használatából.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség az összes hazai bankautomata használatára kiterjed, vagyis nem kell feltétlenül az otthonunk közelében a saját bankunk ATM-jét megkeresnünk. 

Gyakran merül fel a bankváltás gondolata akkor is, ha a jelenlegi banki kapcsolattartóddal, az ügyintézés gyorsaságával, minőségével nem vagy maradéktalanul megelégedve. 

Ha tehát régebbi számlacsomagod van, amit nem is vizsgáltál felül az utóbbi években, és ehhez még “kínszenvedős” ügyintézés is társul, akkor mindezek már bőven okot adnak egy jóval kedvezőbb szolgáltatás felkutatására.

+1 Bankmonitor tipp: rugalmas pénzügyi szokások

Könnyen tovább csökkenthetjük a költségeket és kényelmesebbé tehetjük életünket azzal is, ha változtatunk néhány bankolási szokásunkon. Nem kell feltétlenül óriási átalakulásokra gondolni, elég néhány apró változtatás, amelyeket egyszerűen meg tudunk valósítani.

A személyes banki ügyintézés helyett próbáljunk minél többször online, otthonról kivitelezhető megoldásokat előnyben részesíteni. Például sokat spórolhatunk azon, ha netbankon, vagy a bank mobilalkalmazásában hajtunk végre bizonyos műveleteket (utalás, limitmódosítások), nem beszélve arról, hogy ez sokkal kényelmesebb, gyorsabb is.

Ügyeljünk rá, hogy okosan használjuk ki az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét. Havi két alkalommal ugyanis bármely bank automatájából vehetünk fel ingyenesen pénzt (összesen 150.000 Ft-ig), ha azt korábban beállítottuk a számlához.

A költséges sms értesítések helyett érdemes igénybe venni a díjmentes push értesítések szolgáltatást, amellyel szintén több ezer forintot spórolhatunk havonta. 2022-ben már egyre több bank kínálja a mobilbankjában beállítható push szolgáltatást ügyfeleinek, ám a téma koránt sincs túlhangoztatva, hiszen így nem a bank, hanem az ügyfelek spórolnak.

Szerencsére egy új számla nyitása vagy a bankváltás 2022-ben már igen gördülékeny folyamat.

A bankszámlacsomag kiválasztására kalkulátor érhető el, a felmerülő kérdéseket akár online, személyes konzultáció nélkül is biztonságosan és ingyenesen lehet egyeztetni egy független bankszámla tanácsadóval. Mindemellett a bankváltás pedig már játszi könnyedséggel lezongorázható, hiszen a választott új bank az ezzel járó ügyintézést átvállalja helyettünk.

Hirdetés
Hirdetés