Hol, milyen formában juthatnak most kedvezményes forráshoz a vállalkozások?

Hol, milyen formában juthatnak most kedvezményes forráshoz a vállalkozások?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-15
 

Ha kis lépésekben is, de folyamatosan újabb és újabb bejelentések szólnak a vállalkozások finanszírozásának a támogatásáról, a cégek széles köre számára ugyanakkor továbbra is Széchenyi Kártya Programban keretében érhető el jelenleg kedvezményes forrás.

Az elmúlt napokban két, a vállalkozások finanszírozását segítő lehetőségről szóló bejelentés is volt. Az egyik kisebb a másik a nagyobb fejlesztésekben gondolkodó vállalkozásoknak lehet izgalmas.

Újabb 8 milliárd a vállalkozásoknak

Az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot (IFKA) 8 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával bízták meg. A pénzt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a 2021-2027-es programozási időszakban a GINOP Plusz biztosítja. A keretet

  • a hazai beszállító vállalatok fejlesztésére,
  • a vállalkozások ESG (környezeti, szociális és irányítási) szempontú felkészítésére valamint
  • energiahatékonyságot célzó fejlesztéseik előkészítésére lehet fordítani.

A program megvalósításával kapcsolatos elvárások között az szerepel, hogy a vállalkozói ügyfélkör személyre szabott támogatása, amit egyablakos, átlátható ügyfél utakon keresztül kell megvalósítani, oly módon, hogy a szolgáltatások elérjék a hátrányos helyzetű térségek vállalkozóit, valamint a speciális vállalkozói csoportokat, és minél több információhoz jussanak a fejlesztési lehetőségekről.

Az IFKA forráslehetőségekről tájékoztató honlapján elérhető információk a meghirdetett céloknak megfelelő program a KKV-k közbeszerzési részvételét ösztönző támogatás, amely a kiírás szerint az év végéig igényelhető, a támogatás mértéke 100 százalék, 600 ezer forintra lehet pályázni. Azt, hogy az új keretösszeg milyen formában lesz elérhető, még nem közölték.

Hirdetés

Hirdetés

Jelentős összegek beruházások támogatására

Megjelent továbbá a beruházásösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014. kormányrendelet (EKD-rendelet) módosítása is, amely értelmében 2023. augusztus 4-étől több településen számottevően csökkent a támogatási jogosultság eléréséhez szükséges minimum beruházási érték. A Salgótarján, Miskolc, Nyíregyháza, Békéscsaba, Pécs, Kaposvár, Szolnok és a járási központokban ennek összege 5 millió euró, Győr, Székesfehérvár, Tatabánya, Szekszárd, Kecskemét, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged és Eger városokban 10 millió euró, minden más településen minimum 3 millió euró.

A friss beruházásnak legalább 10 millió euró értékűnek kell lennie. A kiegészítő energetikai beruházásrésznél a támogatási intenzitás legfeljebb 30 százalék, de kisvállalatoknál 20, középvállalkozásoknál 10 százalékkal ez növelhető. A maximum támogatási érték 15 millió eurónak megfelelő forintösszeg. A támogatás 2025. december 31-éig ítélhető meg.

Széchenyi hitel a hitelcélok széles körére

Széles körben, a vállalkozások finanszírozási igényeihez jól illeszkedő kedvezményes forrást ugyanakkor egyelőre továbbra is csak a Széchenyi Kártya Program keretében érhető el. A programban a működés finanszírozására fordítható hitelek:

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+
  • Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+
  • Széchenyi Likviditási Hitel MAX+

A beruházási célok finanszírozására igényelhető konstrukciók:

  • Széchenyi Beruházási Hitel MAX+
  • Széchenyi Lízing MAX+
  • Széchenyi Mikrohitel MAX+
  • Agrár Széchenyi Beruházási hitel MAX+

A konstrukció kamata egységesen évi fix 5 százalék, kezelési költséget nem számítanak fel a pénzintézetek.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Megemelt összeg a beruházásokra

    A Széchenyi Kártya Programhoz kapcsolódó fontos hír a közelmúltból, hogy a duplájára emelték a programban elérhető beruházási hitelek maximális összegét: így a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ esetében akár 1 milliárd forint is igényelhető. Ezen túlmenően a Széchenyi Lízing MAX+ révén igényelhető összeg is a korábbi 200 millió forintról 400 millió forintra emelkedett augusztus 1-jétől.

    Fontos
    A beruházások finanszírozásához kapcsolódóan fontos figyelni arra, hogy ezeknek a hiteleknek az előkészítése és elbírálása is hosszabb folyamat, bonyolultabb esetekben akár 3-6 hónapig is elhúzódhat. Így azoknak a cégeknek, amelyek még az idén, a most futó programban szeretnének forráshoz jutni célszerű a hitelkérelmeket minél előbb elindítani. A gyors és zökkenőmentes ügyintézést hatékonyan tudják segíteni a Bankmonitor szakértői.
    Hirdetés
    Hirdetés