Hol, milyen formában juthatnak most kedvezményes forráshoz a vállalkozások?

Hol, milyen formában juthatnak most kedvezményes forráshoz a vállalkozások?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-15
 

Ha kis lépésekben is, de folyamatosan újabb és újabb bejelentések szólnak a vállalkozások finanszírozásának a támogatásáról, a cégek széles köre számára ugyanakkor továbbra is Széchenyi Kártya Programban keretében érhető el jelenleg kedvezményes forrás.

Az elmúlt napokban két, a vállalkozások finanszírozását segítő lehetőségről szóló bejelentés is volt. Az egyik kisebb a másik a nagyobb fejlesztésekben gondolkodó vállalkozásoknak lehet izgalmas.

Újabb 8 milliárd a vállalkozásoknak

Az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot (IFKA) 8 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával bízták meg. A pénzt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a 2021-2027-es programozási időszakban a GINOP Plusz biztosítja. A keretet

 • a hazai beszállító vállalatok fejlesztésére,
 • a vállalkozások ESG (környezeti, szociális és irányítási) szempontú felkészítésére valamint
 • energiahatékonyságot célzó fejlesztéseik előkészítésére lehet fordítani.

A program megvalósításával kapcsolatos elvárások között az szerepel, hogy a vállalkozói ügyfélkör személyre szabott támogatása, amit egyablakos, átlátható ügyfél utakon keresztül kell megvalósítani, oly módon, hogy a szolgáltatások elérjék a hátrányos helyzetű térségek vállalkozóit, valamint a speciális vállalkozói csoportokat, és minél több információhoz jussanak a fejlesztési lehetőségekről.

Az IFKA forráslehetőségekről tájékoztató honlapján elérhető információk a meghirdetett céloknak megfelelő program a KKV-k közbeszerzési részvételét ösztönző támogatás, amely a kiírás szerint az év végéig igényelhető, a támogatás mértéke 100 százalék, 600 ezer forintra lehet pályázni. Azt, hogy az új keretösszeg milyen formában lesz elérhető, még nem közölték.

Hirdetés

Hirdetés

Jelentős összegek beruházások támogatására

Megjelent továbbá a beruházásösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014. kormányrendelet (EKD-rendelet) módosítása is, amely értelmében 2023. augusztus 4-étől több településen számottevően csökkent a támogatási jogosultság eléréséhez szükséges minimum beruházási érték. A Salgótarján, Miskolc, Nyíregyháza, Békéscsaba, Pécs, Kaposvár, Szolnok és a járási központokban ennek összege 5 millió euró, Győr, Székesfehérvár, Tatabánya, Szekszárd, Kecskemét, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged és Eger városokban 10 millió euró, minden más településen minimum 3 millió euró.

A friss beruházásnak legalább 10 millió euró értékűnek kell lennie. A kiegészítő energetikai beruházásrésznél a támogatási intenzitás legfeljebb 30 százalék, de kisvállalatoknál 20, középvállalkozásoknál 10 százalékkal ez növelhető. A maximum támogatási érték 15 millió eurónak megfelelő forintösszeg. A támogatás 2025. december 31-éig ítélhető meg.

Széchenyi hitel a hitelcélok széles körére

Széles körben, a vállalkozások finanszírozási igényeihez jól illeszkedő kedvezményes forrást ugyanakkor egyelőre továbbra is csak a Széchenyi Kártya Program keretében érhető el. A programban a működés finanszírozására fordítható hitelek:

 • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+
 • Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+
 • Széchenyi Likviditási Hitel MAX+

A beruházási célok finanszírozására igényelhető konstrukciók:

 • Széchenyi Beruházási Hitel MAX+
 • Széchenyi Lízing MAX+
 • Széchenyi Mikrohitel MAX+
 • Agrár Széchenyi Beruházási hitel MAX+

A konstrukció kamata egységesen évi fix 5 százalék, kezelési költséget nem számítanak fel a pénzintézetek.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Megemelt összeg a beruházásokra

  A Széchenyi Kártya Programhoz kapcsolódó fontos hír a közelmúltból, hogy a duplájára emelték a programban elérhető beruházási hitelek maximális összegét: így a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ esetében akár 1 milliárd forint is igényelhető. Ezen túlmenően a Széchenyi Lízing MAX+ révén igényelhető összeg is a korábbi 200 millió forintról 400 millió forintra emelkedett augusztus 1-jétől.

  Fontos
  A beruházások finanszírozásához kapcsolódóan fontos figyelni arra, hogy ezeknek a hiteleknek az előkészítése és elbírálása is hosszabb folyamat, bonyolultabb esetekben akár 3-6 hónapig is elhúzódhat. Így azoknak a cégeknek, amelyek még az idén, a most futó programban szeretnének forráshoz jutni célszerű a hitelkérelmeket minél előbb elindítani. A gyors és zökkenőmentes ügyintézést hatékonyan tudják segíteni a Bankmonitor szakértői.
  Hirdetés
  Hirdetés